Ville bli frikänd – fick fängelse och jätteböter

Max Serwin var en jagad man när han greps av ungersk polis i januari förra året.
Foto: POLISEN
Max Serwin i privatjet med hunden Alice. Resan gick mellan Malta och London.

Han började sin karriär som militär, men sadlade om och blev affärsman. 

I dag fredag dömdes Max Serwin till fängelse i 6 år och 9 månader för sin centrala roll i pensionshärvan med  PPM–bolaget Falcon Funds. Han krävs också på 72 miljoner kronor.

– Vi är besvikna över domen eftersom vi hade hoppats på ett frikännande, säger försvararen Isak Åberg.

Den stora frågan är obesvarad: var finns pensionsspararnas försvunna 800 miljoner.

Det var två personer som stod i centrum när Stockholms tingsrätt på fredagen offentliggjorde domarna i den första delen av processerna kring PPM–bolaget Falcon Funds och de 22 000 blåsta pensionsspararna:

Max Serwin, 42, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, en självlärd finansman med ett förflutet som budbilsförare i Stockholm. Fängelsedomen lyder på fängelse i 6 år och 9 månader. Dessutom ska han betala 72 355 278 kronor till staten - pengar som han anses ha tjänat på den brottsliga verksamheten.

Den amerikanske affärsmannen Mark Bishop, 63, är ursprungligen från Kalifornien och skapade rubriker år 2009 när han försökte köpa Saab.  Mark Bishop döms till fängelse i 7 år och 6 månader. Bishop ska enligt domen utvisas efter att ha avtjänat straffet och får tidigast återvända till Sverige när han är 78 år gammal. Bishop krävs också på 235 511 282 kronor som han ska betala till staten.

Max Serwin ville bli elitsoldat

Mark Bishops och Max Serwins vänskap går tillbaka till 2011 då de träffades på en investeringsmässa i Dubai. För Max Serwin, som gett skandalen med miljardblåsningen av pensionsspararnas PPM-pengar ett ansikte, var det dock inte den här karriärbanan han planerade i tonåren. Då ville Serwin, som på den tiden hette Emil Amir Ingmanson och växte upp i Bromma, bli miltär. Han gick jägarutbildningen vid K4 i Arvidsjaur och kom sedan in på officersutbildningen som han dock avbröt i förtid när han hade utnämnts till furir. 

Max Serwin när han hette Emil Amir Ingmanson och ville bli elitsoldat.
Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Rätten var enig i sitt avgörande

- Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde, säger rådmannen Jonas Härkönen, som var rättens ordförande.

Pensionsmyndigheten är nöjd med tingsrättens dom:

– Vi är nöjda med utgången och att tingsrätten har markerat det allvarliga i att brotten har skett mot vårt samhällsviktiga allmänna pensionssystem. Tingsrättens markering är en upprättelse för de pensionssparare och pensionärer som har lurats, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Nöjd är också kammaråklagare Jerker Asplund som åtalade de fyra. Han fick i princip full utdelning.

– Tingsrätten har i allt väsentligt dömt enligt mina yrkanden, säger han.

Domstolen utdömer ett längre straff för Mark Bishop.

– Ja, tingsrätten bedömer att han i något högre grad är huvudman. Men min bedömning var att det var samma straffvärde på båda två.

Besviken

Max Serwin tog emot domen i häktet där han suttit sedan i mars förra året förutom de dagar han varit i tingsrätten

– Vi är besvikna över domen eftersom vi hade hoppats på ett frikännande. Jag utgår från att vi överklagar, säger försvararen, advokat Isak Åberg.

Max Serwin åtalades för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott, grovt bedrägeri och grovt givande av muta och Mark Bishop för trolöshet mot huvudman, grovt brott, grovt bedrägeri och grovt givande av muta. 

Enligt åklagaren borde Max Serwin och Mark Bishop dömas för 17 fall av grov trolöshet mot huvudman, ett fall av grovt bedrägeri och 19 fall av grovt givande av muta.

Den dömde affärsmannen Mark Bishop ska utvisas efter att ha avtjänat fängelsestraffet.
Foto: VALDEMAR LÖNNROTH / TTELA

Kammaråklagare Jerker Asplund – som lett förundersökningen – krävde åtta års fängelse för Max Serwin  och sju är och nio månader för Mark Bishop. Åklagarens plädering i tingsrätten innehöll också ett krav på att Max Serwin och Mark Bishop ska betala närmare 300 miljoner i skadestånd till pensionsspararna.

De två utpekade huvudpersonerna har suttit i svenskt häkte sedan ett år tillbaka.

En glad Max Serwin ombord på en hyrd privatjet. Den misstänkte i Falcon Funds–härvan fick i dag sin dom: Fängelse i 6 år fängelse och 9 månader.
Foto: PRIVAT

Nekade brott brott

Båda männen förnekade brott och krävde under rättegången i sal 8 i Stockholms tingsrätt att få bli försatte på fri fot. 

En tredje åtalad, en 59-årig kapitalförvaltare, riskerade fängelse i sju år och nio månader för 17 fall av grov trolöshet mot huvudman och 19 fall av grovt tagande av muta. Mannen dömdes till fängelse i fem år. Han ska också betala 5 708 202 kronor till staten - pengar som han anses ha tjänat på den brottsliga verksamheten.

En fjärde åtalad, en 65-årig man som är släkt med kapitalförvaltaren, riskerade vid en fällande dom att dömas för grovt penningtvättsbrott. Åklagaren hade krävt två år och sex månaders fängelse för honom. Domen blev två års fängelse.

