Finansminister Magdalena Andersson, S, vill göra mer för äldre nära fattigdomsgränsen. Foto: THOMMY TENGBORG/TTFinansminister Magdalena Andersson, S, vill göra mer för äldre nära fattigdomsgränsen. Foto: THOMMY TENGBORG/TT
Finansminister Magdalena Andersson, S, vill göra mer för äldre nära fattigdomsgränsen. Foto: THOMMY TENGBORG/TT
Pengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, säger Magdalena Andersson. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLPengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, säger Magdalena Andersson. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Pengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, säger Magdalena Andersson. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Magdalena Andersson: Pengarna räcker inte till

Publicerad

Magdalena Andersson, S, vill göra mer för fattigpensionärerna.

Men pengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, hävdar hon.

Samtidigt tycker finansministern att vi har "en knasig syn på åldrande", säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Regeringen planerar att ta bort den så kallade pensionärsskatten till 2020. Finansminister Magdalena Andersson hade gärna sett att det skett tidigare.

Men pengarna till den reformen saknas under mandatperioden, hävdar hon.

Äldre kvinnor kämpar med ekonomin

Många äldre, inte minst kvinnor, lever nära fattigdomsgränsen i dag och får inte ekonomin att gå ihop. Andersson förstår frustrationen över det, uppger hon i intervjun med Aftonbladet:

– Det är många kvinnor som verkligen varit ryggraden i vårt samhälle som bör kunna ha en tryggare ålderdom än den de har i dag, säger hon till tidningen.

 

LÄS MER: Finansministerns kamp om de svenska utlandspensionärerna 

 

Ministern, själv 50 år, konstaterar samtidigt att vi lever 2,5 år längre än när dagens pensionssystem startades. Samtidigt jobbar vi inte längre på motsvarande vis. Resultat: pengarna räcker inte till så höga pensioner man tänkt sig.

Inte rädd för att bli gammal – hittills

Att jobba längre och vad det skulle innebära för rikets ekonomi är möjligen något finansministern dryftar vid frukostbordet med maken Richard Friberg som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det finns en "knasig syn" på åldrande i Sverige och Europa jämfört med exempelvis USA, anser finansministern. Till exempel att en person skulle vara ointressant på arbetsmarknaden efter 40 och helt iskall vid 50.

 

LÄS MER: Magdalena Anderssons utspel om integrationen

 

Själv är Magdalena Andersson inte rädd för åldrande, även om det finns en personlig sak som ligger och skaver för henne. 

Alzheimer i familjen

– Jag har trivts väldigt bra med att åldras hittills. Det finns mycket glädje i alla åldrar i livet. Det är roligt när man är ung och studerar och när man bildar familj och börjar jobba. Och det är fantastiskt när barnen är små. Men det är också härligt nu, när barnen är lite självständigare och man kan föra vuxna samtal kring middagsbordet. Men samtidigt dog min pappa i alzheimer när han var 66. Och det är klart att det finns en gnagande oro att det kommer att drabba mig också, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Sparekonomen Christina Söderberg bästa tips för att sänka din skatt 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen