Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsbrev görs om – alla sparare påverkas

Sida 1: Nya pensionsbeskedet.
Sida 2: Nya pensionsbeskedet.

Det orangefärgade brevet hårdbantas för att få svenska folket att hämta information och progonoser digitalt.

Samtidigt satsar Pensionsmyndigheten på att skicka personligt riktad information till alla pensionssparare.

– Det är radikala förändringar i kuvertet 2018, säger Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten.

Vissa kallar det ”ångestbrevet”.

Men från och med i år behöver du inte ha dåligt samvete för att du inte närstuderar det orangefärgade pensionskuvertet, som skickas ut till runt 5,7 miljoner svenskar med start nästa vecka.

Brevet kommer nämligen att innehålla väldigt lite information och varken prognoser eller grafik – allt som ett led i Pensionsmyndighetens kampanj att en gång för alla styra över svenska folket till nätet för att där få relevant och heltäckande pensionsinformation.


Då får du pensionskuvertet

12–16 februari: Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten (870 000 kuvert)

Från 20 februari: Alla pensionssparare med utlandsadress (270 000 kuvert)

19–23 februari: Stockholm (1 240 000 kuvert)

26 februari–2 mars: Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar (1 040 000 kuvert)

5–9 mars: Västra Götaland, Värmland, Örebro (1 185 000 kuvert)

12–16 mars: Skåne, Blekinge, Halland, Gotland (955 000 kuvert)

19 mars: Nya premiepensionssparare i Sverige (170 000)

Tidpunkterna är inte exakta, förskjutning på en eller ett par dagar kan ske med anledning av posthanteringen.

Källa: Pensionsmyndigheten


I korthet går nyheten ut på att man sätter ihop det orangefärgade kuvertet med en helt ny digital tjänst på Pensionsmyndigheten. 

– Mellan 20 och 30 procent har tidigare trott att pensionsprognosen i kuvertet är det man får. Och det är i de allra flesta fall fel eftersom nio av tio även har en tjänstepension, säger Sten Eriksson, kommunikationschef Sten Eriksson på Pensionsmyndigheten.

Det orangefärgade kuvertet som inom kort dimper ner på en hallmatta eller i en brevlåda nära dig genomgår därför en radikal förändring i år.


LÄS OCKSÅ: Det okända knepet som lyfter kvinnors pension – så gör du 

Nedbantat orange pensionskuvert 2018

De flesta momenten slopas helt när utskicket bantas från fyra till två sidor. Borta är prognosen på sida ett och tre.

Kvar finns nu ”bara” årsbeskedet över den allmänna pensionen inklusive premiepensionsredovisningen och själva beslutet om pensionsrätten, som myndigheten enligt lag är skyldig att skicka ut.

Och – inte minst – tydliga instruktioner om hur du loggar in på dina sidor hos Pensionsmyndigheten.

– Vi vill att fler ska logga in och se sin totala pension. Färre ska bli förvirrade och tänka: ”Är det här allt jag får?”, säger Sten Eriksson.

Sten Eriksson: ”Vi vill att fler ska logga in och se sin totala pension.”
Foto: Daniel Roos/Pensionsmyndigheten

Den nya pensionssidan, som är en förenklad och användarvänligare variant av den som finns på Minpension.se, ligger sedan 9 januari på Pensionsmyndighetens hemsida.

Man legitimerar sig med bank-ID. Om man inte har tillgång till detta ringer man Pensionsmyndigheten och får en kod hemskickad.

Men kommer alla att förstå hur man gör?

– Vi vet genom våra undersökningar att människor i pensionsplaneringsåldern är uppkopplade, det har vi bland annat sett i gruppens överrepresentation på Minpension.se, säger Sten Eriksson.


LÄS OCKSÅ: Många betalar pensionsavgiften helt onödan 

Registreringen – det stora hindret

Men – och det finns ett stort sådant.

Även om man varit registrerad på Pensionsmyndighetens sidor sedan tidigare måste man fylla i specifika uppgifter om sin arbetssituation.

Hela pensionen på Pensionsmyndighets hemsida där man loggar in via bank-ID eller kod.

Som till exempel:

Arbetar du kommunalt, statligt eller i privat företag?

Är du egenföretagare?

Vilket avtalsområde omfattas du av?

– Vi vet att det här inte alltid är helt enkelt för alla att känna till, men jag hoppas att alla ska kunna lösa detta, säger Sten Eriksson som beskriver fördelarna som många.


LÄS OCKSÅ: 55-plussarna som tjänade mest i fjol – sök på din kommun 

Riktad information till användare

Den största nyheten går ut på att man när väl registrerat sig så kommer Pensionsmyndigheten att kunna skicka ut riktad information.

– Vi kan automatiskt presentera information som är relevant för varje användare, säger Sten Eriksson.

Sten Eriksson vid onsdagens presskonferens på Pensionsmyndigheten.
Foto: Leif Brännström

Det kan handla om uppmaning att söka sig mot tjänstepension där det inte finns, eller pensionsråd till egna företagare.

– Just egna företagare som vi riktar speciella åtgärder mot, säger Sten Eriksson.

Speciella val där man anger sin livssituation (småbarnsförälder? studerande? deltidsarbetande?) kommer ytterligare att förfina hur informationen riktas till den som registrerat sig.

– De flesta tycker att pensioner inte är jättespännande och kan väcka tankar om åldrande, död och slutgiltig förruttnelse. Men vi vet också att vi snabbt kan få uppmärksamhet om vi kommunicerar att budskap som handlar om den som läser.

Det gäller bara att komma förbi den där registreringen.

För den som vill maxa pensionen så mycket det går finns det flera tips. Dels att jobba under så många år som möjligt och att jobba heltid om det är möjligt. Men också att se till att du arbetar på en arbetsplats som har tjänstepension. 

– Jag brukar säga att det är viktigt att plugga och hitta ett jobb som man gillar så att man orkar jobba länge, det gäller att ta hand om hälsan, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza och fortsätter: 

– När man söker jobb ska man också fråga var arbetsplatsen har för tjänstepension, de flesta har det i dag, men inte alla. 

När det gäller PPM menar Claes Hemberg att förhandsvalen ofta är bra.

– I PPM är det väldigt bra förhandsval, det är låga avgifter, 0,10 och en av de bästa fonderna i hela PPM-systemet. De som inte väljer får väldigt bra alternativ. Vill du välja själv finns det 37 fonder som visat sig vara bättre än den de senaste 17 åren, det är en del småbolagsfonder och Sverigefonder som man då kan titta på, säger han. 

När det gäller tjänstepensionen är det viktigt att se till att det inte är för höga avgifter, högst 0,3 enligt Claes Hemberg. 

– Skulle jag sitta med en lärare eller sjuksköterksa skulle jag tipsa om att titta på de billigaste Sverigefonderna, säger han. De får det orange kuvertet

Så snart du börjat tjäna in till din allmänna pension kommer du varje år att få ett orange kuvert som innehåller ett årsbesked från Pensionsmyndigheten. Där kan du bland annat se hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension.

Du som är född 1938 eller senare och fortfarande tjänar in till pensionen får i det orange kuvertet reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension.

Du kan också se vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i och hur fonderna har utvecklats under året.

Källa: PENSIONSMYNDIGHETEN

Brukar du läsa igenom pensionskuvertet?