Ernstberger: ”Kommer påverka hela mitt liv”

Alexander Ernstberger riskerar sex års fängelse vid en fällande dom.
Foto: ALLRA
Allras verksamhet är i dag nedlagd.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Thomas Bodström skulle ha tillträtt som landshövding i Stockholm, men stoppades av regeringen på grund av Allra-affären.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Allvaret inleds inom kort för det kollapsade pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger.

Det är huvudakten i form av rättegången - en process som han inser kan ge honom sex års fängelse.

– Det är viktigt inte bara för mig själv utan också min familj, säger han om den kommande striden i rättssalen.

Det som från början såg ut som ett blomstrande pensionsbolag, ett föredöme i branschen, förvandlades till raka motsatsen när fasaden rämnade och kraschen var ett faktum.

I början av 2017 förvaltade Allra pensioner till ett värde av 19 miljarder kronor åt 130 000 pensionssparare. Allra var då en av de största aktörerna inom PPM–systemet och på väg mot en börsintroduktion - en introduktion som skulle bli det riktiga ekonomiska klippet för ägarna.

Hösten 2016 var Allra fortfarande på väg mot toppen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tog emot Alexander Ernstberger på departementet. Allras vd ville prata pensioner och hur pensionssystemet skulle kunna göras säkrare. Bland annat pekade han på Falcon Funds skandalfonder som ett avskräckande exempel.

”Operation Apollo” - Allras planerade väg mot börsen

Banken SEB - som ansvarade för den planerade börsintroduktionen – hade genomlyst företaget, men var inte riktigt nöjd med vad man såg. ”Operation Apollo”, benämningen på arbetet med prospektet som behövdes inför Allras tilltänkta börsintroduktion, innehöll plötsligt en rad frågetecken.

Så sent som den 27 januari 2017 hade SEB upprättat ett femte utkast till prospekt inför börsintroduktionen.

Tio dagar tidigare hade det kommit en varningssignal från Claes Hemberg, sparekonom på nischbanken Avanza. I en artikel i Dagens industri, Di, varnade han för Allra och dess fonder. Han ansåg bland annat att fonderna underpresterade och att avgifterna var för höga.

– Det är något ruttet över Allra, sa Claes Hemberg i Di.

En månad innan allt rämnade med polisanmälningar och köpstopp av Allras fonder i premiepensionssystemet den 14 februari 2017 pågick ”Operation Apollo” för fullt med planeringen av Allras framtid på börsen. Kollapsen kom efter ett antal granskande artiklar i Svenska Dagbladet.

Även sajten Småspararguiden hade Allra i fokus och en tidig rubrik löd ”Allra, ett ruttet finansbolag med naiva kändisar”.

Rättegången pågår fram till jul

Om två veckor inleds efterspelet: den första rättegången mot de inblandade. Stockholms tingsrätt inleder rättegången den 15 oktober som väntas pågå fram till jul.

Rättegången gäller det som utspelade sig i Allras föregångare Svensk fondservice 2012. Åtalet gäller transaktioner mellan Allra/Svensk Fondservice, och mäklarbolaget Oak Capital. Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman sålde 2012 en del av sitt ägarbolag Supero till ägaren av Oak Capital. Priset som betalades var enligt kammaråklagare Thomas Hetz ett kraftigt överpris.

De huvudåtalade Alexander Ernstberger, David Persson Rothman och Johan Bergsgård, som alla förnekar brott, riskerar sex års fängelse. 

Åtalad är även direktören Olle Marcusson, som även han förnekar att han gjort sig skyldig till något brottsligt.

Pensionsmyndighetens krav å pensionsspararnas vägar: 23 319 745 US-dollar, eller 228 miljoner svenska kronor. Kravet är riktat till de fyra åtalade.

Inför rättegången har också Pensionsmyndigheten, via advokatfirman Trägårdh i Malmö, lämnat in ett enskilt anspråk å pensionsspararnas vägar: Summa på kravet 228 miljoner kronor. 

Alexander Ernstbergers lyxhus med pool och soldäck på Lidingö.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
Alexander Ernstbergers lyxvilla är kraftigt belånad i Ålandsbanken.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Alexander Ernstberger, mannen som gett Allra ett ansikte med sitt vd-skap, tänker i princip bara prata i rättssalen, åtminstone när det gäller åtalspunkterna. 

Han bor kvar i 50-miljonersvillan , som fick rubriken ”2016 års dyraste privatvillaköp”, och börjar mentalt ställa in sig på maraton-rättegången.

– Det är läge att nu lämna över stafettpinnen vad gäller kommunikation till mina advokater så jag kan fokusera på huvudförhandlingen, vad som ska klarläggas i rätten snarare än i media.  Fram till nu har det känts som om huvudförhandlingen ligger långt bort. 

Är du orolig?

– Jag ser med tillförsikt fram emot rättegången. Det har jag sagt från första början. Samtidigt är det en otroligt omfattande process som också är avgörande för såväl mitt som andra personers framtida liv.

Du har suttit häktad, det har pågått en förundersökning under lång tid med många förhör och åtskilliga rubriker sedan kraschen. Men det är först nu den 15 oktober som det blir skarpt läge med rättegången.

– Jag ser fram emot att tillrättalägga de felaktigheter som jag under de nästan tre år dagligen jobbat med att bemöta. För första gången ska det prövas i domstol där båda parter ska höras. Det är ingen hemlighet att jag tycker att den mediala rapporteringen om Allra varit ensidig.

Stjärnorna flydde från Allras styrelse

Det uppstod något som kan liknas vid en massflykt från styrelsen när pensionsbolaget började knaka i fogarna i början av 2017, den planerade börsintroduktionen stoppades och allt fler ifrågasättanden om bolaget började dyka upp. 

Affischnamn som förre justitieministern Thomas Bodström, tidigare vd:n för Svensks Spel, Meg Tivéus och styrelseproffset Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt Näringsliv som även suttit i KD:s partistyrelse, hoppade av. 

De tunga namnen Ebba Lindsö, Thomas Bodström och Meg Tivéus lämnade Allras styrelse när bolaget började knaka i fogarna.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL, EXPRESSEN, ALLRA

För Thomas Bodström innebar Allra–haveriet även att regeringen tog till den unika åtgärden att dra tillbaka utnämningen av honom till landshövding i Stockholm, ett beslut som regeringen offentliggjorde en lördag. Droppen för regeringen blev när de hörde en reklamfilm där Bodström med sin speakerröst gjorde reklam för Allra.

I dag är Allra ett minne blott som i praktiken bara finns på papperet. Fonderna är sålda till Ålandsbanken.

- Varken jag eller Allra har något att be om ursäkt för, anser Alexander Ernstberger.
Foto: ALLRA

– Vi anser inte att det finns någonting som är brottsligt inom Allra och det är det som ska prövas, säger Alexander Ernstberger inför den kommande rättegången.

Oetiskt då?

– Min utgångspunkt är att så länge man bedriver en verksamhet efter de lagar och regler som finns så ska det inte finnas anledning att känna oro. Men sedan finns det vissa branscher som är mer känsliga än andra och där etik ofta debatteras, till exempel vinster i välfärden, och huruvida privata bolag med vinstintressen ska finnas i pensionssystemet.

– Hade Allra arbetat inom gruvnäringen så hade det kanske inte varit lika omtalat och inte lika många personer som hade velat lägga sig i.

Nu handlar det om pensionsspararnas pengar och då blir det lite känsligare.

– Varken jag eller Allra har något att be om ursäkt för. Jag tror inte att någon pensionssparare skulle vilja backa de två affärerna eftersom de då skulle vara tvungna att betala tillbaka 120 miljoner kronor. Ingen pensionssparare eller för all del Pensionsmyndigheten hade kunnat köpa aktuella produkter någon annan stans. Det som nu ska prövas är en affär som till syvne och sist givit pensionsspararna en positiv avkastning på 120 miljoner kronor efter avgifter, dvs ca 28 procents avkastning på 6 månader.

Du har drabbats av två åtal och kanske ett till är på väg när det gäller Dubai-delen av Allra. Du har nyligen blivit pappa. Hinner du med pappalivet?

– Familjen är alltid viktigast. Vissa kanske känner att man har en familj, känner att man jobbar för mycket och borde ta hand om familjen. I mitt fall så handlar det inte om ett vanligt jobb utan att försvara sin frihet genom att bevisa att vi har gjort rätt och därmed inget brottsligt. Det är viktigt inte bara för mig själv utan också min familj. Det är ett arbete som kommer att påverka hela livet för mig.

Lägger du nu allt fokus på det kommande försvaret?

– Familjen och försvaret.

Pensionsmyndigheten har ett enskilt skatteståndskrav på 228 miljoner. Kommentar till detta.

– Inga brott har begåtts och Pensionsmyndigheten har inte lidit någon skada. Kravet är helt ogrundat, eftersom ingen har betalt för mycket eller fått för lite. Alla har tjänat pengar när det gäller nu aktuella affärer.

I förra veckan drabbades Alexander Ernstberger, David Persson Rothman och Johan Bergsgård av ytterligare åtal: Nu för Grovt skattebro tt och grovt bokföringsbrott.                                                                                                                                                                               

Fakta - de åtalade i Allra-härvan

Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 39, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, brott brott samt grovt penningtvättsbrott. Förnekar alla anklagelser.

• Olle Marcusson, 42, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 49, tidigare direktör inom Allra. Åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.