Allra plockar ned skylten – företaget sålt i det tysta

– Det ska bli skönt att få saken prövad, säger Alexander Ernstberger om den kommande rättegången.
Foto: ALLRA
Allra-skylten är det enda som återstår vid det gamla högkvarteret intill korsningen Sveavägen-Kungsgatan. Men snart ska skylten bort.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Pensionsbolaget Allra hade 130 000 sparare vid kraschen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

All verksamhet i det skandalomsusade Allra har upphört. Pensionsbolagets dotterföretag som sålde tandvårdsförsäkringar har avyttrats.

Det gick helt enkelt inte längre att kränga försäkringar under Allras varumärke.

– Vi har inget ägande eller inflytande över bolaget. Det är avyttrat, säger Allras tidigare vd Alexander Ernstberger. 

Om knappt två månader inleds rättegången i Allra–härvan i Stockholms tingsrätt.

Det enda som i dag finns kvar av pensionsbolaget Allras storhetstid är skylten med varumärket Allra på fasaden till kontoret vid korsningen Sveavägen-Kungsgatan i centrala Stockholm. Andra ”spår” i pensionshärvan är i form av tusentals sidor polisutredning, en kommande rättegång, en pågående förundersökning, två misstänkta internationellt efterlysta och en civilrättslig process med Pensionsmyndigheten som krävt drygt 200 miljoner. Pensionshärvans nyckelperson kallas till rättegången.

Allra–skylten plockas ned

Allt vad som kan kallas affärsverksamhet hos Allra är helt nedlagt. Kvar fanns längre det dotterbolag som bland annat sålde tandvårdsförsäkringar. Allra–skylten ska snart tas ned.

Nu tar Allra ned skylten. Företaget är sålt och har bytt namn.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

I dag har Alexander Ernstberger - bolagets ansikte utåt - slagit igen dörren till bolagets kontor och lämnat lokalen.

– Det dotterbolag som hette Allra Försäkring såldes i våras och heter numera Hela Försäkring, bekräftar han.

Varför sålde ni?

– Det främsta skälet var att det är tufft för ett bolag att bedriva en verksamhet under samma varumärke som Allra och med ägare som är fullt upptagna av att bedriva legala processer i stället för att kunna lägga fokus på ny expansiv verksamhet.  

Alexander Ernstberger på toppen av sin karriär. Här med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll när han besökte Socialdepartementet.
Foto: ALLRA

De som köpt dotterbolaget Allra Försäkring är två som tidigare ingick i ledningen och externa investerare, enligt Alexander Ernstberger.

– Men vi har inget ägande eller inflytande över bolaget. Allra är avvecklat. säger han.

Alexander Ernstberger är förtegen om hur mycket försäljningen av Allra inbringande.

– Jag tror att båda parter är nöjda med överenskommelsen utifrån hur läget är just nu.

I dag har Alexander Ernsberger fullt upp med att planera inför den kommande rättegången - en rättegång som kan ge honom upp till sex års fängelse.

– Jag tror att de allra flesta förstår att det är svårt att med fullt engagemang bedriva en välmående expansiv verksamhet när man samtidigt har ett flertal legala processer runt omkring sig. 

Han ser fram emot den kommande rättegången.

– Det ska bli skönt att få saken prövad. Det är först nu det blir en prövning baserad på fakta.

Allra kraschade på väg mot toppen

Det har gått drygt två år sedan premiepensionsförvaltaren Allra kraschlandade - då precis på väg mot toppen när bolaget störtdök i förtroende.

Allra gick i början av 2017 spikrakt uppåt med 130 000 kunder inom PPM–systemet som satsat 19 miljarder kronor i bolagets fonder. Företaget förberedde en börsnotering och hade under 2016 rekryterat ett antal tunga styrelseledamöter, bland annat styrelseproffset Ebba Lindsö, tidigare justitieministern Thomas Bodström, som senare gick miste landshövdingejobbet i Stockholm på grund av Allra–härvan och Meg Tivéus, tidigare chef bland annat för Svenska Spel.

Allras dåvarande styrelseordförande Ebba Lindsö omgiven av Marcus Tobiasson, och Thomas Bodström /AH PUBLICERAD TEXT:Mrcus Tobiasson och Thomas Bodström.
Foto: ALLRA

Allra fick olika former av utmärkelser:

” För andra året i rad har Allra utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare genom utmärkelsen Karriärföretag 2017. Karriärföretagen har utsetts sedan 2002 och utmärkelsen ges till bolag som har högst kvalitet i sitt employer branding arbete och som kan erbjuda unika karriär- och utvecklingsmöjligheter till sina medarbetare”, löd det i december 2016. 

Och Allras HR-chef Niklas Almquist kommenterade utmärkelsen:

”Det är oerhört glädjande att Allra återigen utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Jag är stolt över vad vi åstadkommit hittills och ser fram emot att fortsätta vidareutveckla det interna karriärarbetet. Nya produkter och tjänster kommer att skapa fler spännande utvecklingsmöjligheter framöver för dem som vill arbeta och utvecklas hos oss”.

Misstänkt muta på 100 miljoner kronor

Det blev ingen sådan utveckling. När media började syna företaget inför börsintroduktionen våren 2017 gick det snabbt utför för Allra och misstankar om att nyckelpersoner i härvan skott sig på olika sätt - på bekostnad av pensionsspararna.

Och hösten 2018 häktades flera av centrala personerna.

I Allra-utredningens ena del väcktes det åtal den 1 oktober förra året. Misstakarna handlar om en misstänkt muta på 100 miljoner kronor i samband med en affär 2012 mellan Svensk Fondservice – en föregångare till Allra - och kapitalförvaltningsbolaget Oak Capital.  

Nästan på dagen två år efter att direktören Johan Bergsgård häktades i Allra–härvan kommer han och de tre medåtalade ställas inför Stockholms tingsrätt.

Rättegången inleds tisdagen den 15 oktober och 28 rättegångsdagar är reserverat för målet. I normala fall sker en rättegång med en juristdomare och tre nämndemän men  Allra-rättegången förstärks med en extra domare, pensionerade rådmannen Henrik Lagergren, och en nämndeman.

– Vi gör detta för att inte riskera att behöva ta om rättegången, säger rådmannen Joakim Munter som ska sitta ordförande i målet.

De fyra åtalade nekar alla till brott

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor hösten 2017 men släpptes i slutet av november. Ernstberger förnekar brott.

Alexander Ernstberger intervjuad av Expressens Leif Brännström.
Foto: EXPRESSEN TV

• David Persson Rothman, 39, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. Nekar till brott.

David Persson Rothman - en av de huvudmisstänkta som förnekar brott.
Foto: ALLra

• Olle Marcusson, 42, som var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor. Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 49, tidigare direktör inom Allra. Åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

– Min klient förnekar brott. Han saknar uppsåt till något brottsligt och sedan menar han att det inte finns något brott som ägt rum. Samtidigt tycker han att det är skönt att det blir en rättegång, den här tiden har varit pressad för honom. En fruktansvärd tid för min klient, säger försvararen, advokat Tobias Enochson.

Några dagar före jul väntas Allrarättegångens  första kapital var slut. Domen kommer någon gång efter nyår.

Två personer i härvan är på flykt och internationellt efterlysta.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

Mattias Bengtsson, en av de utpekade och misstänkta i Allra-härvan.
Foto: POLISEN

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.