Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardregnet – men glöm inte kolla pensionskontot

Maria Landeborn, Danske Bank: Bra att kolla ditt pensionskonto.”Foto: HANS JOHANSSON
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Om några dygn börjar insättningen av drygt 8 miljarder kronor på premiepensionsspararnas konton.

Det är den årliga insättningen av PPM–pengar som inleds.

Men i år bör alla som har en köpstoppad fond ta en extra titt på sina konton.

– Det är bra med en årlig koll på sitt konto, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Med start den 11 maj sätter Pensionsmyndigheten in cirka 8,4 miljarder kronor vilket är den högsta insättningen hittills till pensionsspararna. 494 miljoner kronor dras i premiepensionsavgift.

Samtidigt som insättningen pågår så fördröjs övrig fondhandel i minst två dagar.  

Rabatterna tillbaka till PPM-spararna

Pensionsmyndigheten kräver rabatt på fondavgifterna av de fondbolag som finns på premiepensionens fondtorg. Dessa rabatter återförs till spararna en gång per år genom att fler fondandelar köps till spararnas premiepensionskonton.

Drygt 8,4 miljarder kronor sätts nu in på PPM-spararnas konton.Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

– Premiepensionsspararna får i år tillbaka drygt 4,7 miljarder kronor i rabatter och ytterligare 3,6 miljarder i arvsvinster. Pengarna fördelas mellan pensionsspararna beroende på fondval och kapital. Rabatten leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket på sikt ger en avsevärt högre premiepension för den enskilde spararen, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Hårdare krav - fonder köpstoppade

Men i år finns en stor skillnad jämfört med tidigare år. Eftersom fondtorget gjorts om med hårdare krav för att få finns med har många fonder köpstoppats i avvaktan på att de ska rensas bort.

190 000 premiepensionssparare har i dag en köpstoppad fond. De PPM-pengar som nu är på väg in kommer att slussas över till den statliga  AP7 Såfa.

– Så ingen med köpstoppad fond behöver egentligen inte göra något. Men den som vill flytta till någon annan fond än Såfan kan naturligtvis göra det, säger Erik Fransson.

Efter insättningen den 11 maj går ett brev ut till dessa sparare.

Sparekonomens råd till PPM-spararna

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, säger att statliga Såfan är ett bra alternativ.

– Har man långt kvar till pensionen är Såfan ett bra val för sparande. Det är en väldigt, väldigt låg avgift, en global aktiefond som har möjlighet att ta mer risk. Jag tycker inte att man ska känna någon oro om man hamnar i AP7 Såfa.

Bra med en allmän koll på sitt PPM-konto?

– Ja, men kanske inte för ofta. Det finns en risk att man blir oroad när börsen går ner, man kanske fattar kortsiktiga beslut som på sikt är dåliga för sparandet. Det är svårt att tima marknaden.  Men det är absolut bra att titta över vad man har för innehav.

- Lägg inte alla pengarna i räntefonder, manar Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Maria Landeborn tycker det är viktigit att man inte tar för låg risk med sitt sparande om man har långt kvar till pensionen.

Den som har nära till pensionen?

- Då kan man flytta över en del av pengarna till räntefonder. Men sedan ska man komma ihåg att alla pengar inte kommer att betas ut när man fyller 65 och går i pension utan det handlar om pengar som ska pyttsas ut under lång tid. Att då flytta över alla pengar i räntefonder är att ta för låg risk. Pengarna måste kunna fortsätta att växa. Du ska förhoppningsvis vara pensionär i 20 år.

Maria Landeborn säger att det är ett vanligt misstag att tro att när man gå i pension ska pengarna stå på ett sparkonto.

– Det finns en känsla av att man ska trygga pensionskapitalet som man byggt upp under många. Det är rätt tänkt att man ska trygga en del av kapitalet. Men inte allt. Pensionen ska räcka långt, det är ett misstag att ta för låg risk. Det ska man inte göra

Handeln med de nya pengarna som ska placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton startar måndagen den 13 maj och avslutas för de allra flesta dagen efter. Under tiden som placeringen i fonder genomförs så fördröjs övrig handel och fondbyten. Fondbyten som beställs efter 9 maj läggs därför i kö och genomförs efter att ovan nämnda handel avslutats.