Fredrik Rimmerfors, 50. Foto: PrivatFredrik Rimmerfors, 50. Foto: Privat
Fredrik Rimmerfors, 50. Foto: Privat
Aktivt PPM-sparande eller passivt – det är frågan. Många ”soffligare” har fått bättre utdelningen är placeringsproffsen. Men få har fått lika mycket utdelning som Fredrik Rimmerfors. Foto: MAGNUS GLANSAktivt PPM-sparande eller passivt – det är frågan. Många ”soffligare” har fått bättre utdelningen är placeringsproffsen. Men få har fått lika mycket utdelning som Fredrik Rimmerfors. Foto: MAGNUS GLANS
Aktivt PPM-sparande eller passivt – det är frågan. Många ”soffligare” har fått bättre utdelningen är placeringsproffsen. Men få har fått lika mycket utdelning som Fredrik Rimmerfors. Foto: MAGNUS GLANS

Amatörsparare – och
Sveriges PPM-kung

Publicerad

Han är en av PPM–kungarna.

Fredrik Rimmerfors, 50, hade 2015 mest pengar av alla pensionssparare på sitt PPM–konto – 1 450 000 kronor.

– Hur kan jag som saknar ekonomiutbildning lyckas så mycket bättre än proffsen. Jag är själv förvånad över detta, säger han.

På 16 år har Fredrik Rimmerfors fått sina PPM–pengar att växa mest av alla pensionssparare i Sverige.

I dag har han drygt 1,4 miljoner kronor på sitt PPM–konto hos Pensionsmyndigheten.

Efter Expressens granskning av pensionsförvaltare, som blir mångmiljonärer på pensionsspararnas pengar, blir han upprörd.

 

LÄS MER: Pensionsfonderna som gått bäst 

 

– Man blir förbannad när företag underpresterar och ändå gör jättevinster, säger han.

Hans råd till pensionsspararna är att fokusera på en fond i taget, ha en plan för när man ska köpa och sälja och vara aktiv.

– Jag gör 10–20 byten per år, det är inte krångligt. Varje byte tar bara två minuter.

Följer fonderna i mobilen

För att underlätta kontrollen på sina pensionspengar laddar han ner fonderna till sin mobil och följer utvecklingen.

– Just nu har jag en fond på andra sidan jordklotet så jag får uppdateringar lite olika tider på dygnet, säger han.

Han tycker att vissa fondförvaltare har höga avgifter, men han tittar ändå inte så mycket på avgifterna.

– Jag har mer fokus på fondernas avkastning, säger Fredrik Rimmerfors.

 

LÄS MER: De lever lyxliv på dina pensionspengar

 

I januari 2015 var Rimmerfors etta i Sverige och hade mest pengar på sitt PPM–konto, i juni 2016 låg han på en femte plats.

– Jag kontaktade Pensionsmyndigheten och bad om listor på de konton som var störst och då såg jag att mitt konto låg etta, säger han.

Hans bästa placeringar var under 2005 då han främst satsade på Rysslandsfonder. På ett år steg värdet på hans PPM–konto med 99 procent - och totalt på 16 år har han haft en genomsnittlig avkastning på 21 procent per år.

– Hur kan jag som saknar ekonomiutbildning lyckas så mycket bättre än proffsen. Jag är själv förvånad över detta, säger han.

Fredrik Rimmerfors säger att det är viktigt att vara en aktiv sparare.

– De flesta människor låter bara pengarna stå på vilket konto som helst utan att följa utvecklingen. Man måste vara aktiv. Jag läser Morningstar, text tv och tar sedan beslut om vilken fond jag ska satsa på.

Startar eget PPM-bolag

Nyligen tog Fredrik Rimmerfors tjänstledigt från sin tjänst som huvudredaktör för lagboken på förlaget Wolters Kluwer.

Nu ska han starta ett eget PPM–bolag och ge råd till pensionssparare.

– Jag ska hjälpa pensionssparare att välja fonder och sedan sköta kontrollen för dem.

För tjänsten kommer han att ta 99 kronor per månad.

– Om en pensionssparare har 200 000 kronor på sitt PPM–konto och jag hjälper till att få en avkastning på 20 procent så får spararen 40 000 kronor mer och jag tar 1 200 kronor. Det är rimligt, säger Fredrik Rimmerfors.

FAKTA: Fredrik Rimmerfors värdeförändring på premiepensionssparandet

2000: -3 %

2001: 47 %

2002: 44 %

2003: 16 %

2004: 36 %

2005: 99 %

2006: 52 %

2007: 28 %

2008: -12 %

2009: 19 %

2010: 36 %

2011: -14 %

2012: 9 %

2013: 30 %

2014: 52 %

2015: - 11 %

2016: 9 %

2017 (hittills): 7 %

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen