Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PPM-fond köpstoppas – 130 000 sparare berörs

130 000 sparare berörs när Solidars premiepensionsfonder köpstoppas.
130 000 sparare berörs när Solidars premiepensionsfonder köpstoppas.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
130 000 sparare berörs när Solidars premiepensionsfonder köpstoppas.
Allra har inte längre några PPM-fonder. De är överförda till Ålandsbanken. Allra utreds av polis och åklagare.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

130 000 fondsparare berörs när Pensionsmyndigheten köpstoppar fondbolaget Solidars premiepensionsfonder.

Orsaken till stoppet är att bolaget misstänks bryta mot samarbetsavtalet som gäller för fondtorget.

– Det ser ut som Solidar härmat Allra och gjort samma sak, säger Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.

Pensionsmyndigheten misstänker att Solidar brutit mot reglerna och 'mjölkat'' ur pengar ur systemet när sparare placerat sina pengar i bolagets fonder.

Fondbolaget Solidar, registrerat i Sverige, har nio fonder på premiepensionens fondtorg. 

Innehavet i fonderna värderas till i dag drygt 18 miljarder, och cirka 130 000 PPM-sparare har hela eller delar av sin premiepension investerad i Solidars fonder, uppger Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Härmat Allra"

– Det låter som Pensionsmyndigheten är på hugget, säger Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, som också detaljstuderat Solidars upplägg med PPM-fonderna.

LÄS OCKSÅ: Finansinspektionen granskar Solidar

 

– Det ser ut som Solidar härmat Allra och gjort samma sak. De säger själva att det handlar om intäkter för 35 miljoner kronor.

Patrick Siegbahns granskning går kortfattat ut på att på Solidar har kopierat pensionsbolaget Allras upplägg med verksamhet på Malta – och gjort tveksamma affärer via DS Platforms som ägs av Solidar. En mellanhand de själva har kontroll över.

– Så kan de se till att pengarna slussas ut ur spararnas fickor och hamnar i deras egna fickor, sa Patrick Siegbahn nyligen till Sveriges Radio.

Solidars samtliga fonder köpstoppas nu av Pensionsmyndigheten. 

– Köpstoppet gäller under den tid vår utredning slutförs, och innebär att fonderna inte går att välja på fondtorget, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

 

LÄS OCKSÅ: Soldar anklagas för att ha haft ett Allra-upplägg

 

Visar det sig att Solidar inte följer samarbetsavtalet kan detta få till följd att bolagets fonder avregistreras från fondtorget. Om utredningen ger grönt ljus som visar att fondbolaget följer samarbetsavtalet ska de nio fonderna  att öppnas  för handel igen.

"Beslutet olyckligt"

Solidars koncernchef Roland Johansson kommenterar Pensionsmyndighetens ingripande  i ett pressmeddelande:

– Beslutet är olyckligt. Vi har inte fått några frågor från Pensionsmyndigheten att besvara men kommer nu ta del av myndighetens synpunkter. Vi har fått en del kritik under senare tid och vår uppfattning är att den har varit grundlös. Vi hoppas kunna räta ut de frågetecken som finns, så att fonderna åter kan handlas.

Solidator har tidigare till Dina Pengar förnekat något ett "Allra-upplägg" där pengar ''mjölats ur'' systemet via Malta. Och de har själva inte tyckt att det är något konstigt med utlandsbaserat kapitalmarknadsbolag.

"Det har alla banker och en del försäkringsbolag. Det har vi alla för att kunna arbeta med att optimera kostnader för handel i värdepapper och instrument och kunna få så låga priser som möjligt på värdepapper", skrev  Helene Jansbo, chef för marknad och kommunikation på Solidar, till Dina Pengar.

 

Brev till de 130 000 berörda spararna

Sparare med innehav i Solidars fonder får i dagarna brev från Pensionsmyndigheten med detaljerad information om köpstoppet. 

 

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv 

 

Av brevet framgår att fonderna inte kan väljas för nya köp. Men det går bra att byta från Solidars fonder till någon, eller några av  övriga fonder på fondtorget eller till det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

På sin hemsida skriver Solidar så här om sig själva:

"Vår företagskultur kännetecknas av stort kund- och affärsfokus och omtänksamhet. Solidar har kontor i Umeå och Stockholm.