Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Ernstbergers tillgångar blir inte frysta

Domen från januari betecknades som ett totalt fiasko för åklagarsidan.
– Pensionsmyndigheten har bedrivit en häxjakt mot oss, anser Allra–profilen Alexander Ernstberger.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
All verksamhet i pensionsbolaget Allra är i dag avvecklad och skylten nedplockad.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Pensionsmyndigheten drabbas av bakslag i försöket att ”frysa” Allra–profilernas tillgångar inför nästan domstolsprövning av härvan i hovrätten.

Svea Hovrätt säger nej till ”frysning” av de fyras pengar och fasta tillgångar.

– De har bedrivit en häxjakt mot oss, säger Alexander Ernstberger om Pensionsmyndighetens agerande.

Beskedet från hovrätten lämnades på onsdagsförmiddagen.

– Det är ett fullt rimligt beslut och väntat, anser Allras vd Alexander Ernstberger. Han är annars fåordig eftersom det väntar en ny prövning av hela fallet i hovrätten.

Allraprofilen använder både ordet ”häxjakt” och ”trakasserier” när han beskriver myndigheten agerande mot honom och hans kolleger.

– Pensionsmyndigheten har sedan allra första dagen i det här fallet kört någon form av häxjakt som jag hoppas nu får sitt slut.

- Det är oroväckande om statliga myndigheter i likhet med Pensionsmyndigheten får till vana att agera på det här sättet, det liknar trakasserier, säger han.

Vände sig till hovrätten

I tingsrätten blev alla fyra misstänkt friade och skadeståndskraven från Pensionsmyndigheten ogillades. Myndigheten gick dock snabbt vidare och begärde kvarstad på de fyra misstänkas tillgångar inför hovrättens prövning av hela målet.

Det var i förra veckan som Pensionsmyndigheten vände sig till Svea hovrätt och krävde att domstolen omedelbart agerar och förhindrar att de fyra friade i Allra–härvan kan förfoga över sina tillgångar.

De åtalade Allra–profilerna: Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.

Myndigheten begärde att hovrätten skulle fatta ett interimistiskt beslut om kvarstad av Alexander Ernstberger och de tre medåtalades tillgångar inför den kommande processen i Svea hovrätt.

– Vi begär kvarstad därför vi vill inte riskera att pengarna är borta om hovrätten ändrar tingsrättens dom, sa Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten till Expressen.

”Ernstberger, Bergsgård och Marcusson kan skäligen misstänkas för brotten trolöshet mot huvudman, grovt brott, respektive medhjälp därtill och det kan skäligen befaras att de genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt kommer att undandra sig att betala de skadestånd om 137.761.194 kronor”, skrev Pensionsmyndighetens ombud till domstolen.

När det gällde den fjärde misstänkte, David Persson Rothman och medgrundaren till Allra, gäller misstankarna grovt tagande av muta och grovt penninghäleri. Även här hävdade myndigheten att det finns risk att han kan avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt kommer att undandra sig att betala det skadestånd” på 50 miljoner kronor som myndigheten krävde i tingsrätten.

Men hovrätten avfärdar nu Pensionsmyndighetens resonemang. Domstolen skriver:

” Det har inte framkommit omständigheter som utgör skäl att, efter tingsrättens frikännande dom och ogillade skadeståndsyrkanden, bevilja interimistisk kvarstad. Yrkandena ska därför avslås”, skriver domstolen.

TV: Åklagaren i Allra-härvan: ”Har för avsikt att överklaga”

Kammaråklagare Thomas Hertz efter bakslaget
Annons: