Allras 31-åriga vd Alexander Ernstberger är också känd för att ha köpt Sveriges dyraste villa 2016.Allras 31-åriga vd Alexander Ernstberger är också känd för att ha köpt Sveriges dyraste villa 2016.
Allras 31-åriga vd Alexander Ernstberger är också känd för att ha köpt Sveriges dyraste villa 2016.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Allras vd lovar stänga bolaget i Dubai

Publicerad

Det brottsmisstänkta PPM-bolaget Allra ska lägga ned sitt kritiserade dotterbolag i Dubai.

Det säger Allras vd Alexander Ernstberger till SvD Näringsliv.

Och ett hundratal anställda hos Allra kan bli av med jobbet.

PPM-bolaget Allras dotterbolag i Dubai har en central roll i skandalen kring Allra. 

Både Pensionsmyndigheten och Allras tidigare revisor Deloitte anser att affärerna mellan det i oktober 2015 grundade dotterbolaget och Allra främst syftat till att generera vinster till Allras ägare, inte till att ge god avkastning till spararna.

Nu säger Allras vd Alexander Ernstberger, 31, att Dubai-bolaget Allra Capital Markets kommer att stängas.

– Vi kommer lägga ned det, det är bara en fråga om när, säger han till SvD Näringsliv.

Klarar sig inte

Allra har tidigare sagt att Dubai-bolaget är en konkurrenskraftig aktör och att målet är att nå externa kunder. Men det visar sig att verksamheten inte klarar sig utan de interna affärerna. 

– Det är för dyrt att ha den infrastrukturen om det inte är möjligt att erbjuda tjänster till de egna fonderna, säger Alexander Ernstberger till SvD.

 

LÄS MER: Här är alla turerna i fondbolaget Allra 

 

Han får frågan om han inte tycker att det är konstigt att Allra gör affärer med PPM-spararnas pengar för att generera vinst i dotterbolaget i Dubai.

– Vi har inte gjort något man inte får göra men med facit i hand kan man fråga sig om det var rätt beslut att etablera kapitalmarknadsbolaget i Dubai. Om jag hade fått göra om det, hade jag då handlat warranter i Dubai? Nej, det hade jag inte, men det är inte för att det inte var tillåtet utan för att det finns en risk att det uppfattas fel. Det har skapat många frågor och spekulationer, svarar Ernstberger.

I intervjun nekar han till att han skulle ha lurat pensionärer. Enligt honom har Allra hållit sig till de lagar och regler som gäller och levererat en god förvaltning.

Hundra kan förlora jobbet

Det har gått en månad sedan Pensionsmyndigheten kastade ut Allra ur pensionstorget och brottsanmälde bolaget. Ekobrottsmyndigheten utreder Allra för trolöshet mot huvudman. 

Kammarrätten har beslutat att Allra inte behöver börja lösa in fonderna och betala tillbaka pensionspengarna innan tvisten är avgjord i rätten.

 

LÄS OCKSÅ: Lånade 35 miljoner för att köpa dyraste villan 

 

Sedan början av året har cirka 40 000 av Allras 130 000 PPM-sparare valt att flytta bort sina pengar.

Det påverkar även Allras anställda.

Alexander Ernstberger säger till SvD att ett hundratal Allra-anställda kommer att varslas. Bolaget har initierat förhandlingar med fackförbunden. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen