Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-ministern: Att jobba längre enda lösningen

Foto: Montage. IBL/TT

Många väntas få låga pensioner i framtiden och Pensionsmyndigheten räknar med att pensionsåldern kommer att höjas mer än vi tidigare trott.

Socialminister Annika Strandhäll (S) ser ingen annan lösning än att vi jobbar längre.

– Det är ingen slump att vi vill ge alla rätten att stanna på jobbet till 69 år, säger Strandhäll till SvD.

Dina Pengar har sammanställt en lista där du hittar din nya pensionsålder.

Dina Pengar berättade förra veckan att Pensionsmyndigheten nyligen höjt prognoserna för hur länge man måste arbeta för att få en pension som är lika stor som årskullen födda 1930 fick vid 65 års ålder. 

Personer födda 1975 har fått sin alternativa pensionsålder uppskriven från 68,4 till 69,4 år. En person född 1985 får den alternativa åldern uppskriven från 69 till 70,2 år. En höjning av åldern med mer än ett år.

Anledningen till att siffrorna nu skruvas upp är att Pensionsmyndigheten använder en ny metod för beräkningar. 

Risken är att den som inte kan jobba så länge riskerar att bli fattigpensionär. I en debattartikel publicerad i SvD krävde ett 54 forskare nyligen att politikerna inte bara kan använda piskan – i form av låga pensioner – för att få folk att fortsätta arbeta efter 65. Man måste även ta hänsyn till faktorer som ohälsa i vissa yrkesgrupper.

"Återstår att jobba längre"

Nu uppmanar socialminister Annika Stranhäll (S) dagens 40-åringar arbeta till 70-årsåldern, med tanke på Pensionsmyndighetens nya prognoser.

– Några generella råd är svåra att ge, men vi har en verklighet att förhållas oss till – vi lever allt längre, säger hon till SvD.

Ett alternativ till en höjd pensionsålder som förts fram är höjda pensionsavgifter – alltså att arbetsgivaren betalar in mer pengar för pension än i dag. Men det är enligt Annika Strandhäll inte en rimlig lösning på problemet.

– Vi kan inte låtsas som att det dilemmat inte finns. Ska vi ha en rimlig pension måste den finansieras, antingen genom att vi jobbar längre eller med allt högre avgifter som snart blir orimliga. Då återstår att jobba längre, säger hon.

Regeringen har nyligen givit Pensionsmyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag kring hur åldersgränserna i pensionssystemet ska se ut i framtiden.Foto: ANN JONASSSON

"Ingen slump"

Hur åldergränserna i pensionssystemet, till exempel när man tidigast får ta ut sin allmänna pension, ska kopplas till medellivslängden är inte bestämt. Regeringen har nyligen givit Pensionsmyndigheten i uppdrag att ta fram ett förslag.

Annika Strandhäll säger att arbetslivet kommer att se annorlunda ut "för oss 70-talister". Några lär jobba deltid för att förlänga sitt arbetsliv och ännu fler än i dag kommer att driva egna företag.

– Mitt jobb är att ge förutsättningar för en bra pension som går att leva ett bra liv på och det är ingen slump att jag och pensionsgruppen vill ge alla rätten att stanna på jobbet till 69 år. Jag tror att fler i den här gruppen (70-talister, reds anm) än tidigare generationer också kommer att ta tillvara på den möjligheten.

 

Lista: Kolla din nya pensionsålder

Källa: Pensionsmyndigheten

 

LÄS ÄVEN: Nya listan – här är din verkliga pensionsålder

Annons: