Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uträkningarna för nästa års inkomstpensioner klara

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nästa år ökar inkomstpensionen med 2,1 procent, enligt uppgifterna som Pensionsmyndigheten redovisat för regeringen.

– Utveckling beror på hur inkomsterna bland förvärvsaktiva utvecklas. För att få en bild av hur den totala ökningen av inkomstgrundad allmän pension blir behöver pensionärerna vänta till december då premiepensionens utveckling står klart, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Inkomstpensionen är delen i allmänna pensionen utanför PPM-systemet. I takt med löneöknaingar på arbetsmarknaden från alla som betalar in till systemet ökar inkomstpensionen.

Från januari 2020 beräknas denna öka med 2,1 procent 2020, enligt Pensionsmyndighetens redovisning till regeringen.

Så höjs pensionen för olika grupper:

Av totalt cirka 2,2 miljoner pensionärer har cirka 1,5 miljoner pensionärer inkomst- och/eller tilläggspension utan inslag av garantipension eller bostadstillägg. Dessa får sin inkomstpension höjd med 2,1 procent.

Cirka 400 000 pensionärer med en del garantipension får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger någonstans mellan 1,7 och 2,1 procent.

Cirka 330 000 pensionärer med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och/eller bostadstillägg får cirka 1,7 procent i ökad allmän pension.

Utöver indexeringen höjs både garantipension och bostadstillägg efter beslut i riksdagen.

Utöver indexeringen och höjningen av garantipension och bostadstillägg kommer den statliga skatten att sänkas för vissa pensionärer och den kommunala skatten kan förändras. 

Pensioner ska höjas med 600 kronor – men beslut i fara: