Foto: KRISTOFER SANDBERGFoto: KRISTOFER SANDBERG
 Foto: KRISTOFER SANDBERG
Affärsmannen Emil Amir Ingmanson stod i dag åter inför en domare i London. Nästa vecka avgörs om han ska släppas fri mot borgen. Foto: / KRISTOFER SANDBERGAffärsmannen Emil Amir Ingmanson stod i dag åter inför en domare i London. Nästa vecka avgörs om han ska släppas fri mot borgen. Foto: / KRISTOFER SANDBERG
Affärsmannen Emil Amir Ingmanson stod i dag åter inför en domare i London. Nästa vecka avgörs om han ska släppas fri mot borgen. Foto: / KRISTOFER SANDBERG

Gripne affärsmannen log och kastade slängkyssar i rätten

Publicerad

LONDON

Emil Ingmanson – utpekad som en av de huvudmisstänkte i Falcon Funds-härvan – slog tillbaka i rätten i London under onsdagen.

Hans försvarare beskyller den svenska utredningen för att ha tagit politiska hänsyn och kallar anklagelserna för ”obegripliga”.

Försvaret hoppas nu att Emil Ingmanson ska släppas mot borgen.

Emil Ingmanson var tillbaka i Westminster Magistrates Court på Marylebone Road i London i dag. Han har suttit häktad i Storbritannien sedan han greps på flygplatsen Heathrow några dagar före jul.

Han hade i dag sällskap i rättsalen av sin jämnårige svenske vän som också är en av de huvudmisstänkta. De anklagas för grovt bedrägeri och är häktade i sin utevaro av Stockholms tingsrätt.

Misstankarna rör grovt bedrägeri som ska ha gjorts inom PPM-bolaget Falcon Funds. Fondbolaget saknar 838 miljoner kronor, enligt Pensionsmyndigheten, och Kronofogdemyndigheten arbetar för att säkra tillgångar i härvan.

Mot bakgrund av de allvarliga anklagelserna så gjorde Ingmanson ett mycket avslappnat intryck i rättsalen. Han skrattade ofta och talade med sin svenska vän som satt intill. Ingmanson har bytt namn på grund av Falcon Funds-historien och heter numera Max Serwin.

LÄS OCKSÅ: Storrazzia mot Falcon Funds – Ingmanson gripen

Slängkyss till flickvännen

Han var klädd i röd/svart skjorta över en grå tröja och jeans. Hans flickvän var också på plats och Ingmanson log och kastade en slängkyss till henne.

Syftet med gårdagens förhandling var dels att försöka sätta ett datum för en rättegång senare i vår då anklagelserna kan prövas på riktigt. Sverige har begärt de två svenskarna utlämnade till Sverige, men de har rätt att överklaga detta i brittiska domstolar.

Malta – härifrån styrdes fonden.

Och Ingmanson nekar till alla anklagelser. Hans brittiska försvarare sammanfattade sig så här:

– Detta är ett mycket komplext fall som vi behöver tid för att förbereda. En del av anklagelserna är nästan obegripliga.

LÄS OCKSÅ: Ingmanson blev av med sin Aston Martin – Kronofogden lade beslag på lyxbilen

Försvararen: politiska hänsyn tagits

Han noterade också att Falcon Funds historien – 22 000 svenska pensionssparare har drabbats – har fått enorm uppmärksamhet i Sverige.

– Min klient är anklagad för att lurat styrelsen för Falcon Funds men inga detaljer har angivits. Trots bristen på detaljer så har detta fått enormt intresse i Sverige, från statsministern och neråt.

– Vi anser att åklagarna agerat för tidigt och att politiska hänsyn tagits.

Domaren godtog försvarets begäran om att prova målet i slutet av maj. Försvaret behöver tid fram till dess för att samla in bevismaterialet.

LÄS OCKSÅ: Här lever den misstänkte Ingmanson

Ingmanson vill bli fri mot borgen

Emil Ingmanson hoppas dock att kunna tillbringa tiden fram till dess i frihet. Han är bosatt i London och en ansökan om borgen kommer att lämnas in och en ny förhandling om detta äger antagligen rum redan nästa vecka.

Kammaråklagare Arne Fors på Ekobrottsmyndigheten är inte överraskad över att Ingmanson bestrider anklagelser och vill prova saken i Storbritannien.

– Detta kommer att dra ut på tiden, säger Arne Fors. Jag räknar med att det kommer att ta minst ett halvår.

– Vi har haft fall tidigare där processen har tagit upp till två år. Det brittiska rättsystemet skiljer sig onekligen en del från det svenska. I normala fall skulle en sådant här utlämningsärende ta mellan 30 och 60 dagar.

Arne Fors: ”Det är klart att skandalerna med Falcon Funds och andra har skakat det svenska PPM-systemet i grunden.”

Försvarets anklagelser om åklagarna tagit politiska hänsyn, tar inte Arne Fors på allvar.

– Ja, vad ska man säga? De uttrycker sig tydligen lite yvigare i Storbritannien.

– Men det är klart att skandalerna med Falcon Funds och andra har skakat det svenska PPM-systemet i grunden. Många fonder kommer att sparkas ut, så på det viset har målet haft effekt.

LÄS OCKSÅ: 800 miljoner ska frysas i Falcon Fundshärvan

Ingmanson har stämt Expressen

Emil Amir Ingmanson har stämt Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson på grund av Expressens rapportering om Falcon Funds–härvan. Ingmanson anklagar honom för grovt förtal alternativt förtal och kräver 50 000 kronor i skadestånd.

– Vår granskning av Falcon Funds kommer naturligtvis att fortsätta och vi kommer i rätten att tillbakavisa alla krav. I Expressens uppdrag ingår att genomlysa missförhållanden och pensionsspararna saknar alltjämt minst 700 miljoner av sina pengar, säger chefredaktör Thomas Mattsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen