Allras styrelseordförande Gunnar Axén och Allras vd Alexander Ernstberger.
Allras styrelseordförande Gunnar Axén och Allras vd Alexander Ernstberger.

Allras nya bakslag – överklagan stoppas

Publicerad

Fondbolaget Allra har drabbats av ett rejält bakslag.

Företaget får inte överklaga Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera fonderna, enligt besked från Förvaltningsrätten.

Under förra veckan kastades fondbolaget Allra ut ur PPM-systemet.

Nu har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera Allras fyra fonder inte får överklagas av Allra. Det framgår av ett pressmeddelande från domstolen.

Allras överklagande och yrkande om inhibition - alltså att verkställigheten av beslutet skulle frysas i avvaktan på slutligt besked - har därför avvisats.

Allras avregistrerade fonder

Pensionsmyndigheten beslutade den 16 mars 2017 att avregistrera bolagets fyra fonder, Allra Strategi Modig, Allra Strategi Lagom, Allra Strategi Försiktig och Allra Strategi Ränta.

Gunnar Axén, Allras nye styrelseordförande efter avhoppade Ebba Lindsö, säger till Ekot att de är beredda att överklaga beslutet till kammarrätten.

 

LÄS OCKSÅ: Allra kastas ut från PPM – bolaget polisanmäls

 

Pensionsmyndigheten har köpstoppat bolagets fonder och beslutat om avregistrering. Tre styrelseledamöter har hoppat av. Det är den tidigare ordföranden Ebba Lindsö, förre justitieministern, advokat Thomas Bodström och Meg Tivéus.

Allra, med över 130 000 pensionssparare, har haft en dålig avkastning, och flera chefer hos Alla har haft kopplingar till en norsk finansskandal, där bolaget Oak Capital tagit ut skyhöga avgifter av sina kunder.

Allra har också polisanmälts av Pensionsmyndigheten. Ekobrottsmyndigheten, EBM, väntas inom kort ta ställning till om förundersökning ska inleas mot företaget och dess ledning.

Köpte Sveriges dyraste villa

Företagets vd Alexander Ernstberger blev tidigare känd för en bredare allmänhet när han slog till och köpte Sveriges dyraste villa, ett 250 kvadratmeter stort hus med strandtomt på Lidingö. Fastigheten gick under klubban i början av november för 50 miljoner kronor.

Det faktum att Allra slängs ut ur pensionssystemet, betyder inte att pensionsspararna får tillbaka sina ppm–pengar med automatik. Ett fondbyte från Allras fonder kan ske först efter att försäljningen har skett. Och om Allra vägrar att sälja så tvingas Pensionsmyndigheten sätta sitt hopp till Finansinspektionen i Luxemburg. Precis på samma sätt som när Falcon Funds fonder tvångsavregistrerades, men där det dröjde innan bolaget började skicka tillbaka pengar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen