Magdalena Andersson: Pengarna räcker inte till

Finansminister Magdalena Andersson, S, vill göra mer för äldre nära fattigdomsgränsen.
Foto: THOMMY TENGBORG/TT
Pengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, säger Magdalena Andersson.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Magdalena Andersson, S, vill göra mer för fattigpensionärerna.

Men pengarna räcker inte till att sänka pensionärsskatten snabbare, hävdar hon.

Samtidigt tycker finansministern att vi har "en knasig syn på åldrande", säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Regeringen planerar att ta bort den så kallade pensionärsskatten till 2020. Finansminister Magdalena Andersson hade gärna sett att det skett tidigare.

Men pengarna till den reformen saknas under mandatperioden, hävdar hon.

Äldre kvinnor kämpar med ekonomin

Många äldre, inte minst kvinnor, lever nära fattigdomsgränsen i dag och får inte ekonomin att gå ihop. Andersson förstår frustrationen över det, uppger hon i intervjun med Aftonbladet:

– Det är många kvinnor som verkligen varit ryggraden i vårt samhälle som bör kunna ha en tryggare ålderdom än den de har i dag, säger hon till tidningen.


LÄS MER: Finansministerns kamp om de svenska utlandspensionärerna 


Ministern, själv 50 år, konstaterar samtidigt att vi lever 2,5 år längre än när dagens pensionssystem startades. Samtidigt jobbar vi inte längre på motsvarande vis. Resultat: pengarna räcker inte till så höga pensioner man tänkt sig.

Inte rädd för att bli gammal – hittills

Att jobba längre och vad det skulle innebära för rikets ekonomi är möjligen något finansministern dryftar vid frukostbordet med maken Richard Friberg som är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det finns en "knasig syn" på åldrande i Sverige och Europa jämfört med exempelvis USA, anser finansministern. Till exempel att en person skulle vara ointressant på arbetsmarknaden efter 40 och helt iskall vid 50.


LÄS MER: Magdalena Anderssons utspel om integrationen


Själv är Magdalena Andersson inte rädd för åldrande, även om det finns en personlig sak som ligger och skaver för henne. 

Alzheimer i familjen

– Jag har trivts väldigt bra med att åldras hittills. Det finns mycket glädje i alla åldrar i livet. Det är roligt när man är ung och studerar och när man bildar familj och börjar jobba. Och det är fantastiskt när barnen är små. Men det är också härligt nu, när barnen är lite självständigare och man kan föra vuxna samtal kring middagsbordet. Men samtidigt dog min pappa i alzheimer när han var 66. Och det är klart att det finns en gnagande oro att det kommer att drabba mig också, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.


LÄS MER: Sparekonomen Christina Söderberg bästa tips för att sänka din skatt