Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardregn över PPM-sparare – så mycket får du i pension

– Gå in och kolla ditt premiepensionskonto. Och se upp för ppm-rådgivare, manar Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.Foto: COMPRICER
I februari 2018 kommer det orangefärgade brev med posten. Men redan i helgen kan du logga in på Pensionsmyndigheten och se hur mycket nya pengar du får i premiepensionen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Miljardregnet över PPM-spararna är på väg.

Det är den årliga insättningen som sker nu i helgen.

Landets premiepensionssparare får dela på 39, 5 miljarder kronor.

Det blir i snitt 7 040 kronor per sparare.

Men se upp för oärliga PPM-rådgivare.

– Låt ingen göra placeringarna åt dig, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Pensionsmyndigheten har precis blivit klar med sammanställningen av den årliga insättningen av intjänade pensionsrätter för både inkomstpensionen och premiepensionen.

Nu till helgens görs årets avsättning till premiepensionssystemet för 2017. Det handlar om sammanlagt 39,5 miljarder kronor som ska placeras.

För PPM-spararna  blir det i snitt 7 040 kronor per sparare. En del kommer dock att få mer pengar, andra mindre. Maximalt kan det ge en insättning i premiepension på 11 118 kronor för hela året.

MILARJDREGN ÖVER SPARARNA

Det totala pensionsinsättning, som gäller både inkomstpensionen och premiepensionen, ligger på flera hundra miljarder kronor. 

– I år bokförs en insättning på 255 miljarder kronor, i snitt 44 510 kronor per person på 5 734 312 pensionssparares konton för inkomstpensionen. Kontot går att likna vid ett sparkonto på banken, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Män tar större risken än kvinnor med premiepensionen

 

I februari nästa år kommer det orangefärgade "ångestbrevet" från Pensionsmyndigheten.

Men redan nu till helgen kan du se hur mycket pengar som du fått insatt på just ditt premiepensionskonto. Du måste dock logga in via Pensionsmyndigheten och använda ditt Bank-ID för att se ditt belopp.

– Det bör gå att se summan på lördag kväll, allra senast på söndag, säger Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om premiepensionen

 

Många sparare har sannolikt ingen aning om hur de har fördelat premiepensionen. Eller om de överhuvud taget gjort något eget val tid tidigare.  De som inte gjort något aktivt val av premiepensionsfonder kan ändå känna sig lugna. Pengarna är placerade i det statliga förvalet AP7 Såfa, ”Såfan”, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Och till ”Såfan” går också de nya pengarna som ska fördelas i helgen för de som inte gjort något aktivt val av fonder.

”Gå in och titta på ditt konto”

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, manar alla att gå in och titta på sitt konto. Hon har också listat fem råd till landets premiepensionssparare.

– Det absolut viktigaste är att gå in och titta på ditt konto. Ganska många som  en gång i tiden gjort sitt fondval har sedan inte gått in och kollat sitt konto. De har kanske ångest över sina gamla val. Men det är bättre att gå in och titta och se om det följt genomsnittet. Har det inte gjort det ska du byta till något annat med lägre avgifter eller gå tillbaka till "Såfan", manar hon.

– Det är ända en del pengar och här finns det chansen att göra en förändring så att det ger mer pensionspengar.

Så placeras PPM-pengarna

Till premiepensionen avsätts 2,5 procentenheter av de totalt 18,5 procent av pensionsspararens lön som går till den allmänna pensionen. Maximal insättning till premiepensionen är i år 11 118 kronor. Pengarna placeras i fonder som spararen själv väljer. Vill man inte välja fonder själv så hamnar  premiepensionspengarna i AP7 Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Det statliga förvalet går också att välja även för den som tidigare själv valt fonder.

 

LÄS OCKSÅ: Gör rätt PPM-val – och öka din pension rejält 

 

För summan som i helgen placeras på PPM-spararnas konton köps det nya fondandelar till varje pensionssparare.

Handeln med de nya fondandelarna inleds på måndag. Fondandelarna fördelas efter det nuvarande fondinnehållet. Vill du byta fonder eller ändra på din nuvarande fördelning innan de nya pengarna kommer, måste du göra det senaste nu på torsdag den 7 december. Under fredagen går inga ändringar att göra eftersom Pensionsmyndighetens system är fullt upptagen inför påfyllningen av premiepensionspengar under helgen.

De fondbyten eller eventuella ändringar av den nuvarande fördelning som begärs under fredagen ligger kvar, men genomförs först nästa vecka när de nya PPM-pengarna placerats i fonder. 

 

Exxpertens råd om ppm

Christina Söderberg, sparekonom på Compricer:

 

1. Pengarna som sätts in nu på lördag kommer att fördelas utifrån ditt

tidigare val. Vill du ändra valet är det ett bra tillfälle att göra det

innan de nya pengarna sätts in. Du kan dock när som helst under året

ändra dina val.

 

2. Passa på att se över hur dina valda fonder har gått under året - och

även på längre sikt. Hos Pensionsmyndigheten kan du jämföra fondernas risk, utveckling och avgifter. Verkar de leverera mindre än vad börsens index gör så kanske det är dags att se över om du kan välja några fonder med lägre avgift, som ofta resulterar i bättre avkastning. Du får välja fem olika fonder vilket jag tycker är en bra idé. Du sprider riskerna.

 

3. Har du inte gjort något val så placeras dina pengar i AP7 Såfa som är förvalsalternativet. Det är en bra fond som har gett bra avkastning. Min rekommendation till dig som inte är intresserad av att jämföra och byta fonder är att sitta kvar i denna fond. Har du valt andra fonder som du inte tycker ger någon bra avkastning kan du byta tillbaka till AP7 Såfan.

 

4. Låt ingen göra placeringarna åt dig. I dessa tider är det vanligt att

"Premiepensionsrådgivare" ringer upp dig och kommer att försöka få

placera dina fonder. Säg nej! Det kostar bara en massa avgifter och

placeringarna är ofta sämre än de du själv väljer. Undersökningar visar

just detta att de som tagit hjälp av "pensionsrådgivare" har fått sämre

avkastning än de som gjort egna val.

 

5. Om du har valt fonder själv kan det vara bra att se över dessa när du närmar dig pension. Det är möjligt att du vill minska risken något när uttagen närmar sig. Men tänk på att du tar ut pengarna under många år så även om du är nära pensionen tycker jag att man ska ha en del i aktier – eftersom det kan ge högre avkastning.

 

 

Fakta pensionen

Det är närmast gigantiska summor som nu sätts in i det svenska pensionssystemet. Pensionsmyndighetens insättning på 39, 5 miljarder PPM-pengar är inte de enda som placeras. 

 

• 255 miljarder kronor är inkomstpensionsinsättning – gamla folkpensionen – vilket ger  44 510 kronor i genomsnitt per person. Det är 11 miljarder kronor mer än 2016 och då var snittet 43 192 kronor.

 

• 191 miljarder kronor beräknas arbetsgivarna sätta in till de svenskar som har tjänstepension. Cirka 90 procent av alla svenskar har en tjänstepension.

Totalt är det närmare 490 miljarder kronor i pensionsinsättningar som ska ut till svenskarnas konton.