Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skarp kritik mot den höjda pensionsåldern

Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv, och Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, har något skilda åsikter om den nya pensionsöverenskommelsen.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt Näringslivs vd vd Carola Lemne.Foto: OLLE SPORRONG
"Vad som sker med dem som har låg disponibel pensionsinkomst rör man inte överhuvudtaget. Det verkar som att man vägrar hantera den frågan", säger Eva Eriksson på SPF seniorerna – som vill att det ska löna sig att arbeta för alla.Foto: SPF seniorerna

Pensionsåldern höjs i Sverige.

Nu riktas flera kritiska röster mot den blocköverskridande överenskommelsen.

– Många medlemmar säger: "Hur ska vi orka jobba när vi nästan inte orkar jobba till 61 år i dag?", säger Anki Pettersson, regionalt skyddsombud för Kommunal i Västerbotten.

Inte heller PRO och SPF seniorerna är helt nöjda.

Den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen presenterade på torsdagsmorgonen en rad åtgärder för "långsiktigt höjda och trygga pensioner", på DN Debatt.

Det som sticker ut mest är en höjd lägsta pensionsålder. Den höjs från 61 år – till 64 år 2026. Höjningen sker successivt.

Utanför pensionsgruppen höjs kritiska röster mot överenskommelsen. 

LÄS MER: Nytt besked – Lägsta pensionsåldern höjs

Svenskt näringsliv: "Reformer måste göras rätt"

En av dem som är först ut är Svenskt Näringsliv.

– Det är ytterst angeläget att vi arbetar högre upp i åldrarna, men reformer av pensionssystemet måste göras på rätt sätt, annars blir resultatet det motsatta. Detta är komplexa frågor som inte har de enkla svar som pensionsgruppen vill tro, säger organisationens vd Carola Lemne i en kommentar på Svenskt näringslivs hemsida.

Förutom att höja lägsta pensionsåldern höjs också åldern för hur länge man har rätt att stanna kvar på sin arbetsplats – från 67 till 69 år från år 2023.

– Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar, säger Carola Lemne i sin kommentar. 

Hon tror att detta kommer att leda till att äldre blir mindre attraktiva på arbetsmarknaden.

LÄS MER: Började planera vid 40 – flyttade till Florida vid 60

Skyddsombudet Anki Pettersson: "En jätteutmaning"

Anki Petersson, 44, jobbar som personlig assistent och är regionalt skyddsombud för Kommunal i Västerbotten. 

– Det som jag tänker är att då måste de få till en arbetsmiljö på våra arbetsplatser som gör att vi orkar jobba till 64. Så det blir en jätteutmaning, för det är många i dag som inte orkar jobba tills de fyllt 61, säger hon. 

Vilka reaktioner har du fått från medlemmar? 

– Det har ju varit lite på tapeten när man har träffat dem. Många medlemmar säger: "Hur ska vi orka jobba när vi nästan inte orkar jobba till 61 år i dag?". Så om det här ska fungera måste man få till en bättre bemanning, både inom vård- och omsorg och barnomsorg. Det är många branscher där man har tunga jobb och behöver se över arbetsmiljön, säger Anki Pettersson.

LÄS MER: Det innebär förändringarna i pensionen

TCO och Fackförbundet ST ställer krav

Även den fackliga paraplyorganisationen TCO är kritisk.

– Det vi saknar i det här är arbetsmiljö och kompetensutvecklingsinsatser. Om vi på riktigt ska möjliggöra ett längre arbetsliv kan vi inte bara höja pensionsåldern, det krävs att vi skapar förutsättningar för människor att kunna och vilja jobba längre, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Eva Nordmark, ordförande TCO.Foto: Maja Suslin / TT NYHETSBYRÅN

På Fackförbundet ST är man inne på samma spår: ett förlängt arbetsliv måste förenas med bättre arbetsmiljö, mer jämställda pensioner och en utökad kompetensutveckling.

LÄS OCKSÅ: 15 råd för dig som vill gå i pension i förtid 

– Stressen och arbetsbelastningen måste minska. Inflytande över arbetstiden måste öka. Vi vill se fler åtgärder från arbetsgivaren och regeringen för ett hållbart arbetsliv, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST.

Hon vill också se bättre förutsättningar för karriärbyte mitt i livet.

LÄS MER: Fredrik Reinfeldt: Därför måste du jobba till 75  

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson: Får inte bli klassfråga

På LO är man övervägande positiva. Ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson berättar att man har förhandlat med regeringen i flera år – och under förhandlingarna har betonat att överenskommelsen inte får bli en klassfråga.

– Och då måste de som har tunga jobb, som inte orkar till den nya riktåldern på 66 år, få vara kvar som sjukskrivna eller förtidspensionärer eller ha a-kassa och inte behöva ta ut sin pension i förtid.

Thorwaldsson fortsätter:

– Och där har pensionsgruppen till hundra procent lyssnat till det fackliga kravet. Det är väldigt bra.

"LO-medlemmarna har varit ganska oroliga,. fredrik Reinfeldt har pratat om att jobba till 75 och det har diskuterat om att jobba till 69. Så många är nog lättade över att det inte blir en kraftigare höjning av pensionsåldern", säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Enligt LO är de stora vinnarna de som "har den sämsta arbetsmiljön och de lägsta pensionerna". Men allt är inte positivt.

Thorwaldsson menar att de som tjänar över grundpensionen får för låg ersättning. Han berättar att hans pappa, en glasarbetare som gick i pension 1987, fick 72 procent av sin lön i pension.

– Hade han med samma arbetsliv gått i pension i dag hade han fått 58 procent. Så kan vi inte ha det.

Därför kräver LO:s medlemmar att avgiften till pensionssystemet höjs med två procent.

LÄS MER: Pensionsmissen – som kostar dig tusenlappar 

SPF seniorerna vill se annat fokus

Även pensionsorganisationen SPF seniorerna ställer sig övervägande positivt till överenskommelsen.

– Det är bra att man höjer grundskyddet för de pensionärer som har det allra sämst, säger ordföranden Eva Eriksson – som än å passar på att betona att det måste vara lönsamt att arbeta.

SPF seniorerna tycker samtidigt att överenskommelsen brister i flera delar. Organisationen menar, liksom LO, att pensionssystemet är underfinansierat – och efterlyser lösningar så att även de som har jobbat ett helt yrkesliv får ut "vettiga pensionsnivåer".

Hur det ska gå till vill SPF seniorerna ha svar på.

– Och jag läser heller ingenting om jämställda pensioner. Generellt kan man säga att pensionsgruppen inte går in på det den borde gå in på, säger Eva Eriksson.

LÄS MER: Åldern när du kan ta ut din tjänstepension väntas höjas 

PRO: Höj avgiften till pensionssystemet

På PRO tror man att den nya överenskommelsen kommer att öka de ekonomiska klyftorna mellan pensionärer och mellan kvinnor och män.

– Vi ser redan i dag hur stora skillnader det är mellan personer med olika utbildningsnivå och i olika yrkesgrupper. Där finns också grundläggande skillnader i möjligheten att överhuvudtaget kunna jobba längre, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

Hon fortsätter:

– I dag tvingas många till tidig pension för att de är sjuka och det är svårare att få sjukersättning. Det handlar inte bara om att behöva jobba längre, utan att pensionssystemet är underfinansierat.

Tallberg vill, liksom LO, att pensionsavgiften höjs.