Alexander Ernstberger, vd för Allra och bolagets huvudägare. är begärd häktad för grovt trolöshet mot huvudman. Han förnekar brott. Foto: LARS PEHRSON/SVD/TTAlexander Ernstberger, vd för Allra och bolagets huvudägare. är begärd häktad för grovt trolöshet mot huvudman. Han förnekar brott. Foto: LARS PEHRSON/SVD/TT
Alexander Ernstberger, vd för Allra och bolagets huvudägare. är begärd häktad för grovt trolöshet mot huvudman. Han förnekar brott. Foto: LARS PEHRSON/SVD/TT
– Jag kommer att lägga min tid på att återskapa förtroendet för Allra och rentvå bolaget från de rykten och anklagelser som under våren spreds i media, sa Alexander Ernstberger till Svenska Dagbladet i somras. Foto: ALLRA– Jag kommer att lägga min tid på att återskapa förtroendet för Allra och rentvå bolaget från de rykten och anklagelser som under våren spreds i media, sa Alexander Ernstberger till Svenska Dagbladet i somras. Foto: ALLRA
– Jag kommer att lägga min tid på att återskapa förtroendet för Allra och rentvå bolaget från de rykten och anklagelser som under våren spreds i media, sa Alexander Ernstberger till Svenska Dagbladet i somras.  Foto: ALLRA
Allras huvudkontor i centrala Stockholm. I tisdags slog ekobrottsmyndigheten till med razzia mot kontoret. Datorer, mobiltelefoner och dokument togs i beslag. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNAllras huvudkontor i centrala Stockholm. I tisdags slog ekobrottsmyndigheten till med razzia mot kontoret. Datorer, mobiltelefoner och dokument togs i beslag. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allras huvudkontor i centrala Stockholm. I tisdags slog ekobrottsmyndigheten till med razzia mot kontoret. Datorer, mobiltelefoner och dokument togs i beslag. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allras vd inför häktningsdomaren

Publicerad

Pensionsbolaget Allras grundare och huvudägare Alexander Ernstberger, 31,  ställs under fredagen inför en häktningsdomare i Stockholms tingsrätt.

Misstanken gäller grovt trolöshet mot huvudman – ett brott som vid fällande dom kan ge upp till sex års fängelse.

– Misstankarna har stärkts under förhören, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Sent i torsdags eftermiddag skickade åklagaren dels in en häktningsbegäran som gäller Allras vd Alexander Ernstberger, dels kvarstadsframställningar som är riktad mot Allras vd.

– Han misstänks för grovt trolöshet mot huvudman, sa kammaråklagare Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, sedan han begärt honom häktad.

 

LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström styrelsekollega med Allras vd

 

Åklagaren anför som skäl för häktning både risk för flykt och att Ernstberger kan undanröja bevis om han är på fri fot.

Kvarstadsyrkandet gäller 242 miljoner. Om Stockholms tingsrätt går med på åklagarens krav betyder det att Alexander Ernstbergers numera berömda 50-miljonersvilla - sveriges dyraste villaköp under 2016 - kan beläggas med kvarstad. Han kan då inte sälja fastigheten.

Flera förhör hölls i torsdags med Alexander Ernstberger.

– Misstankarna under anhållningstiden har stärkts, sa kammaråklagare Thomas Hertz efter förhören.

LÄS OCKSÅ: 140 miljoner kronor är taget i beslag

Försvararen, advokat Slobodan Jovicic, är överraskad över åklagarens beslut att begära hans klient häktad.

– Jag är mycket förvånad över att åklagaren har begärt min klient häktad. Han förnekar kategoriskt brott, säger advokat Slobodan Jovicic.

– Min klient säger att misstankarna är felaktiga. Han har svarat på alla frågor han fått på ett mycket bra sätt.

Du är förvånad över att att åklagaren har begärt din klient häktad?

– Jag är mycket förvånad. Jag kan på grund av sekretessen inte gå i svaromål. Jag förstår att det slås på stort nu. Men jag får anmana till att man besinnar sig. Vad händer om det åklagaren påstår är fel? Det åklagaren säger ska ju bevisas. Det vill jag jättegärna framföra.

– Min starka rekommendation är att folk inte tar för givet att åklagaren har rätt. Han ska kunna bevisa påståendena, säger försvararen advokat Slobodan Jovicic.

Häktningsförhandlingen mot Alexander Ernstberger hålls i dag fredag klockan 13 i Stockholms tingsrätt.  Kloclan 9 inleds häktningsförhandlingen mot en av Ernstbergers närmaste medarbetare på Allra.

 

LÄS MER: Alexander Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 

Dramatisk vecka kring Allra

Det har varit en dramatisk vecka kring pensionsbolaget Allra.

En av toppcheferna inom det skandalomsusade pensionsbolaget  begärdes häktad sent onsdagseftermiddagen.

Mannen – som greps i tisdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro i nära sju dygn – misstänks för flera brott.

Åklagaren fruktade att direktören ska förstöra bevis, därför är han begärd häktad.

Samma dag greps och anhölls Allras vd Alexander Ernstberger och delgavs misstanke om grovt trolöshet mot huvudman - ett brott som kan ge upp till sex års fängelse vid fällande dom.

Sedan tidigare sitter en person häktad, också misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman.

LÄS MER: Toppchef inom Allra begärdes häktad på onsdagen 

Razzia mot Allras huvudkontor

Under tisdagens genomfördes en omfattande polisrazzia mot Allras huvudkontor i centrala Stockholm.

Mobiltelefoner, datorer, handlingar och annat bevismaterial beslagtogs av polis och revisorer.

LÄS MER: Här är alla turerna kring fondbolaget Allra

Pensionsmyndigheten polisanmälde

Pensionsmyndigheten, som tidigare polisanmält flera personer inom Allras toppskikt, hävdar att Allra skott sig själva på pensionsspararnas bekostnad.

Ingripandena i tisdags mot Alexander Ernstberger och hans medarbetare är kopplade till den del av Allra-utredningen som berör Svensk Fondservice, som senare blev Allra, och Oak Capital – det bolag Allra gjorde affärer med 2012.

Svensk Fondservice (Allra) misstänks ha betalt kraftiga överpriser när man köpte olika värdepapper med pensionsspararnas PPM-pengar för cirka 430 miljoner kronor. Oak Capital, som ''förmedlade'' affärerna uppges ha fått närmare 170 miljoner kronor.

Åklagaren har tidigare beslagtagit 140 miljoner kronor, vinster som Allra haft i sin verksamhet i Dubai.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen