Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axén frias från misstanke om brott i Allrahärvan

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Gunnar Axén. Foto: TOMMY PEDERSEN
Pensionsbolaget Allra är inblandat i flera rättsprocesser.

Tidigare toppolitikern Gunnar Axén frias från misstankar om bokföringsbrott i Allrahärvan.

Förundersökningen mot Axén, ordförande i sedemera skandalomsusade pensionsbolaget Allra, läggs ned av åklagaren.

– Nu är således punkt satt i denna historia, kommenterar Gunnar Axén.

Kammaråklagare Markus Hellsten har fattat beslutet att inte fullfölja förundersökningen mot Gunnar Axén, 52.

– Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, motiverar åklagaren.

Axén, före detta moderatmärkt ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, tog över ordförandeklubban i Allra efter avhoppade Ebba Lindsö. Han är fortfarande styrelseordförande i Allra Sverige AB.

Misstanken mot Axén gällde bokföringsbrott i samband med sent inlämnade årsredovisningar. Men nu är den utredningen alltså nedlagd.

– Årsredovisningen lämnades in försent till Bolagsverket förra året på grund av att revisorerna i ett utländskt dotterbolag inte blev klara med sitt arbete i tid, uppger Axén i en kommentar till Expressen och tillägger:

– Inget fel har begåtts av oss i styrelsen för det svenska moderbolaget. Det var därför förväntat att utredningen skulle läggas ned.

Rättegång planeras i höst

Allra drogs in i en rättsprocess sedan Pensionsmyndigheten stämt bolaget. Man hävdar att en miljard av pensionsspararnas pengar försvunnit.

Utöver den processen har fyra personer i Allras ledning åtalats för bland annat grovt mutbrott och grovt bokföringsbrott.

Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017. Ernstberger förnekar brott.

Rättegången i brottmålet ska inledas i oktober och totalt planeras 29 rättegångsdagar till det omfattande målet.

Åtalen mot Alexander Ernstberger och tre av hans kolleger som ska prövas, gäller misstänkta brott innan Allras styrelse fick stjärnstatus och handlar om ekonomiska transaktioner under 2012 mellan Allra, som då gick under namnet Svensk Fondservice AB, och kapitalförvaltningsbolaget  Oak Capital.

Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman sålde 2012 en del av sitt ägarbolag till ägaren av Oak Capital.

”Sålt till kraftigt överpris”

Enligt åklagarsidan skedde det till ett kraftigt överpris - ett överpris som åklagaren hävdar var en muta. Den misstänkta mutan var på hela 100 miljoner kronor enligt åklagaren.

– Jag tror att vi alla ser fram emot rättegången. Det är en tråkig situation, men vi har levt med den i två år. Det här blir på något sätt finalen, det är först med en rättegång som det avgörs, har Alexander Ernstberger tidigare sagt till Expressen.

Annons: