Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra-profilen Ernstberger: ”De har tagit allt jag äger”

Alexander Ernstberger har i dagarna överklagat Skatteverkets hårda julklapp som kom en vecka före julafton.Foto: ALLRA
Allra-profilens försvarare, stjärnadvokaten Carl-Johan Malmberg, kritiserar nu myndigheternas jakt på sin klient.
Allras erbjöd pensionssparare i PPM-systemet fonder. Bolaget hade drygt 130 000 fondsparare är affären exploderade.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Alexander Ernstberger, 31, är utsatt för en samordnad aktion för att komma åt honom.

Anklagelsen kom under onsdagen från Allra-profilens försvarare, advokat Carl-Johan Malmberg.

Samtidigt vädjar Allra-profilen själv om anstånd med att betala in 39 miljoner  i skatt.

Det är i dag långt från det gamla lyxlivet för nyckelpersonerna i Allra-härvan som numera har olika domstolsprocesser överst på dagordningen eller förspel till den kommande brottmålsrättegången, alternativt befinner sig på flykt.

Alexander Ernstberger har i dagarna överklagat Skatteverkets hårda julklapp som kom en vecka före julafton i form av ett 114 sidor långt skattebeslut. Allra-profilen krävs på 39 miljoner. Närmare 10 miljoner utgörs av skattetillägg.

 

 

Men Allras vd vädjar nu om anstånd med att betala till den dag skatteärendet är helt avgjort.

Alexander Ernstberger: "De har tagit allt"

– Mitt yrkande är att anstånd ska lämnas så att alla processer kan prövas i tur och ordning av domstol. Jag kommer givetvis att betala den skatt som domstolen finner mig skyldig att betala men jag tycker att det är rimligt att saken först prövas på ett rättsäkert sätt, säger Alexander Ernstberger.

Pengarna ska enligt Skatteverkets beslut betalas in under januari månad.

 

 

Det mesta av vad han äger är i dag belagt med kvarstad efter begäran från någon av de inblandade myndigheterna.

– De har tagit allt jag äger, säger han till Expressen.

Alexander Ernstberger trängs nu från alla håll.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Allra-männen allt mer trängda

Skruvarna har sakta men säkert dragits åt kring Alexander Ernstberger och övriga inblandade i Allra-härvan.

Johan Bergsgård, som var anställd hos Allras föregångarna Svensk Fondservice, SFS, 2012 och även ägde en liten post i företaget, krävs på 5 miljoner av Skatteverket.

David Persson Rothman - Allras andra huvudägare - krävs  på närmare 40 miljoner i skatt, varav 10 miljoner i skattetillägg.

Mattias Bengtsson, storägare i finansbolaget Oak Capital och i dag på flykt,  krävs på 16 miljoner kronor, varav 4,2 miljoner kronor i skattetillägg. 

Allra Pension AB krävs på  18, 5 miljoner kronor. Det gäller främst arbetsgivaravgifter. 2,8 miljoner kronor utgörs i skattetillägg.

 

 

Stjärnadvokaten Carl-Johan Malmberg, specialiserad på ekobrott och skattefrågor, är en av två advokater som sköter Alexander Ernstberger försvar och driver hans skatteärende.

Advokat Carl-Johan Malmberg som försvarar Allra-profilen, hävdar att hans klient är utsatt för en samordnad aktion från berörda myndigheter.

Carl-Johan Malmberg går i dag till hårt angrepp på Pensionsmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket och anklagar de tre myndigheterna för att delvis samköra "under täcket" i syfte att komma åt hans klient. 

– Ja, det är jag övertygad om. Syftet är att komma åt honom så att han inte ska orka försvara sig, säger Carl-Johan Malmberg.

 

 

Det är första gången som Allra-profilens försvarare på allvar offentligt kommenterar de nu pågående processerna där hans klient innehar huvudrollen i pensionshärvan kring pensionsbolaget Allra.

Allras pensionsverksamhet har helt upphört. I dag säljer man tandvårdsförsäkringar.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

 

Carl-Johan Malmberg har i dagarna överklagat Skatteverkets beslut som innebär att Alexander Ernstberger ska beskattas med 39 miljoner.

– De beskattar fel part. Med fel part menas att Allra är fel part och det gör att Alexander omöjligt kan ha en intäkt från Allra eftersom Allra inte har den här intäkten. Det stupar redan där.

 

 

Bakgrunden är en affär i pensionshärvan där Alexander  Ernstberger och David Persson Rothman åtalats. Kammaråklagare Thomas Hertz misstänker att de två har tagit emot 50,8 miljoner kronor vardera  och sedan missbrukat sin förtroendeställning och tagit beslut om investeringar som medförde skada för Allras fonder. Det är dessa köpta värdepapper som enligt åklagarens misstanke värderades 138 miljoner kronor högre än vad de egentligen hade behövt betala.

Finansbolaget Oak Capital har funnits med som en central aktör, enligt åklagarens  misstanke. 

Och förutom brottsfallet så har det också blivit ett skatteärende.  Därav striden mot Skatteverket.

Vem ska då beskattas?

– Det uppkommer en vinst i Oak. Den vinsten påstår Skatteverket att man ( Alexander Ernstberger och David Persson Rothman)  har delat på. Skatteverket för en sorts konstruerat resonemang att Allra skulle ha varit med och delat på den vinsten. Men Allra är inte inblandad i att Oak tjänar pengar eller att Alexander säljer aktier i sitt bolag, säger advokat Carl-Johan Malmberg.

 

De är på flykt i Allra-härvan

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

Skatteverket kräver närmare 16 miljoner.

En förutsättning för att Skatteverket ska ha haft rätt är att Allra skulle ha haft en inkomst. 

– Ska någon betala skatt på någonting så menar vi att det är Oak som har ett arbetsgivaransvar.

Varför beslutar då Skatteverket som man gör?

– Jo, man vill komma år Alexander.  Beskatta honom. Det här är en slags myndighetssamverkan. Pensionsmyndigheten har gått ihop med Skatteverket och EBM. Och så säger man att "vi försöker ta så mycket pengar av honom som möjligt så fort som möjligt så han inte kan göra något motstånd. Dessutom slåss alla tre om samma pengar.

Myndigheterna samverkar?

– Det är bra när myndigheterna samverkar i den meningen at de utreder brott.  Men här blir det någon slags svågerpolitik där man hjälper varandra för att uppnå sitt eget syfte.

 

 

Enligt advokat Carl-Johan Malmberg finns det tydliga bevis  för en myndighetssamverkan som han sätter frågetecken för.

– Pensionsmyndigheten kör ett eget race, men de anlitar advokatbyråer på stan. Advokatbyrån får hjälp av Ekobrottsmyndigheten. Dessutom underrättas de om de beslut som fattas och vilka handlingar som finns innan den misstänkte får det.

– Det här är en slags myndighetssamverkan, säger advokat Carl-Johan Malmberg, som anser flera myndigheter agerar "under täcket" mot hans klient Alexander Ernstberger.

Carl-Johan Malmberg anser att Ekobrottsmyndigheten, EBM, lånar argument från advokatbyrån som Pensionsmyndigheten betalar. 

Samspel under täcket?

– Delvis sker utbyte av information på ett sätt som man bör diskutera. Om det är tanken att en advokatbyrå på stan ska få information som den misstänkte inte har fått i syfte att de ska hjälpa varandra. Det är orimligt. Då får EBM anlita en egen advokatfirma om man känner att de behöver hjälp. De kan inne ta hjälp av andra advokater.

 

 

Skatteverket har ännu inte gett besked om Alexander Ernstberger och hans Allra-kollega David Persson Rothman ska få anstånd med betalningarna.

 

 

De åtalade i Allra-härvan

Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

Dagarna före jul var Skatteverket klar med granskningen av hans affärer. Resultatet: Ernstberger krävs på drygt 39 miljoner i skatt.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, grovt brott samt  grovt penningtvättsbrott.

Skatteverket kräver 40 miljoner av honom.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

Skatteverket kräver fem miljoner av Johan Bergsgård.

 

Annons: