Den blocköverskridande arbetsgruppen Pensionsgruppen har nu fattat en rad beslut om förändringar i det svenska pensionssystemet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Den blocköverskridande arbetsgruppen Pensionsgruppen har nu fattat en rad beslut om förändringar i det svenska pensionssystemet. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Nytt besked: Lägsta pensionsåldern höjs

Publicerad

Lägsta pensionsåldern i Sverige höjs från 61 år till 64 år.

Det skriver företrädare för partierna i Pensionsgruppen i DN Debatt.

– Vi renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten, säger ministrarna Annika Strandhäll och Per Bolund.

Den blocköverskridande arbetsgruppen Pensionsgruppen, bestående av regeringen och allianspartierna, har nu fattat en rad beslut om förändringar i det svenska pensionssystemet.

LÄS OCKSÅ: 15 råd för dig som vill gå i pension i förtid 

"Partierna som står bakom pensionssystemet har kommit överens om att renovera pensionssystemet för att säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner", skriver företrädare från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, säger Annika Strandhäll, ordförande i Pensionsgruppen, och Per Bolund, ansvarig för AP-fonderna och premiepension i regeringen.

På en presskonferens under torsdagsförmiddagen presenterade Strandhäll och Bolund överenskommelsen. 

– Det har varit otroligt viktigt att förbättra situationen för de sämst ställda pensionärerna, bland annat har vi höjt bostadstilläggen vid två tillfällen. Vi vet att vi har tagit tydliga steg för att den orättvisa beskattningen mellan löntagare och pensionärer ska bort. Den ska vara borta helt till 2020, säger Annika Strandhäll på presskonferensen. 

LÄS OCKSÅ: Vill stoppa tidigare uttag av tjänstepensionen

– Nu gör vi en ny övergripande överenskommelse som följer med den samhällsutveckling vi ser. Vi kommer mer i detalj lägga ut lagförslag över tid. Pensionssystemet bygger på livsinkomstprincipen. Det är finansiellt hållbart över tid. Det är ett politiskt hållbart över tid, det finns en bred majoritet. Det ger förutsättningar för ett tryggt system för många generationer framöver, säger Per Bolund på presskonferensen. 

 

Socialminister Annika Strandhäll (S).Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år

I den nya överenskommelsen har man bland annat beslutat att höja den lägsta pensionsåldern i Sverige från 61 år till 64 år. Höjningen kommer att ske successivt, till 62 år 2020, och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026. 

– I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa. Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden, säger allianspartiernas fyra företrädare i Pensionsgruppen i pressmeddelandet.

 

LÄS MER: Det här innebär förändringarna i pensionen

 

Har man däremot för avsikt att pensionera sig senare i livet kan förslaget vara välkommet. Rätten att vara kvar på sin arbetsplats höjs från 67 år till 69 år från år 2023, uppger Pensionsgruppen.

Höjt krav på fonder i premiepensionssystemet 

Förändringarna skulle innebära den största reformen av pensionssystemet på över 20 år. Även åldern för att ta ut garantipension ska höjas från 65 år till 66 år.

"I grunden är det ett sunt och bra system men sedan det infördes har mycket förändrats. Under de senaste åren har systemet därför setts över och slutsatsen är att det behöver utvecklas och moderniseras", skriver Pensionsgruppen i pressmeddelandet.

Finansmarknadsminister Per Bolund.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Taket för bostadstillägg höjs, samtidigt som grundskyddet för de mest ekonomiskt utsatta pensionärerna ska förbättras med ett tilläggsbelopp. Kraven på fonder i premiepensionssystemet ska också höjas, skriver Pensionsgruppen i DN Debatt.

LÄS OCKSÅ: K-G Bergström: Arbetsgivarna vill slippa äldre som kostar mer än de yngre 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen