Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Började planera vid 40 – flyttade till Florida vid 60

Carina Ytterberg kommer att byta pensionärslivet i Sundsvall mot Florida under de kommande vinterhalvåren. Foto: Privat
En selfie vid poolen. Här, i lägenheten i Florida, njuter Carina Ytterberg och hennes make Arne av tillvaron. Foto: Privat
Fiske är bara en av sysselsättningarna som erbjuds i parets vinterparadis. Foto: Privat

Vid 40 års ålder bestämde sig polisen Carina Ytterström för att börja pensionsplanera. 

Nu, vid 61 års ålder, kommer belöningen – att pensionera sig och bo i Florida hälften av året med maken Arne. 

– Vi vill ha shortsväder. Vi tycker inte så mycket om vintern, säger hon till Dina Pengar. 

Carina Ytterström är avgående ordförande för Polisförbundet i Västernorrland. 

Snart lämnar hon och maken Sverige och Sundsvall för att tillbringa vinterhalvåret i Florida, och så kommer deras tillvaro se i fortsättningen.

LÄS MER: Så höjs pensionsåldern – möjligt jobba vidare till 69

Valde mellan Europa, Thailand och Florida

De väljer att lämna sina arbetsliv vid den lägsta pensionsåldern, 61 år fyllda.  

– Ingen av oss gillar vintern och vi ville bo utomlands under november och december. Vi började titta på Italien och Portugal och reste till de länderna. Jag lärde mig till och med italienska. Men vi ville ha shortsväder båda två, och det finns det ju inte någonstans i Europa. Då var det Thailand, möjligtvis Kanarieöarna och Florida som återstod. 

Det blev det sistnämnda. 

För tre år sedan köpte de lägenheten i pensionärsparadiset och de känner sig redan hemmastadda. 

– Vi har fått jättemånga amerikanska vänner där sedan vi köpte lägenheten. De kommer norrut från delstater som Minnesota och Wisconsin och kallar sig för "snowbirds". De flyttar ner den 1 november och hem den sista april, säger Carina Ytterström. 

LÄS MER: Tabeller – så mycket höjs pensionen 2018 

Carina: "Jag tänkte att pensionen var 100 miljoner år framåt"

Att de nu kan pensionera sig och leva sin dröm beror på ett beslut de fattade för drygt 20 år sedan – att börja pensionsplanera.  

– Vi hade en person i styrelsen som jobbade med pensionsvård och han sa att du måste börja titta på din pension och planera vad du vill göra, och aldrig jämföra med vad någon annan vill göra. Och det har jag tagit fasta på, vad vi vill göra. Du och din fru vill säkert göra något helt annat. Innan dess tänkte jag att pensionen är ju 100 miljoner år framåt i tiden, ungefär. 

Och hur såg planen ut? 

– Att ha så lite utgifter som möjligt och se till att spara. Vi har fyra barn och har haft dåliga polislöner båda två. Men vi har sett framåt och inte spenderat så många tusenlappar på krogkvällar och sett till att spara de så mycket av pengarna som vi har kunnat, utan att det har gått någon nöd på oss. 

LÄS MER: Så höjer du pensionen – efter att du fyllt 55 år

Om polismyndigheten: "Jag tycker organisationen krackelerar"

Hur kommer det sig att ni valt att pensionera er vid den lägsta pensionsåldern? 

– Jag hade nog tänkt jobba till 63 eftersom jag blev omvald som förbundsordförande i två år till. Men nu blev det tidigare eftersom jag tycker att organisationen krackelerar, säger hon om orsaken. 

Vad säger du om att riksdagens pensionsgrupp förbereder ett förslag om att höja den lägsta pensionsåldern till 63 år? 

– Det är inte klokt. De flesta når ju inte ens fram till 65. Det är så få år man har då man kan göra vad man själv vill. Först är det ens föräldrar som bestämmer, sedan är det lärarna och därefter arbetsgivaren. När man till slut själv ska få bestämma – då ska man jobba, säger Carina Ytterström och utbrister: 

– Jag tror att de vill att vi alla ska dö. Allvarligt talat. Det blir mindre och mindre pengar och då är det optimala eftersom det inte finns något efterlevandeskydd i vår pension, vilket innebär att när jag dör så går min pension till de andra 56:orna.  

LÄS MER: SVT-profilens nya liv – utomlands

Råder 22-åriga barnet att börja pensionsspara

Även om Carina och hennes make började pensionsplanera när de var 40 rekommenderar de sina barn, det yngsta 22 år, att börja pensionsspara redan nu. 

– För nästa generation kommer det inte att finnas så mycket pension kvar. Den blir lägre och lägre. Att be ungarna titta på vad de kommer få i pension är nästan som att be dem stirra döden i vitögat, säger Carina Ytterström. 

Carina Ytterströms pensionsråd

Ta ut den allmänna pensionen vid 61

"Jag uppmanar alla mina medlemmar att ta ut sin allmänna pension vid 61 års ålder och jobba vidare. Om man säger att man vill jobba till 65, då kan man börja ta ut sin allmänna pension, som inte är efterlevandeskydd, vid 61. Säg att du får ut 10 000 kronor i månaden i allmän pension. På fyra år blir det 480 000 kronor, i alla fall 400 000 kvar efter skatt, som du kan lägga undan och spendera på en ny bil eller jordenruntresa. Samtidigt som du fortsätter jobba. Om du skulle dö under tiden kan dina barn få pengarna.

Tänk långsiktigt 

"Sätt upp mål. Vad vill vi eller jag med mitt liv som pensionär? Om hur lång tid tänker jag gå i pension? Men måste planera långt i förväg, det får inte bara komma plötsligt att 'Oops, nu gick jag i pension!'" 

Ha en positiv känsla 

"Känn det positiva i att sluta och se fram emot att ha någonting att göra. Kanske vill du köpa en fjällstuga, eller sälja huset du har i Stockholm och flytta tillbaka till hembyn i Kramfors där du kan köpa ett slott och få massor av pengar över?"