Alla fyra dömda har förnekat brott.

Max Serwin flydde med fotboja

För affärsmannen Max Serwin - som nu får nu fira sin andra födelsedag i svenskt häkte – var det ytterst nära att han lyckades sätta sig i säkerhet och inte bli åtalad. Det handlade i praktiken om några meter vid en gränsstation mellan Ungern och Ukraina. Efter att ha flytt undan brittisk husarrest med fotboja i november 2018 och klippt av sig metallbandet till bojan, flydde han från Storbritannien för att efter några månader dyka upp i Ungern. 

Max Serwin hade enligt ungerska polisuppgifter till Expressen, betalt 4 000 Euro, vilket motsvarar ungefär 40 000 kronor för att få hjälp med att fly från Europa. Kvar i den exklusiva London-bostaden blev Serwins flickvän, lilla barn och hund.

Flykten genom Europa fick med lätt bagage, men under hela tiden behöll han tre lyxklockor med ett beräknad värde till 1,4 miljoner kronor.

Husarresten i Storbritannien tycks dock ha varit rena semestern för Max Serwin. Han passade också på att hyra ett lyxhus i Walton On Thames utanför London.

– Enligt uppgift betalade han 100 000 kronor i månaden, sa kammaråklagare Arne Fors, som tidigare ledde utredningen i den gigantiska pensionshärvan.

Max Serwins lyxliv

Han gillade att leva lyxliv och hade även en våning i ett av Londons bättre områden. Bilder finns också när han åker omkring i privatjet med sin hund Alice.


Max Serwins lyxhus som han hyrde i Walton On Thames utanför London.
Huset som Max Serwin hyrde för sig och sin familj i Walton on Thames.

Den 5 januari förra året var han en jagad man - internationellt efterlyst och uppsatt på listan över de mest efterlysta personerna i Europa. Med två olika falska pass – ett sydafrikanskt och ett från Paraguay – försökte han fly över gränsen till Ukraina för att därifrån – enligt polisens misstankar - ta sig vidare till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten där han tidigare vistats. Därifrån är en utlämning till Sverige i praktiken nästan omöjlig. Några vakna passpoliser på den ungerska sidan av gränsen fattade misstankar mot Max Serwin när han lämnade fram ett av sina falska pass. Efter viss turbulens lyckades Serwin fly tillbaka in i Ungern. Flykten varade dock inte länge utan lokal polis kunde gripa honom i en by innan han försökta ta sig över gränsen på ett obevakat ställe.

Max Serwins tre lyxklockor finns i dag hos kronofogden i Sverige. Lyxvåningen i London har också en kvarstad på sig och kommer att säljas.

Max Serwin bluffade och använde ett förfalskat Sydafrikanskt pass under flykten. Han stoppades vid den ungersk-ukrainska gränsen.
Foto: Ungerska polisen
Det paraguayanska passet var ett av två falska pass som Max Serwin använde för att lura ungersk polis.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Fredagen domar gäller förspelet till Falcon Funds  och omfattar bland annat den period när 22 000 premiepensionssparare fick sina tillfångar förflyttade med hjälp av de egna pinkoderna som då fortfarande gick att använda. Numera har Pensionsmyndigheten täppt till möjligheten att använda kod.

Den stora pensionsbluffen

Under knappt 18 dygn överfördes två miljarder kronor från fondspararnas fonder till Optimus High Yield med hjälp av spararnas egna koder. Miljarderna landade till slut i det som skulle bli Falcon Funds och deras tre fonder.

Förundersökningen i del två av processen gäller Falcon Funds på Malta och är i dag ute på slutdelgivning.  Rättegång i Malta-delen – som gäller själva Falcon Funds–kuppen – väntas i höst.

Fakta Falcon Funds-härvan

I november 2013 bildads det maltesiska fondbolaget Falcon Funds som riktar sig till svenska PPM–sparare. Den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm är med när bolaget bildas. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

• Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

• 22 februari 2016 fattar Pensionsmyndigheten beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

• 15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon. Fonden hade då sålts till cirka 27 500 sparare som investerat 3,65 miljarder kronor.

• 13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

• Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

• Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

• 20 juni 2017. Patent och registreringsverket, PRV, ger klartecken till att Ingmanson får byta namn till Emil Max Serwin.

• På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson/Serwin i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

• I december 2017 grips Serwin på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Namnbytet har inte hjälpt honom.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Serwin fri, men Westminister Magistrates Court i London beslutar att han ska förses med fotboja och husarrest nattetid.

• Natten mellan den 3 och 4 november 2018 flyr Ingmanson/Serwin  från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

• Den 5 januari 2019 grips Serwin av ungersk polis vid gränsen mot Ukraina. Han har då två falska pass med sig. Gripandet blir dramatiskt eftersom han lyckas fly från gränspoliserna. 

• Den 8 februari meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, att kammaråklagare Jerker Asplund tar över utredningen.

• Den 28 februari dömer en lokal domstol i Ungern honom för de falska passen och beslut tas om att han ska överlämnas till Sverige.

• 7 mars: Max Serwin anländer under poliseskort till Stockholm med ett specialchartrat flygplan som landar på Bromma flygplats. Han förs till Kronobergshäktet.

• Den 11 mars häktas Max Serwin av Stockholms tingsrätt, bland annat för sju fall av grova bedrägerier. Tre personer överlämnas senare från Storbritannien till Sverige. Männen var häktade i sin frånvaro.

• 16 oktober. Max Serwin och flera andra personer i härvan, åtalas.

17 april 2020. Tingsrättens dom i processens första del.