Foto: ColourboxFoto: Colourbox
 Foto: Colourbox
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
En strand i Portugals huvudstad Lissabon. Foto: ColourboxEn strand i Portugals huvudstad Lissabon. Foto: Colourbox
En strand i Portugals huvudstad Lissabon.  Foto: Colourbox

Allt fler vill flytta från Sverige efter pension

Publicerad

Drömmer du också om varmare klimat och lägre skatter när du går i pension?

Varannan medelålders svensk kan tänka sig att flytta utomlands för att få det bättre ekonomiskt som pensionär, enligt en undersökning som Skandia låtit göra.

Men de som nått pensionsåldern är inte lika sugna på att lämna Sverige.

44 procent av svenskarna kan tänka sig att flytta utomlands som pensionär för att få det bättre ekonomiskt, visar en undersökning som Skandia låtit göra.

Pensionärslivet utomlands lockar fler än tidigare, enligt Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Bland 30–54-åringar är intresset högst: 51 procent kan tänka sig en flytt. 

– De som är mitt i livet är mest positiva. En förklaring är att det är en generation som har rest, studerat och jobbat utomlands. Världen är lite mindre för dem än för tidigare generationer, säger Mattias Munter.

Men av dagens pensionärer kan bara en av fyra, 27 procent, tänka sig att lämna Sverige. 

Mattias Munter tror att intresset minskar med åldern därför att pensionärerna inte vill flytta långt ifrån sina barn och och barnbarn. 

– Man är mer öppen för att flytta utomlands. Men fortfarande är det så att när man väl ska pensionera sig kommer många att ompröva situationen eftersom de vill ha familjen nära.

 

LÄS MER: Guide: Flytta till solen – och spara pengarna

 

Av männen är 48 procent positiva till en flytt och av kvinnorna något färre, 41 procent.

Skattefritt i Portugal

I fjol fick rekordmånga svenskar, 151 900 personer, pension utomlands. De flesta bor i de nordiska länderna eller i Tyskland. 

Men det är Malta, Thailand och Portugal som ökar snabbast, visar en genomgång som SVT gjorde i januari.

Det som skiljer dessa länder från Sverige är soltimmarna och skattenivån. I Portugal beskattas privata tjänstepensioner inte alls.

– Det blir potentiellt en enorm skillnad jämfört med att beskatta den i Sverige, säger Mattias Munter.

Även i Thailand, Malta, Spanien och Frankrike blir skatten på pension lägre än i Sverige. Dessutom är boendet och maten ofta billigare.

Ha koll på arvsregler

Men det gäller att ha koll på reglerna. Den som vill ta ut sin pension skattefritt i Portugal får varken vistas i Sverige under för långa perioder eller ha en make, maka eller minderårigt barn som bor i Sverige.

– Arvsreglerna kan också vara annorlunda i det nya landet. Till exempel i Frankrike har man kvar arvsskatten.

Men snart kan det bli ekonomiskt lite mindre lockande att lämna Sverige efter arbetslivets slut.

Regeringen vill stoppa möjligheten att ta ut pensionen skattefritt genom att flytta till Portugal.

1 011 personer deltog i Skandias undersökning som genomfördes av Novus. De fick ta ställning till påståendet "Jag kan tänka mig att flytta utomlands för att få ett ekonomiskt bättre liv som pensionär".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen