Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbat – så blir det nya PPM-systemet

Annika Strandhäll (S): ”I Sverige ska alla ha trygga pensioner. Ett första steg är att vi aldrig mer ska behöva jaga pensionspengar utomlands.”Foto: ANN JONASSSON
Per Bolund (MP): ”Nu gör vi pensionerna tryggare och enklare för spararna. Samtidigt ser vi en utveckling där Sverige blir världsledande på klimatomställningen av pensionssystemet. Det känns bra för framtiden.”Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANN JONASSON

Maltafonderna portförbjuds – liksom telefonsäljarna.

Pensionsgruppen kom på torsdagen överens om innehållet i regeringens proposition för en radikal förändring av PPM-systemet.

– I Sverige ska alla ha trygga pensioner. Ett första steg är att vi aldrig mer ska behöva jaga pensionspengar utomlands, säger Annika Strandhäll (S), socialminister och ordförande i pensionsgruppen. 

På torsdagen skickade Pensionsgruppen (som består av samtliga politiska partier minus V och SD) vidare regeringens proposition till riksdagen.

Förslaget innebär en helrenovering av PPM-systemet mot bakgrund av senaste årens premiepensionsskandaler med fondbolag som Falcon Funds, Allra och Solidar.

Pensionsmyndigheten tog i höstas tillsammans med Finansinspektionen fram en lista på 30 punkter med åtgärder som nu klubbats igenom för att skapa trygghet i socialförsäkringssystemet.

Målet är att rensa bort alla oseriösa aktörer från Pensionsmyndighetens drygt 800 fonder stora torg där tvivelaktiga aktörer och aggressiva telefonsäljare urholkat det allmänna pensionssystemet.

 

FRIDA BRATT: ”Man undrar – vem är egentligen PPM till för?”

Så blir nya PPM-systemet

Här är de viktigaste åtgärderna:

Små fonder bort: En fond ska ha minst 500 miljoner i förvaltat kapital för att platsa på torget. 

Nya fonder bort: Fonder på torget ska ha minst 36 månaders historik av avkastning.

Rimliga och marknadsmässiga värden: Pensionsmyndigheten ska kunna stoppa fonder som man misstänker inte är marknadsmässigt värderade. 

Utländska fonder bort: Fonder som är registrerade utomlands men vars marknad är svenska PPM-sparare ska kunna stoppas av Pensionsmyndigheten.

Stopp för telefonförsäljning av PPM-fonder: Det ska införas ett förbud mot marknadsföring och försäljning av produkter på premiepensionsområdet via telefon. 

Färre fonder: De drygt 800 fonderna ska bli avsevärt färre.

Hållbarhet: Fondförvaltare ska uppfylla krav på hållbarhetsarbete.

Alla avtal sägs upp: De fonder som inte uppfyller de nya kriterierna kommer inte längre finnas på fondtorget efter att steg 1 kommit på plats. De fonder som även fortsättningsvis uppfyller kriterierna, där kommer avtalen sägas upp och nya tecknas. Detta kommer dock inte påverka de pensionssparare som har sitt kapital i dessa fonder.

 

LÄS MER: Solidar kastas ut från PPM-torget 

Bolund: Tryggare för spararna

Syftet med förslagen från Pensionsgruppen är att göra premiepensionssystemet både mer tryggt och mer hållbart i väntan på att ett upphandlat fondtorg är på plats (det så kallade steg två i PPM-renoveringen).

– Nu gör vi pensionerna tryggare och enklare för spararna. Samtidigt ser vi en utveckling där Sverige blir världsledande på klimatomställningen av pensionssystemet. Det känns bra för framtiden, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

De partier som står bakom pensionssystemet och därför ingår i Pensionsgruppen har ställt sig bakom lagrådsremissen.

Förslagen om egenhändigt undertecknande och förbudet mot marknadsföring och försäljning via telefon ska träda i kraft den 1 juli 2018. Övriga förslag ska träda i kraft den 1 november 2018.

LÄS MER: Soffliggarfonden ses över – anses ”otrygg”