Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är det rimligt att pensionärer letar plastflaskor i t-banan?”

Eva Eriksson, ordförande på SPF Seniorerna.

Snart sänks skatten för pensionärerna. Samtidigt höjs garantipensionen för de med allra lägst pension. Det välkomnas av intresseorganisationen SPF Seniorerna. Men samtidigt riktas kritik mot systemet.

– Är det rimligt att pensionärer i Sverige går och letar plastflaskor i tunnelbanan?, säger Eva Eriksson, ordförande SPF seniorerna i Expressen TV:s Dina pengar.

SPF Seniorerna är en politiskt obunden intresseorganisation för pensionärer som via en rad beräkningar och fakta riktar stark kritik mot det svenska pensionssystemet.

Vid torsdagens Dina Pengar-program i Expressen TV berör SPF Seniorernas ordförande flera av de viktigaste frågorna man driver.

– Man lovade i det nya pensionssystemet att man skulle få 60 procent av sin lön i pension är nu nere i 45 procent. Det tycker inte jag man kan acceptera. Det är klart att tilltron naggas i kanten. Jag inte tror inte på det systemet längre, säger hon.

Det nuvarande pensionssystemet från 90-talet fungerar helt enkelt inte, menar hon.

– Tycker politiken att det är rimligt att man har 45 procent av sin lön i pension så får man säga det till svenska folket. Och är det rimligt att pensionärer i Sverige går och letar plastflaskor i tunnelbanan?

Uppror utanför riksdagen

Hon välkomnar skattesänkningar och höjningar av garantipensionen och bostadstillägget, men säger samtidigt att åtgärderna som införts på senare tid inte räcker.

– Jag tror man måste bygga om systemet och hitta de här sociala parametrarna så man får ett hållbart system. För nu är det på dekis. Det är faktiskt så att man ser uppror mot det. Vi har tanter som stått utanför riksdagen varenda torsdag i åratal och protesterat, säger Eva Eriksson.

En viktig fråga handlar om det så kallade respektavståndet, den ekonomiska skillnaden mellan en garantipensionär och en pensionär som jobbat i låglöneyrken hela livet.

– Efter 40 år i arbetslivet så är det bara knappt 800–900 kronor i månaden som skiljer. Då kan man ställa sig frågan om det inte ska löna sig att arbeta.

Hon säger vidare att bostadspolitiken är på väg att bli en gigantisk fråga, och här är flyttskatterna för äldre en viktig nyckel till förändring.

– Har man en bostad som man kanske bott i 20–40 år så är kostnaden mycket lägre än vad den blir att flytta in i en nyproducerad lägenhet som är hälften så stor. Har man en villa så får man räkna med att den kostar ungefär 500 000–600 000 att bli av med den i bara skatter och avgifter. Det är klart att när man gör den kalkylen så går den inte alltid ihop, säger Eva Eriksson.

”Kommunerna biter sig i svansen”

Ett annat problem är att det byggs för lite.

– Över 80 procent av landets kommuner har brist på bostäder. Det finns inga bostäder att flytta till som är anpassade för att man ska kunna bo hela livet.

– Man biter sig lite i svansen från kommunernas sida när man inte planerar äldres boende. Kommunernas kostnader för hemtjänst och service ökar och dessutom leder det till att många äldre blir isolerade och blir sjuka av det. Den psykiska ohälsan ökar hos äldre, säger Eva Eriksson och fortsätter:

– Staten måste börja fundera med att börja subventionera äldrebostäder. Man glömmer av att det finns mer än två miljoner människor i det här landet som är över 65 år. Det är klart att alla inte behöver nya bostäder eller anpassade bostäder, men man behöver kunna planera sitt liv.