Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhäll krävs på besked: Varför sparkades Begler?

Annika Strandhäll ska möta riksdagens socialförsäkringsutskottet som kräver detaljerade svar om regeringens beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler är nu placerad i regeringskansliet. Det är dock oklart vad hon ska göra för sin månadslön 160 400 kronor.

Socialminister Annika Strandhäll ställs nu inför riksdagens socialförsäkringsutskott.

Den 29 maj måste hon förklara varför Ann-Marie Begler sparkades från tjänsten som chef för Försäkringskassan.

–  För mig är det jättekonstigt att hon fick sparken, säger Solveig Zander (C).

Det är ett enigt socialförsäkringsutskott i riksdagen som "bjudit in" socialminister Annika Strandhäll. Mötet är inbokat till tisdagen den 29 maj.

Ann-Marie Begler sparkades med omedelbar verkar i slutet av april och placerades då i regeringskansliet. Vad Begler med en månadslön på 160 400 kronor per månad ska göra fram till att förordnandet går ut sista april 2021 är oklart. Socialminister Annika Strandhäll har inte kunnat ge något besked.

Strandhäll har försvarat beslutet

Annika Strandhäll har försvarat beslutet med det inte har fungerat med övergången för utförsäkrade från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Att enskilda personer hamnat i kläm.

Regeringens agerande mot Ann-Marie Begler har dock väckt ramaskri både inom Försäkringskassan och inom Alliansen i riksdagen. Men även Vänsterpartiet har kritiserat regeringen.


LÄS OCKSÅ: Försäkringskassans chef sparkades på hemligt regeringsmöte


Centerns riksledamot Solveig Zander ingår i socialförsäkringsutskottet och har laddat inför mötet med Annika Strandhäll den 29 maj.

Centerns Solveig Zander är en av riksdagsledamöterna i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Foto: SVEN LINDWALL

– Vi tänker ta upp varför hon avskedade generaldirektören.

Vad reagerar du mest över?

– Nu när generaldirektören verkligen har jobbat med det som regeringen faktiskt har sagt, att man ska vara tydlig med att ge bifall och avslag på rätt sätt, då avskedas generaldirektören. Det förefaller för oss vara väldigt, väldigt konstigt. För mig är det jättekonstigt.

Men det finns kritik mot att övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen inte fungerar.

– Inspektionen för socialförsäkring har påtalat att det här inte fungerar och då har faktiskt Ann-Marie Begler börjat jobba med de frågorna på ett helt annat sätt och försökt rätta till de brister som inspektionen faktiskt har sett, brister som även Arbetsförmedlingen sett.

Annika Strandhäll är nu anmäld till konstitutionsutskottet, KU.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS OCKSÅ: Ann-Marie Begler tvingades tiga om att hon fått sparken 


Liberalerna har också anmält Annika Strandhäll till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för agerat med att sparka Begler. Centern har inte lämnat in någon anmälan. Men Solveig Zander säger:

– Det är olyckligt i ett sånt här läge att byta generaldirektör, det gör att man tappar fart på myndigheten. Det drabbar i allra högsta grad de som behöver ha rätt beslut från Försäkringskassan.

Hörs det någon kritik mot Arbetsförmedlingen från regeringens sida?

– Nej, det har de inte sagt. Inte alls på samma sätt som när det gäller Försäkringskassan.

Vad saknas hos Arbetsförmedlingen?

– De klarar inte sin uppgift över huvud taget. De har fått olika direktiv också från regeringen att se till att folk kommer ut i jobb. Det har de misslyckats med totalt. Alla de förslag som regeringen kommit med har misslyckats. Är det någon myndighet man ska titta på och ifrågasätta så är det Arbetsförmedlingen. Det har inte regeringen gjort.

LÄS OCKSÅ: Strandhäll: Bäst att sparka Begler först efter valet.

Annons: