Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras vd köpte rekordvillan av sin kompis

Köpstoppade pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger köpte fjolårets dyraste villa – av sin vän.Foto: JOHANNA HANNO
Villan på Lidingö kostade 50 miljoner och var Sveriges dyraste villaaffär 2016.Foto: ALEX LJUNGDAHL / EXPRESSEN

Alexander Ernstberger, vd för det hårt kritiserade pensionsbolaget Allra, köpte Sveriges dyraste villa 2016. 

Även säljaren Klas Hellman är i pensionsbranschen – och sedan länge bekant med Ernstberger.

Alexander Ernstberger, 30, betalade 50 miljoner kronor för den 250 kvadratmeter stora villan med strandtomt på Lidingö i november 2016, skrev Affärsvärlden i januari. Alexander Ernstberger är medgrundare av och vd för Allra, fondbolaget som Pensionsmyndigheten köpstoppade i februari, samt flera andra bolag. 

Pensionsmyndigheten valde att köpstoppa Allras samtliga fyra fonder därför att myndigheten ville utreda innehaven i fonderna samt hur fonderna marknadsförts.

Allra har fått hård kritik från bland annat Konsumentombudsmannen för sina höga avgifter och aggressiva telefonförsäljare, som tecknat avtal för personer som bara tackat ja till information.

 

LÄS MER: Ilskan mot Allras försäkringssäljare 

 

Nu visar det sig att Sveriges dyraste villaförsäljning var en affär mellan två kompisar i pensionsbranschen. Försäljaren av Lidingövillan är Klas Hellman, 44, styrelseledamot för Granit Fonder och tidigare delägare i bolaget.

SvD Näringsliv skrev förra veckan att Alexander Ernstberger och Klas Hellman tillsammans varit med och startat en mäklarfirma, DS Platforms, på Malta. 

Maltabolaget grundades 2014 av ett holdingbolag, som i sin tur ägs av tre Maltabaserade holdingbolag. Det första bolaget ägs av Allras grundare David Persson Rothman och Alexander Ernstberger. Det andra bolaget ägs av Roland Johansson, vd för pensionsbolaget Solidar. Och det tredje bolaget ägs av Klas Hellman.

– Jag känner Klas Hellman. Vi har känt varandra en lång tid, säger Alexander Ernstberger till Expressen.

Klas Hellman i sin tur säger att han känner Alexander Ernstberger sedan ett par år tillbaka genom arbetet.

I dag finns varken Alexander Ernstberger eller Klas Hellman kvar som ägare till Maltabolaget DS Platforms som de varit med och grundat. Enligt SvD försvann Alexander Ernstberger och David Persson Rothmans bolag  från ägarlistan i juni 2016.

Klas Hellman säger till Expressen att han sålde sina andelar i bolaget i januari 2017.

Priset ökade med 163 procent

Klas Hellman köpte villan för 19 miljoner för åtta år sedan. 2016 sålde han villan till Alexander Ernstberger för 50 miljoner. Det innebär att fastighetens värde ökat med 163 procent samtidigt som villapriserna på Lidingö i övrigt ökat med 50–70 procent.

Sebastian Granath, fastighetsmäklare på Husman Hagberg på Lidingö, säger att noteringen sticker ut.

– I jämförelse med den generella utvecklingen är det en hög uppgång.

Men han säger också att det handlar om ett unikt objekt. 

Annika Thustrup, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna på Lidingö, säger att det inte går att jämföra priset med den generella utvecklingen, då det handlar om en så speciell villa med sjöläge. 

 

LÄS MER: Här är de dyraste villorna år 2016 

 

Alexander Ernstberger berättar att han varit i huset tidigare eftersom han känner Klas Hellman. Han tittade dock på flera hus, och försäljningen sköttes av fastighetsmäklarbolaget Residence.

Varken Alexander Ernstberger eller Klas Hellman anser att det handlar om något överpris.

– Vi köpte huset för 19 Mkr 2009, men har sedan dess renoverat fastigheten för ett tvåsiffrigt miljonbelopp. Med tanke på det och på den allmänna prisuppgången i området anser jag absolut att priset är marknadsmässigt, säger Klas Hellman.

Annons: