Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allra–profilen på flykt med dubbla identiteter

Mattias Bengtsson, 40, är en av de utpekade nyckelpersonerna i härvan kring pensionsbolaget Allra. Har är i dag häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.Foto: POLISEN
Ewran Mersin, som var chef för Allras verksamhet i Dubai, är häktad i sin frånvaro och efterlyst. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.
Polisens utredning mot de misstänkta i Allra–härvan väntar pågå ytterligare minst två månader.

Det här är direktören Mattias Bengtsson – en av de misstänkta nyckelpersonerna i härvan kring pensionsbolaget Allra.

Mannen misstänks vara på flykt med dubbla identiteter.

– Om någon känner igen honom och vet var hans finns får den personer gärna höra av sig till oss, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Polisen har fått in flera tips om den efterlyste Mattias Bengtsson. Men samtliga tips har visat sig vara felaktiga.

Redan den 6 november förra året häktades direktören Mattias Bengtsson i sin frånvaro som misstänkt för grovt penninghäleri i pensionshärvan. Senare efterlystes han också internationellt. Via sin försvarare, advokat Sargon De Basso, har han dock tillbakavisat misstankarna.

 

LÄS OCKSÅ: Toppman i Allra–härvan misstänks för mutbrott på 100 miljoner

På flykt med olika identiteter

Mattias Bengtsson, 40 år gammal, tros vara på flykt med flera olika identiteter. Bland annat finns det misstankar om att han reser  omkring med ett polskt pass.

– Men det finns också uppgifter om en helt ny identitet, uppger en källa.

Polisen har sedan häktningen i november förgäves letat efter Mattias Bengtsson på olika adresser i Sverige. Hans bostadsrätt i Stockholm och en Maserati Gran Turismo togs i beslag när personal från Kronofogden försökte säkra tillgångar på 97 miljoner kronor. Lyxbilen hittades i garaget på den adress där Mattias Bengtsson formellt är mantalsskriven.

Mattias Bengtsson, som enligt polis och åklagare även kallar sig för Mauritz Bengtsson i vissa beslagna  mejl, var storägare i Oak Capital, ett finansbolag som under 2012 misstänks ha mjölkat spararna i Svensk Fondservices tre PPM-fonder, Balanserad, Maximal och Offensiv, på miljontals kronor genom mycket höga provisioner på finansprodukter. Vinsterna i Oak Capital ska sedan ha förts vidare till ägarkretsen kring Allra. 

Efterlyste Allra–mannen Mattias Bengtsson. Polisen misstänker att han reser med olika identiteter.Foto: POLISEN

Svensk Fondservice var föregångarna till Allra och ägdes av Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen har avlyssnat de misstänkta i Allra–härvan

Lyx-Rolex i beslag

En del de miljoner som "mjölkats ur'' Svensk Fondservice,  misstänks ha hamnat hos Allras vd Alexander Ernstberger, som satt häktad i sju veckor, men släppts med misstankarna fortfarande hängande över sig. Ernstberger, som fick sin lyx–Rolex tagen i beslag häktet av Kronofogden, har hela tiden förnekat brott.

Mattias Bengtsson, som fortfarande inte kunnat gripas av polisen, var alltså den dominerande ägaren till Oak Capital.

Sedan några dagar tillbaka har nya brottsmisstankar tillkommit mot Mattias Bengtsson. Han är nu också häktad i sin frånvaro för grov bestickning, ett brott som han förnekar via sin försvarare.

Av tidigare sekretessbelagda handlingar  i Stockholms tingsrätt framgår att kammaråklagare Thomas Hertz försökt förmå Mattias Bengtsson att resa hem till Sverige. Budskapet har lämnats via Bengtssons försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

LÄS OCKSÅ: Allra–ägarnas lyxliv – bilderna

Åklagaren vädjar om tips

Kammaråklagare Thomas Hertz vädjar nu om tips som kan avslöja var Mattias Bengtsson uppehåller sig.

– Om någon känner igen honom och vet var hans finns får den personer gärna höra av sig till oss, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Misstänkta brottsplanen hittad

Under polisens jakt på bevis har det gjorts stora IT-beslag hos de misstänkta. Två av dess handlingar är ett  mejl från "Mauritz Bengtsson" till efterlyste Ewran Mersin, senare chef för Allras Dubai–kontor och till Olle Marcusson, som blev vd för Allras verksamhet i Luxemburg och tillhör de brottsmisstänkta i Allra–härvan. Det andra mejlet är ställt från Ewran Mersin till de inblandande om vad de ska göra i den affär som planeras.

– Det är näst intill en brottsplan, hävdar kammaråklagare Thomas Hertz om det beslagtagna mejlet.

Det här är delar av brottsplanen, anser utredare och åklagare hos Ekobrottsmyndigheten. Planen hittades i ett av alla de hundratals mejl som tagits i beslag.Foto: Polisen

Mejlet från Ewran Mersin är daterad den 10 maj 2012 klockan 18.36 och inleds med "Gents, om detta ska sys ihop så har vi lite förehavanden att stå i".

Under rubriken "Strategiska förehavanden maj 212" anges vad olika nyckelpersoner ska göra för att allt ska klaffa när det gäller olika moment i Oak Capital–delen av Allra–härvan.

Den misstänkta brottsplanen finns i dag bland handlingarna som Ekobrottsmyndigheten och åklagaren lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Mattias Bengtsson har vid båda häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt förnekat brott via som försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

FAKTA: De misstänkta i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad misstänkt för grov bestickning.

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Annons: