Sharon Lavie, familjeekonom på Ikanobanken, ger här sina bästa råd för 70-, 80- och 90-talisterna.
Sharon Lavie, familjeekonom på Ikanobanken, ger här sina bästa råd för 70-, 80- och 90-talisterna.

Pensionsspara tidigt – här är bästa råden

Publicerad
Uppdaterad

Mellan 25 och 50 kan pensionen kännas avlägsen.

Det borde den inte.

Det är nu du behöver lägga grunden för ett välmående åldrande.

Här är expertråden alla 70-, 80- och 90-talister borde läsa.

Att vara i början eller i mitt uppe i karriären är ingen ursäkt för att inte planera för sin pension.

– De pengar du lägger när du är ung är de som växer mest och ger dig mest avkastning. Varje krona du lägger är oerhört värdefull och du behöver inte spara lika mycket i framtiden, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikanobanken.

Flera faktorer som påverkar din pension tjänar man på att vara medveten om från ung ålder.

– Inte minst att arbets- och familjelivet kan bli en kvinnofälla när pensionsåldern närmar sig, säger Sharon Lavie.

LÄS MER: Ojämlika inkomster ökar – även under pensionstiden

Här ger hon sina bästa råd för att komma i gång med pensionssparandet i vettig tid, samt hur man bäst fördelar sparandet beroende på om man är 70-, 80- eller 90-talist.

– Det behövs en guide för den som har många år kvar att jobba. Så att man kan se fram emot att gå i pension, inte oroas över det.

1. Börja jobba tidigt

Varje år med inkomst bidrar till en högre pension, därför ska du inte vänta längre än nödvändigt att komma ut på arbetsmarknaden.

2. Arbeta länge

Orkar du arbeta några år till efter 65 års ålder så kan det innebära tusenlappar till i pension varje månad. Ett år arbete till kan motsvara flera års månadssparande. 

LÄS MER: Därför behöver bostaden inte vara en smart pensionsförsäkring

3. Arbeta vitt – aldrig svart

All inkomst som beskattas ligger till grund för din pension, även om du sommarjobbar eller jobbar extra under studierna. Tjänar du över 18 951 kronor (år 2017) kommer du betala skatt. Det är de första 1 300 skattekronorna som dras går till våra pensioner.

 

TYPFALL 1: Så kan du tänka som 90-talist

Vem: Du är i 20 årsåldern, bor i singelhushåll, hyr bostad och har fast inkomst.

Även om inkomsterna inte är höga än så kan du som har ett arbete ofta ha möjlighet att lägga undan en summa till sparande.

Har du inte bundit dig till några lån (förutom eventuellt studielån) är dina fasta utgifter låga. Passa på att lägga undan till ett sparande.

Om du lägger undan 3 000 kronor varje månad så kan en sparfördelning se ut så här:

50 procent: Bostadsinsats eller kanske till en bil. Vill du att pengarna ska växa kan du satsa på breda och globala aktieindexfonder med låga avgifter eller blandfonder. Du vill inte ta onödiga risker eftersom pengarna ska användas inom fem år.

25 procent: Buffertsparande på sparkonto.

25 procent: Påbörja ditt pensionssparande. Varje krona du sparar från denna ålder ger maximal utdelning. Det första du kan göra är att öppna ett ISK-konto eftersom det förenklar hanteringen av dina investeringar. Det kostar inget att öppna och kontot schablonbeskattas med en mycket låg procentsats så du slipper hålla reda på allt. Dessutom bör du starta en månatlig automatisk överföring från ditt lönekonto till ISK-konto. För dig som har många kvar år till pension kan det vara en bra idé att ta en lite högre risk för att ha möjlighet att få högre avkastning. Då kan man placera i värdepapper med höge risk, så som aktier eller aktiefonder och blanda globala med Sverige-fonder och en liten andel tillväxtfonder.

4. Dela lika på familjelivet

Vid föräldraledighet, VAB och deltidsarbete påverkas ekonomin inte bara här och nu, utan även i framtiden. Lägre inkomster innebär lägre pension. Ett sätt är att dela frånvaron från arbetsmarknaden lika med partnern. Ett annat är att kompensera parten som stannar hemma längre med ett eget pensionssparande.

5. Välj arbetsgivare som ger dig tjänstepension

Om din arbetsgivare betalar in till en tjänstepension eller inte spelar stor roll för din framtida pension. Om din arbetsgivare inte gör det, kan det vara en idé att förhandla upp din lön och påbörja ett eget pensionssparande.

LÄS MER: Mer i plånboken för pensionärer 2018

6. Behöver du efterlevandeskydd?

Har du barn som är minderåriga eller en partner som är beroende av din inkomst kan det vara smart att teckna efterlevandeskydd. Det betyder att dessa får din pension ifall du avlider, men det kostar dig en liten avgift i form av lägre pension. I annat fall kan det vara klokt att avsäga sig skyddet, eftersom du då kan få mer i pension.

 

TYPFALL 2: Så kan du tänka som 80-talist

Vem: Du är i 30-årsåldern, har bildat familj, köpt bostad och har fast inkomst.

Inkomsterna har stigit men det har även utgifterna. Bostadslån och billån är två tunga poster i hushållsbudgeten. Har du bildat familj och har barn så rusar utgifterna i väg. Allt från barnutrustning, förskola och aktiviteter kostar pengar.

Har du byggt upp en buffert så behöver du inte tänka mer på den men kanske vill du spara till dina barn? Det är OK om du känner att du måste dra ner lite på sparandet nu för att vardagen ska gå ihop.

• Lägger du 2 000 kronor varje månad kan sparandet så här:

20 procent: Semester och nöjessparande. Att åka på semester en hel familj är ingen billig historia och kräver planering. Lägg därför undan pengar på ett vanligt sparkonto för semestrar, julklappar och större planerade utgifter. 

30 procent: Barnsparande. Vill du spara till barnen så kan du antingen öppna en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare eller ha ett separat ISK-konto i ditt namn. Då är det viktigt att skriva i ett testamente att pengarna ska gå till barnen. Sparar du till barnen så ska pengarna växa under 10–20 års tid. Leta efter fondlösningar som blandar hög och låg risk för bästa möjliga utveckling. När det är fem år kvar så trappar du ner risk delen och satsar på räntefonder. Se även upp med avgifterna i detta fall, så de inte äter upp din avkastning.

50 procent: Till din pension. Låt den automatiska överföringen fortsätta. Känns summan betungande så skruva ner den något, men fortsätt ditt sparande. Se över fördelningen mellan dina fonder. Det är fortfarande OK att ta lite högre risk men se till att du ser över balansen en gång per år. Det betyder att du en gång per år tittar över hur stor andel av hela ditt kapital finns placerade med hög risk och hur stor del finns placerad i låg eller mellanrisk. Sharon Lavies rekommendation är att inte ha mer än tio procent av kapitalet i högriskplaceringar.

7. Ha koll på försäkringar

Att vara sjukskriven innebär lägre inkomster men också lägre pension. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan påverkas om du är blir långvarigt sjuk. Ha därför koll på försäkringarna som du har på jobbet men även privat. På så sätt är du bättre rustad ifall något händer.

LÄS MER: Uppgörelsen nära – så ändras din pensionsålder

8. Påbörja ett sparande.

Ju tidigare du börjar spara, desto mindre summor behöver du spara. Genom ränta-på-ränta-effekten så har de som börjar spara tidigt en stor fördel jämfört med de som börjar spara senare. Under barnaåren kan du sänka beloppet under en period för att sedan växla upp igen när barnen har flyttat hemifrån.

Dela upp ditt sparande i tre delar: 

A) Buffert: För oväntade utgifter i vardagen.

B) Större utgifter längre fram: Ett sparande för lite längre fram, som en ny bil eller renovering.

C) Pensionsspara: Sparande på 20–40 års sikt. Öppna ett ISK-konto dit du varje månad för över en bestämd summa. Pengarna på ISK-kontot placerar du med fördel i breda fonder som till exempel globala aktieindexfonder som ger dig en bra avkastning på pengarna med så liten avgift som möjligt.

 

TYPFALL 3: Så kan du tänka som 70-talist

Vem: Du är i 40-årsåldern, har barn i tonåren, äger din bostad och har fast inkomst.

Nu har du kommit en bit på väg i din karriär och lönen har ökat. Du har amorterat ner en del av dina kostnader.

Om barnen fortfarande är tonåringar så har du fortfarande ganska stora utgifter för dem. Samtidigt så kanske de inte är längre så intresserade att hänga med på föräldrarnas äventyr och semestrar.

Uppmuntra barnen till helgjobb och sommarjobb så de får känna friheten av egna pengar. Har barnen gått ut gymnasiet och arbetar eller studerar men fortfarande bor hemma är det helt rimligt att de betalar för sig hemma. Så fort barnen har flyttat hemifrån så kommer dina pengar räcka till mycket mer.

Nu kan det vara läge att titta på hur fördelningen i familjelivet har varit under åren. Har någon av er stannat hemma längre för att ta hand om barn? Eller kanske vabbat mer? Då kan ni kompensera varandra genom att antingen starta ett pensionssparande för den personen eller skriva över premiepensionsrätt till den som varit hemma mer.

Nu kan du dessutom lägga undan mycket mer pengar.

• Så här skulle en fördelning av ett sparande på 5 000 kunna se ut:

70 procent: Pensionssparande. Du har fortfarande 20 år kvar att arbeta så varje krona som du lägger undan har fortfarande god potential att växa. Satsa på trygga globala indexfonder som du mixar upp med till exempel Sverigefonder.

30 procent: Nu har du råd att få en guldkant på livet. Ett sparande till längre semesterresor eller din hobby känns alltid motiverande.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen