Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Helt nytt PPM redan om två år

– Vi ska ha en premiepension som är trygg, säger socialminister Annika Strandhäll.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hundratals PPM-fonder försvinner. På det nya fondtorget ska fonderna vara upphandlade och kontrollerade.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

 

Redan 2020 ska ett helt nytt och upphandlat fondtorg ha införts i premiepensionen. Det innebär att merparten av de 29 åtgärder med tuffare krav på fonderna, som regeringen lämnar i en remiss till Lagrådet i dag, bara hinner gälla i drygt ett år. 

– Vi ska ha en premiepension som är trygg, säger socialminister Annika Strandhäll.

Under torsdagen lämnade regeringen en remiss till Lagrådet där man beslutat om att införa 29 av de 30 punkter som Pensionsmyndigheten tidigare föreslagit. Den punkt som inte införs är kravet på att fonden ska få högst 50 procent av kapitalet från premiepensionen, ett besked finansmarknadsminister Per Bolund gav i lördags

Men åtgärderna gäller bara under en övergångsperiod. Det har varit känt att omgörningen av premiepensionen ska ske i två steg, där steg två gäller på lång sikt. 

Nu kan Expressen berätta att steg två, ett helt nytt och upphandlat fondtorg, ska genomföras redan om två år, 2020. Det innebär att några av de tillfälliga åtgärderna bara hinner gälla i drygt ett år. 

Varför gör ni inte om hela fondtorget direkt?

- Vi ser att både steg ett och steg två i omgörningen kommer väldigt snabbt inpå varandra. Men det finns ingen som ser framför sig att vi kan behålla den osäkra situation vi har i dag på fondtorget tills den stora omgörningen är på plats, säger socialminister Annika Strandhäll. 

FRIDA BRATT: Man undrar - vem är egentligen PPM till för?

En utredning om hur det nya fondtorget ska utformas tillsätts "inom kort". Klart är att fonderna där ska upphandlas och kontrolleras. Fram tills nu har dörren stått öppen för vem som helst att erbjuda sina fonder i premiepensionen. 

Det har talats om att alla fonder kommer att slängas ut för att sedan ansöka på nytt. Blir det så?

- Det får utredaren titta på, vi ska inte kasta ut barn med badvattnet. Vi ska ha en premiepension som är trygg, där vi samtidigt tar med oss det som har varit bra med nuvarande system, det vill säga att det har gett en god avkastning, säger Annika Strandhäll. 

Kan man jämföra det nya fondtorget med hur den kollektivavtalade tjänstepensionen är utformad, med valcentraler som upphandlar och kontrollerar de valbara alternativen?

– Det kan man absolut, det är vad jag ser framför mig. 

Socialminister Annika Strandhäll.Foto: ANN JONASSSON

Vem som ska upphandla fonderna är inte klart, men det blir inte Pensionsmyndigheten.

– Vi vill att upphandlaren ska stå helt fri från eventuell politisk klåfingrighet. Sedan om det blir en myndighet eller något annat får utredaren titta på. 

Borde en upphandlare av fonderna ha funnits i premiepensionen från början?

- Det är lätt att vara efterklok. När premiepensionen förhandlades fram var det i en annan tid, man skulle spekulera och välja fonder fritt. Man hade inte den erfarenhet och forskning vi har i dag. Men ingen politiker hade nog sett framför sig att vi skulle ha 850 fonder att välja mellan. 

I utformningen av den nya premiepensionen ingår också att den så kallade soffliggarfonden, AP7 Såfa, ses över. I dag har fonden en hävstång på 1,25, vilket betyder en ökad exponering mot aktiemarknaden. 

– Förvalet har en väldigt hög risk. Det är naturligt att om vi vill utforma ett förval så måste det vara något vi ser är långsiktigt stabilt, säger Annika Strandhäll. 

Samtidigt har AP7 Såfa gått väldigt bra?

– Det har den, men det har under åren ändå byggts upp en oro kring fonden. Problemet om man ger något raketbränsle är att det väldigt snabbt gå nedåt. 

För att finansiera införandet av 29 tillfälliga åtgärder kommer det att införas en avgift för fonderna på fondtorget. Ser ni en risk att det blir spararna som får bära den avgiften?

– De förändringar vi vill genomföra innebär ett enormt merarbete för Pensionsmyndigheten, och då är det rimligt att fonderna bidrar. Sedan kan man alltid föra ett resonemang om att fonderna sedan tar ut denna avgift på spararna, men det är inte vår avsikt. 

Kommer ni hålla tidsplanen för omgörningen?

– Den är väldigt ambitiös, men det är vår avsikt.

 

 

Omgörningen av premiepensionen

I ett första steg införs 29 av de 30 åtgärdspunkter som Pensionsmyndigheten föreslagit. Regeringen lämnar i dag en remiss till Lagrådet. Åtgärderna träder i kraft 1 april respektive 1 november. 

 

Det innebär bland annat att Pensionsmyndigheten ska ställa krav på att fonden har minst en halv miljard i förvaltat kapital och har tre års historik. 

 

Förslaget om att högst 50 procent av kapitalet ska komma från premiepensionen införs inte. 

 

I detta steg kommer cirka 200 av fondtorgets cirka 800 fonder försvinna. 

 

I ett andra steg görs fondtorget om helt. 

Fonderna ska upphandlas och kontrolleras av en huvudman, som inte blir Pensionsmyndigheten. 

 

En utredning för att ta fram ett konkret förslag tillsätts under våren. Färdigt förslag beräknas vara klart 2019. Det nya fondtorget ska vara infört 2020. 

 

Risken i AP7 Såfa ses över. Nya AP7 Såfa införs också 2020.

 

 

Annons: