I Sverige ökar risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Foto: Tomas LeprinceI Sverige ökar risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Foto: Tomas Leprince
I Sverige ökar risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Foto: Tomas Leprince
Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.
Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

Allt fler pensionärer är fattiga i Sverige i dag

Publicerad

Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns.

Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa - mest utsatta är äldre kvinnor, enligt EU-kommissionens statistik.

– Ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen och be om pengar, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Allt färre pensionärer i EU:s medlemsländer riskerar att hamna under fattigdomsgränsen, enligt färska beräkningar från SPF, som bygger siffror från Eurostat, EU-kommissionens statistikorgan.

Pensionärerna i grannländerna har fått det bättre - till skillnad från svenskarna

Pensionärerna i Norge, Danmark och Finland är några av vinnarna som kan glädja sig åt ljusare tider. Men i Sverige ökar istället risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Dessutom är fattigdomsrisken för svenska seniorer betydligt större, jämfört med de nordiska grannländerna, enligt SPF:s sammanställning av EU:s statistik.

 

Christina Rogestam, ordförande SPF.

LÄS OCKSÅ: Så mycket shoppade vi för på Black Friday

 

2015 riskerade 18,2 procent av svenskarna över 65 år att hamna under EU:s gräns för risk för fattigdom, som motsvarar 60 procent av medianinkomsten.

Foto: SPF

– Vi arbetar längst upp åldrarna och flest timmar - och så ser det ut så här. För dagens pensionärer, som får betala mer i skatt än löntagarna, är det bekymmersamt, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

355 000 svenska pensionärer lever under EU:s gräns för risk för fattigdom

Den genomsnittliga fattigdomsrisken pensionärer i alla EU:s 27 medlemsländer låg på 14 procent, medan risken för pensionärerna i Finland, Norge och Danmark var 13,8, 8,9 respektive 9,1 procent.

För tio år sedan var fattigdomsrisken för svenska pensionärer en av de lägsta i hela EU och låg på under 10 procent.

Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom - en ökning med 40 000 personer på ett år.

 

LÄS OCKSÅ: Barnleksak återkallas – kan kväva småbarn

 

 

Det innebär att nästan var femte pensionärer omfattas av EU:s fattigdomsgräns, varav de flesta är kvinnor, konstaterar Christina Rogestam.

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden, säger hon.

Christina Rogestam: "De här siffrorna är helt förfärliga"

Foto: SPF

Sveriges Pensionärsförbund kräver nu att pensionssystemet måste granskas och åtgärdas.

– Jag tycker de här siffrorna är helt förfärliga. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet och inte bara sikta på att förändra för de som ska gå i pension om 20 år, säger Christina Rogestam.

PRO kräver höjt bostadsstillägg

Även Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, står bakom kravet.

EU:s fattigdomsgräns omfattar pensionärer som lever på cirka 11 800 kronor netto inklusive bostadstillägg, eller mindre.

– Regeringen borde öka bostadstillägget, säger Christina Tallberg.

PRO vill höja maxbeloppet för bostadstillägg från 5 000 till 7 000 kronor i månaden.

– Hyran ofta är den största kostnaden, säger Christina Tallberg.

 

LÄS OCKSÅ: Så drar du nytta av det nya räntekriget

 

Beräkningarna från EU-kommissionens statistikorgan visar också att risk för fattigdom ökar med åldern för de svenska pensionärerna.

25,4 procent av pensionärerna över 75 år lever under EU:s gräns för risk för fattigdom.

Störst fattigrisk för äldre svenska kvinnor

Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

– Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen, kyrkan eller Röda korset och be om pengar. Det är ovärdigt det svenska samhället, säger Christina Rogestam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen