Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enkla valet som höjer din pension med 1 200 kronor

Agneta Claesson är informatör på Pensionsmyndigheten.
Foto: DANIEL ROOS
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Valet om efterlevnadsskydd i din pension kan vara en trygghet eller göra att du går miste om en stor summa pengar. 

– Vi ser att de finns vissa som har detta helt i onödan, säger Agneta Claesson, informatör på Pensionsmyndigheten. 

Efterlevandeskyddet är en ekonomisk ersättning av din tjänstepension till dina efterlevande om du dör. 

– Om man själv inte hinner få del av sin tjänstepensionsutbetalning kan man välja att det beloppet i stället utbetalas till exempelvis ens partner eller barn om man skulle gå bort, säger Agneta Claesson. 

– Då skulle man kunna tro att alla vill ha det om man nu har partner eller barn. Men det är så att om man inte har skyddet så får man ta del utav arvsvinsterna från andra som sparar i samma pensionsform som man själv gör. 

Det som många inte känner till är att utan återbetalningsskydd blir tjänstepensionen något högre. Det man kan tänka på är att vid en förändring av sitt civilstånd eller familjesituation bör man se över om man är i behov utav skyddet och i större utsträckning ha det om man har små barn eller en respektive som är beroende av dessa pengar. 


Valet om efterlevnadsskydd i din pension kan vara en trygghet eller göra att du går miste om en stor summa pengar.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Går att välja bort skyddet 

Samtidigt är det lika viktigt att veta att det går att välja bort skyddet när det inte längre behövs, till exempel när barnen har flyttat hemifrån eller om man inte har någon som är beroende av pengarna. Om man väljer att inte ha efterlevandeskyddet gör arvsvinsterna att man får ut ett högre belopp av sin pension. 

– Skyddet kan minska din pension med upp till sex procent under sparandetiden. Då kostnaden för återbetalningsskyddet dessutom ökar markant med åldern sänks ofta pensionen med ytterligare 10 procent eller mer efter pensionsinträdet. 

Därför är det viktigt att vara medveten om man har skyddet eller inte. I en del pensionsavtal är skyddet redan förvalt och därför är många inte medvetna om hur det ser ut för just dem. Alla har heller inte behov av det. 

– Man kanske ska fråga sig om det är dags att börja tänka på sig själv. Man själv kanske har ett större värde av att få en högre pension för att man inte är den i familjen som tjänar mest pengar, säger Agneta Claesson. 

– Många har efterlevandeskydd trots att de saknar förmånstagare. För att det ska finnas en vits med det här krävs det att man har en förmånstagare enligt de villkor som finns i tjänstepensionsavtalet som kan få ta del av utbetalningen. 

Vill man välja bort återbetalningsskyddet gör man det hos sin valcentral. Vilken valcentral man tillhör beror på ens kollektivavtalsområde. Här kan du räkna ut kostnaden för efterlevandeskydd för din tjänstepension.

Så här mycket kan du höja din pension

Hur mycket du kan höja pensionen genom att ta bort skyddet beror på ditt avtalsområde och vilket bolag du har. 


En person som har en lön på 26 500 kronor i månaden som 25-åring höjer sin totala pension med 1 000 kronor om återbetalningsskydd väljs bort.  

För en person som tjänar 28 000 kronor som 25-åring blir motsvarande pensionshöjning 1 200 kronor i månaden. 


Klara

Lön vid 25 år: 25 000 kr

Slutlön: 49 000 kr

Tjänstepension i mån med återbetalningsskydd (ÅS): 8 900 kr

Tjänstepension i mån utan: 9 800 kr

Total pension med ÅS: 28 150 kr

Total pension utan ÅS: 29 050 krSven

Lön vid 25 år: 26 500 kr

Slutlön: 52 000 kr

Tjänstepension i mån med ÅS: 10 100 kr

Tjänstepension i mån utan ÅS: 11 100 kr

Total pension med ÅS: 30 200 kr

Total pension utan ÅS: 31 200 kr


Shirin

Lön vid 25 år: 28 000 kr

Slutlön: 54 900 kr

Tjänstepension i mån med ÅS: 11 500 kr

Tjänstepension i mån utan ÅS: 12 700 kr

Total pension med ÅS: 32 350 kr

Total pension utan ÅS: 33 550 kr


Källa: Tomas Carlsson, Collectum. 


Båda försäkringarna har haft återbetalningsskydd fram till pension. Skillnaden visar första pensionsutbetalningen. 


Antaganden:  Löneutveckling efter inflation: 1,70 %. Avkastning under spartid före inflation 6,5 %. Avkastningsskatt under spartid 0,4 %. Inflation 2 %. Avkastning/prognosränta tjänstepension utbetalning 2,51 %.