Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AP7-höjdaren om det nya fondtorget: ”En utmaning”

Hör vad Johan Florén från AP7 tänker om PPM-utredningen
Programmet Hållbart näringsliv leds av Nike Mekibes.Foto: Daniel Everdahl / Dagens industri
Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning i AP7.Foto: Daniel Everdahl / Dagens industri

PPM-utredningen ”Ett bättre premiepensionssystem” föreslår ett kraftigt minskat fondtorg som helt kontrolleras av en ny statlig myndighet.

– En stor utmaning förstås, kommenterar Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning i AP7, i programmet Di TV Hållbart näringsliv.

AP7 har runt 550 miljarder kronor av svenskarnas pensionsbesparingar investerade i drygt 3000 bolag världen över.

I början på november kom också förslaget att fonden ska få fler uppgifter och byta namn till Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning. Bland de nya uppgifterna föreslås AP7 förvalta förvalet i premiepensionen och det nya upphandlade fondtorget. Det är just nu ett förslag och det väntar en politisk process, men om förslaget blir verklighet kommer det krävas en hel del från AP7.

Det säger Johan Florén, chef kommunikation och ägarstyrning AP7 när han gästar Di tv-programmet Hållbart näringsliv. 

Se hela programmet av Di tv Hållbart näringsliv som gästas av Dustin, TCO Development, Alfa Laval, Alecta, AP7 och Ingka group.

– Det kommer vara en stor utmaning förstås eftersom det handlar om att ha en kombination av minimikrav och samtidigt erbjuda olika investerare med olika strategier. Det är klart det ska vara en inkluderande hållning så man kan göra på många olika sätt. Det blir nog en liten egen utredning på det, säger Johan Florén, chef kommunikation och ägarstyrning AP7 i Di tv Hållbart näringsliv. 

Vad tror du: blir det hållbarhet eller avkastning som blir högsta prioritet?

– Man sätter ofta upp dem som en konflikt, jag tycker man ska se dem som två parametrar som i enskilda fall kan hamna i konflikt. På fondtorget kommer det naturligtvis vara så att det finns något sorts minimikrav och säkert finnas någon liten kategori med de som verkligen har spetsiga saker i framkant. Det är ju jättebra om man vill stimulera valfriheten att det finns det, säger han. 

Pensionsförvaltaren Alecta vill göra hela aktieportföljen klimatneutral.
Annons: