Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det innebär förändringarna i pensionen

Lägsta pensionsåldern i Sverige höjs från 61 år till 64 år.

Lägsta pensionsåldern i Sverige höjs från 61 år till 64 år.

Det och en rad nya förändringar i pensionssystemet föreslås nu av partierna i Pensionsgruppen.

De nya förslagen presenterades på torsdagsmorgonen i DN Debatt, som följs av en presskonferens vid klockan 9.

Varför gör man förändringar i pensionssystemet?

Det har gått snart 20 år sedan det svenska pensionssystemet kom på plats. Sedan dess har omvärlden förändrats, vilket har betydelse för pensionerna, menar Pensionsgruppen.

De har gjort en översyn av systemets olika delar, som de nu menar behöver utvecklas och moderniseras.

"Därför har vi tillsammans kommit överens om att renovera pensionssystemet för att säkra långsiktigt höjda, hållbara och trygga pensioner", skriver Pensionsgruppen i DN Debatt.

 

LÄS MER: Nytt besked: Lägsta pensionsåldern höjs till 64 år

 

Varför höjs pensionsåldern till 64 år?

Pensionsgruppen menar att medellivslängden i Sverige ökar med 3,5 timmar varje dygn. Det innebär att pensionernas andel av slutlönen blir lägre eftersom de måste räcka en längre tid.

"I takt med att vi lever längre måste vi också jobba längre om pensionerna ska kunna fortsätta växa", skriver företrädare för Pensionsgruppen.

"Denna överenskommelse är ett viktigt steg mot ett längre arbetsliv och därmed högre pensioner och mer resurser till välfärden".

När höjs pensionsåldern till 64 år?

Höjningen kommer att ske successivt, till 62 år 2020, och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026. 

Vad innebär det att LAS-åldern höjs?

Den så kallade LAS-åldern, alltså rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden för den som vill, höjs samtidigt år 2020 från 67 till 68 och till 69 år 2023.

När höjs åldern för garantipension?

Åldern för när det går att ta ut garantipension höjs från 65 till 66 år 2023 och 2026 knyts den till den fortsatta medellivslängdsökningen. Ett undantag görs för de med ett långt arbetsliv, 44 år.

 

LÄS OCKSÅ: Detta avgör om du kan få garantipension

 

Vad innebär det förstärkta grundskyddet för pensionärer?

Grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna föreslås bli bättre. 

Bland annat ska garantipensionen utökas med ett tilläggsbelopp för de pensionärer som har det tuffast, samtidigt som taket i bostadstillägget ska höjas. 

Personer med garantipension ska även kunna förbättra sin ekonomi genom att jobba längre. Det ska fortsatt vara ekonomiskt bättre att ha arbetat jämfört med att ta del av grundskyddet, skriver Pensionsgruppen.

Ett utredningsförslag presenteras i februari 2018.

Varför reformeras premiepensionen?

Premiepensionen görs om för att ge bättre trygghet och högre framtida pensioner. Staten ska ta ett större ansvar för att det inte ska kunna finnas oseriösa aktörer i premiepensionssystemet. 

 

LÄS OCKSÅ: Miljonregn över PPM-spararna

Hur görs premiepensionen om?

Som ett första steg ska Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram införas snarast, samtidigt som hållbarhetskrav införs för samtliga fonder på fondtorget.

I ett andra steg kommer dagens öppna fondtorg göras om till ett tryggt fondtorg med kontrollerade och professionellt upphandlade fonder, enligt Pensionsgruppen.

En konsekvens av dessa åtgärder är att antalet fonder kommer minska avsevärt. 

Vad är Pensionsgruppen?

Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen, i dag: S, M, L, C, KD och MP.

Vad gör Pensionsgruppen?

Pensionsgruppens uppgift har sedan 90-talet varit att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer.

Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och vid behov ta initiativ till justeringar i pensionssystemet.