Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny PPM-myndighet och slakt av valbara fonder

Ny PPM-myndighet och slakt av valbara fonder. Ardalan Shekarabi höll pressträff om nya myndigheten. ”Jag är väldigt stolt idag”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet fonder på fondtorget ska kraftigt minska och helt kontrolleras av en ny statlig myndighet.

Det är några av nyheterna PPM-utredningen ”Ett bättre premiepensionssystem”.

– Många som vill ha ett stort utbud kommer att känna att valfriheten minskat, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Utredningen är en del av Pensionsgruppens överenskommelse från december 2017, vars syfte är att skapa ökad trygghet och högre framtida pensioner.

Utredningens uppdrag har varit att presentera förslag på ett regelverk för ett nytt, statligt kontrollerat och upphandlat fondtorg för premiepensionen.

Regeringens utredare Mikael Westberg konstaterade att den ursprungliga PPM-lösningen, med ett fondurval på 800 fonder, ställde för höga krav på pensionsspararnas förkunskaper.

Flera förslag i utredningen går därför ut på att skala ner och förenkla:

• Premiepensionssystemet bör utformas så att det i så stor utsträckning som möjligt enbart är sparare som vill och kan sätta samman egna fondportföljer som gör det.

• Förvalet ska vara utgångspunkten för alla sparare, och det ska inte krävas aktivitet eller finansiell kunskap hos spararen.

• Det ska finnas möjlighet att välja risknivå inom ramen för statlig förvaltning.

• Om spararen inte enbart vill välja risknivå ska det finnas möjlighet att välja en eller flera fondkategorier som spararen kan placera sina medel i.

• Upphandlat fondtorg ersätter öppet fondtorg.

Enligt förslaget ska en ny myndighet – Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning – utvärdera och analysera fonder för att därefter ta ställning till om fonden ska bli valbar i premiepensionen.

Den nya PPM-myndigheten

Utredningen föreslår att Sjunde AP-fonden får fler uppgifter och byter namn till Myndigheten för premiepensionens fondförvaltning.

Myndigheten kommer vara oberoende från regeringen.

Dess huvudsakliga uppgifter blir att

A) Förvalta förvalet i premiepensionen.

B) Förvalta det nya upphandlade fondtorget.

C) Sköta kapitalförvaltningen av den traditionella försäkringen.

D) Förvalta premiepensionens valarkitektur.

Övriga uppgifter inom premiepensionssystemet ska liksom i dagsläget skötas av Pensionsmyndigheten.

Den nya myndigheten bör verka för att det befintliga fondtorget ska vara avvecklat och ersatt av ett upphandlat fondtorg senast den 31 december 2023.

”Frågetecken kring fondtorget”

Knäckfrågan har handlat om hur upphandlingen ska gå till och vilken effekt det blir på valfriheten.

– Det upplägg som nu presenteras liknas det inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. Det är betydligt tryggare, men innebär förstås alltså en minskad valfrihet för de sparare som vill välja. Tryggheten är A och O när det handlar om ett statligt tvingande system, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon menar att det är tydligt att Mikael Vestberg försökt hitta en framkomlig väg där man så lite som möjligt tummar på valfriheten i det uppdrag han getts.

– Istället trycker han på vikten av bra verktyg och stöd för de som vill välja och det är både bra och viktigt. Med bra stöd kan fler fonder finnas, för de som vill välja. Jag tycker också det är klokt att förvaret är utgångspunkten – man ska inte behöva tro att man måste välja för en bra pension, säger Frida Bratt.

Det blir ett kraftigt bantat fondtorg som pensionsspararna kommer att ha möjlighet att välja från – dagens runt 500 fonder kommer att minska till mellan 150–200 fonder, enligt utredaren Mikael Vestbergs prognoser.

– Det kokar egentligen ned till vilka resurser den nya myndigheten får, hur många fonder mäktar man med att kontrollera. Det vet vi inte och därför kvarstår frågetecken hur fondtorget kommer att se ut, säger Frida Bratt.

”Löser inga problem”

Upphandling leder till ett sämre fondutbud och tvångsförflyttning av spararnas kapital, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening, och säger att all makt och kapital på 4 000 miljarder kronor samlas hos en ny statlig myndighet.

– En upphandling av PPM-fonder löser inga problem. Omfattande regleringar som har lett till ett högt konsumentskydd har införts i år. Utan att utvärdera om det finns några problem kvar att lösa har utredningen nu lagt fram omfattande förslag till ytterligare förändringar som riskerar att allvarligt försämra premiepensionssystemet. Förslagen ökar inte tryggheten för spararna, i stället handlar det om att staten ska välja ut dina pensionsfonder, säger Nordström och fortsätter:

– Valfriheten begränsas för de cirka hälften av svenskarna som gjort ett aktivt PPM-val, och riskerna för maktkoncentration till några få jättefonder är betydande. Man bör också vara medveten om att fonder som inte får vara med i PPM-upphandlingen tappar sina skalfördelar, vilket givetvis får negativa spridningseffekter på andra delar av marknaden som tjänstepensionssparandet.

”Förtroendet för PPM-systemet står på spel”

Jon Åsberg, programledare Di TV, om Allra-skandalen och vad åklagaren riktar in sig på nu.