Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns hyllning till nya PPM-torget: ”Det är unikt”

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vill få bort skurkar från Pensionsmyndighetens fondtorg.
Foto: Elin Jönsson / Expressen TV

Nu kan du välja bort pensionsfonder som investerar i vapen och pornografi.

I dag inför Pensionsmyndigheten ett filter som underlättar hållbara och etiska fondval.

– Det kommer innebära att en del fonder sorteras bort för vi vill inte ha skurkar på fondtorget, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.

De senaste åren har det svenska pensionssystemet skakats av flera skandaler där pensionsspararnas pengar försvunnit utomlands via kriminella oetiska findbolag.

Regeringen har därför inlett en reform av hela systemet, som bland annat innebär ökade krav på hållbarhet på de fonder som finns på premiepensionens fondtorg.

Strandhäll: Välj bort klusterbomber om du inte gillar det

Första steget presenterades på onsdagen då Pensionsmyndigheten nu gör det lättare för spararna att välja hållbara och etiska fonder.

– Det är unikt i sitt slag att du kan välja bort de delar som du inte vill ska ingå i dina fonder – allt från vapen, alkohol, knark och porr och klusterbomber om du inte gillar det. Och du kan göra detta på ett väldigt enkelt sätt. Du ska inte behöva vara fondexpert för att väja bort oetiska verksamheter, säger Annika Strandhäll.

Via en rullgardinsmeny går det att klicka för de verksamheter som man inte vill att de fonder man placerar sina pengar i ska investera i.

Där finns även en särskild koldioxidindikator där ett grönt löv markerar vilka fonder som uppfyller mått på låg koldioxidrisk.

– Vi ser att svenskar generellt vill ha koll på hur deras pensionspengar investeras och att svenskars intresse för det här är stort, man vill kunna göra de här valen, säger Annika Strandhäll.

Vill öka förtroendet

De nya filtren kan leda till att vissa fonder får svårt at klara sig på fondtorget, men det anser inte socialförsäkringsministern är något problem.

– Vi vill se till att vi har trygga, hållbara, bra premiepensionsfonder för svenska folket att välja och vi behöver öka förtroendet. Det kommer innebära att en del fonder sorteras bort för vi vill inte ha skurkar på fondtorget, säger Annika Strandhäll.