Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex bra knep: Så går du i pension smartast

Dags att gå i pension?

Gör det på ett smart sätt.

Här är sex tips som maximerar pensionsuttaget. 

Knep 1: Blanda uttagstider

Visst kan det finnas en poäng i att maxa uttaget under de fem första åren, men kom ihåg att du kan ha många pigga år som pensionär framför dig. Blanda uttagstider, så att några försäkringar också betalas ut under en längre tid eller livsvarigt. På Minpension.se så får du en bra översikt över dina försäkringar. 

Knep 2: Plocka ut från dåliga villkor först

Välj kortast utbetalningstid för den försäkring som inte är flyttbar och som drar höga avgifter. Längst utbetalningstid väljer du följaktligen för försäkringar i vilka du kan välja indexfonder med låga avgifter, på under 0,5 procent. 

Knep 3: Kolla pensionsbolaget 

Hur stora är pensionsbolagets tillgångar är i förhållande till skulden till spararna? Den så kallade konsolideringsgraden, som du hittar på pensionsbolagens hemsidor, bör vara minst 100 procent. Är den lägre finns risk för sänkt återbäringsränta i din traditionella livförsäkring, om du har en sådan. Är den över 120 kan bolaget å andra sidan dela ut pengar. Plocka ut från din försäkring hos bolag med låg konsolideringsgrad först.

Knep 4: Minimera skatten

Tillhör du dem som har det angenäma problemet att pensionen är så hög så den överstiger brytpunkten för statlig inkomstskatt? Sprid ut utbetalningarna. Brytpunkten går 2018 vid 41 200 kronor. Du kan exempelvis vänta med att ta ut pengar från ett eventuellt privat pensionssparande.

Knep 5: Behåll kapital på börsen

Många placerar allt pensionskapital i räntor när de går i pension. Men tänk på att pengarna också måste få lov att fortsätta växa under din pensionärstid. Behåll en del i aktiefonder, medan du lägger den andra delen i räntefonder. Eller välj blandfonder, men se till att de inte kostar mer än 0,4 procent.

Knep 6: Fortsätt jobba deltid

För varje år du skjuter upp uttaget av inkomstpensionen blir den cirka 7–8 procent högre, enligt Pensionsmyndigheten. Kanske kan du bara ta ut tjänstepensionen och fortsätta arbeta deltid? En god idé kan vara att åtminstone undersöka möjligheterna till detta. Efter 66 års ålder får du dessutom både förhöjt jobbskatteavdrag och förhöjt grundavdrag om du arbetar, vilket gör att du kan ha en högre inkomst innan du måste börja betala statlig inkomstskatt. 

 

Koll på pensionen

Inkomstpension: Får du från staten. Betalas alltid ut under hela din pensionstid. 

 

Tjänstepension: Får du från din arbetsgivare. Kan placeras i en traditionell livförsäkring eller fondförsäkring. 

 

Traditionell livförsäkring: Du låter pensionsbolaget förvalta pengarna åt dig. Tidigare fanns en garanterad ränta, men inte längre. Placeras generellt till lägre risk och har relativt låg avgift.

 

Fondförsäkring: Du väljer själv fonder i en försäkring hos pensionsbolaget. Inga garantier och högre risk, men större möjligheter till avkastning för den som kan hitta fonder som har låga avgifter.