Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsgruppen: Jobba i 44 år – sen gå i pension

Gränsen för att ta ut pension höjs från dagens 61 till 64 år.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll (S) är ordförande i den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen. Gruppens förslag presenteras i dag torsdag.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag kan du tidigast gå i pension ­när du är 61 år.

Snart väntas det bli vid 64 och du kan jobba vidare till 69.

Förslaget kommer från Pensionsgruppen.

Men pensionen ska kunna tas ut tidigare om du jobbat i 44 år

Åldern då vi tidigast kan börja ta ut den allmänna pensionen väntas sedan tidigare höjas från 61 till 64. Det avslöjar den parlamentariskt sammansatta Pensionsgruppen i det förslag som man presenterar i dag torsdag. Gruppen redovisade   förslaget på DN Debatt.

Orsaken till höjningen av pensionsåldern är att vi kommer in i arbetslivet senare och lever längre, vilket innebär att an­talet pen­sionärer växer. Höjningen väntas bli stegvis under en femårsperiod.

LÄS OCKSÅ: Tabeller - så mycket höjs din pension under 2018 

– Det blir ingen chockartad höjning över en natt. Många runt 60 har ju redan nu börjat planera för sitt pensionärsliv och vi kan inte bara rycka utan deras planering, har källa tidigare sagt till Dina Pengar.

Pensionsgruppens förslag

Pensionsgruppens förslag, som nu presenteras, innehåller bland annat följande viktiga punkter:

Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs år 2020 från 61 till 62 och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026.

Samtidigt höjs rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden för den som vill, den så kallade LAS-åldern, år 2020 från 67 till 68 och till 69 år 2023

  Åldern för när det går att ta ut garantipension höjs från 65 till 66 år 2023 och 2026 knyts den till den fortsatta medellivslängdsökningen. Ett undantag görs för de med ett långt arbetsliv, 44 år.

Premiepensionen, PPM, görs också om och antalet fonder bantas rejält.

Unga ska börja jobba tidigare

Har du börjat jobba vid 18 års ålder ska du alltså kunna ta ut pension när du är 62.

44-årsgränsen ska enligt vad Dagens Nyheter tidigare skrivit  vara ett sätt att blidka flera LO-förbund, som varit kritiska till att deras medlemmar ska behöva jobba längre. Man hoppas även att unga människor ska börja arbeta tidigare.

Du kan jobba till 69 år

Sedan tidigare väntas även arbetsgivarens möjlighet att säga upp dig flyttas till 69 års ålder. I dag gäller lagen om anställningsskydd bara tills du har fyllt 67.

Diskussionen om höjd pensionsålder har pågått i flera år inom riksdagens pensionsgrupp som består av S, MP, C, L, M och KD. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står utanför gruppen.