Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras stjärnvittne kräver 13 miljoner för sitt jobb

Finansanalytikern Vikram Kapoor var försvarets huvudvittne i Allra–rättegången. Han anser att hans arbetsinsats är värd drygt 13 miljoner kronor.
Pensionsbolaget Allras verksamhet är i dag avvecklad.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Kostnaden för ett influget expertvittne riskerar att bli en oväntad utgift i spåren efter Allra–rättegången.

Allra Pensions advokater begär ersättning för deras huvudvittne, finansanalytikern Vikram Kapoor. Kostnad: 13 278 323 kronor.

– Orimligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger advokat Patrik Kalman, Pensionsmyndighetens ombud.

Expressen har tidigare berättat om penningregnet som väntar de berörda advokaterna efter den 27 dagar långa Allra–rättegången i Stockholms tingsrätt.

De belopp som finns redovisade i kostnadsräkningarna ligger på 63 miljoner för 15 advokater, biträden och deras omkostnader.

I högen med räkningar finns det ett belopp som sticker ut extra - kostnaden Allras Pensions expertvittnen. 14 810 323 kronor.

Expressen kan i dag redovisa kostnaden där framför allt den begärda ersättningen för det ena ”Allra–vittnet” slår alla andra summor i mångmiljonrullningen kring advokatkostnaderna.

Allra Pension AB - i dag utan någon verksamhet med de två huvudåtalade David Persson Rothman och Alexander Ernstberger som de två enda styrelsemedlemmarna, har haft egna advokater i rättssalen. Advokaterna Marcus Johansson och Daniel Waerme från byrån  Gernandt&Danielsson.

Alexander Ernstberger och David Persson Rothman, de två grundarna av Allra.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Advokaternas 13 sidor långa kostnadsräkning slutar på 31 781 187 kronor. Deras krav är att staten genom Pensionsmyndigheten ska ersätta Allra Pension med denna summa. Det är ett av delbeloppen som fått motparten, Pensionsmyndigheten, att gå i taket.

Kräver betalt utan att ha framträtt i domstolen

Det gäller alltså de experter Allra Pension anlitade som sakkunniga från utlandet, Vikram Kapoor från New York och Ibrahim Mardam–Bey, Washington. Den senare vittnade aldrig utan hoppade av inför risken att tvinga lämna uppgifter som han inte ville offentliggöra. Advokaterna kräver att han trots det ska ersättas med drygt 1,5 miljoner kronor.

Advokaternas andra vittne, Vikram Kapoor, finansanalytiker, hade kallats till Stockholm för att vittna kring kärnan i en av åtalspunkterna: att provisionen på 170 miljoner kronor till mäklarfirman Oak Capital - som betalades med premiepensionsspararnas pengar, låg på en skälig nivå. Åklagarna i målet har hävdat motsatsen.

Allras expert Vikram Kapoor.

Vikram Kapoor berättade under sitt framträdande i domstolen att han har mer än 15 års erfarenhet av analyser och värderingar av den typ av produkter som målet handlade om.

– Baserat på min analys och utifrån min erfarenhet kommer jag till slutsatsen att den provision Oak Capital fick var linje med vad som var normalt på marknaden, sade Vikram Kapoor enligt Svenska Dagbladet.

De två advokaterna Marcus Johansson och Daniel Waerme  uppger att kostnaden för Vikram Kapoor uppgår till 13 278 323 miljoner kronor. Hans timtaxa på 750 dollar motsvarar cirka 6 750 kronor i timmen.

Kostnaden upprör: ”Orimligt”

De uppgivna kostnaderna för Vikram Kapoor upprör känslorna hos Pensionsmyndigheten och dess advokater i processen mot Allra.

– Orimligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Patrik Kalman, Pensionsmyndighetens ombud till Expressen, som tillsammans med kolleger från byrån angriper beräkningarna.

”Utlägg och resekostnader kan inte rimligen ha överstigit 300 000 kronor. Resterande del ska alltså utgöra arbete. En tillämpning av en timtaxa om 750 USD och en snittkurs på 9 kr över tid ger resultatet att Vikram Kapoor arbetat med sitt yttrande och vittnesmål i nästan 1 900 timmar, dvs heltid i nära ett års tid”.

I yttrandet angriper Pensionsmyndighetens advokater Allras expert:

”Vikram Kapoor uppgav i sitt förhör att han blev expert på saker genom att läsa på när han fick ett mål. Det framkom också under förhöret att Kapoor inte visste vad skillnaden mellan en obligation och en warrant är”.  

Delar av inlagan från Pensionsmyndighetens advokater om Allras expertvittne Vikram Kapoor.

Kapoor utan ”relevant kompetens”

Pensionsmyndighetens advokater skriver att myndigheten rimligen inte ska tvingas stå för kostnaden för en person som inte är expert utan behöver ”vidta omfattande inläsning och efterforskning”. De skriver också att Kapoor och hans medarbetare tycks sakna ”relevant kompetens” för att göra en teoretisk utvärdering.

Advokaterna totalsågar 13–miljonerskravet från Vikram Kapoor, men är beredd att gå på med en halv miljon i ersättning.

” Du ger dig inte. Hörde du inte vad jag sa” 

Advokat Marcus Johansson som undertecknat ersättningsyrkandet för Vikram Kapoor är inte direkt talför när Expressen försöker ställa frågor om pengarna.

Advokat Marcus Johansson är fåordig.

Hej, jag tittar på kostnadsräkningarna i Allra–målet.

– Då ska jag förenkla för oss. Jag lämnar inga kommentar på Allra–målet.

Beroende på..?

– Det är det svar du får.

Jag ser kostnaden för Vikram Kapoors medverkan.

– Du ger dig inte. Hörde du inte vad jag sa. Uppfattar du inte vad jag sa. Jag lämnar inga kommentarer.

Vad beror det på att du inte lämnar några kommentarer?

– Att jag lämnar inga kommentarer betyder att jag lämnar inga kommentarer. Jag kommer förmodligen att lägga på nu för jag känner att jag inte har mer att säga.

Samtalet avslutas några sekunder senare.

Det blir nu Stockholms tingsrätt som får slita med kostnadsfrågan och samtidigt slå fast skuldfrågan för de fyra misstänkta.

Hur notan ska fördelas i slutändan hänger på utgången av målet, fällande domar eller frikännande? Kostnaden för försvarsadvokaterna hamnar på staten.

Besked kommer när tingsrätten avkunnar domarna i pensionshärvan den 31 januari.

Annons: