Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bo, 66, "Det är nästan aldrig någon krona över"

För några år sedan vann Bo Andersson 21 964 på Lotto. Då unnade han och familjen sig ett restaurangbesök – men några sådana blir det inte i dag. Foto: Privat
– För varje år man jobbar längre så ökar pensionen med sju till åtta procent per år. Så för varje år du går tidigare kan du alltså förlora sju till åtta procent per år, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.Foto: / DANIEL ROOS/PRESSBILD
Det kan få stora ekonomiska konsekvenser att gå några år tidigare i pension.

Bo Andersson, 66, får vända på slantarna för att kunna betala räkningarna i tid. 

I dag får han en disponibel inkomst på 8 545 kronor. 

– Det är nästan aldrig någon krona över, säger Bo Andersson. 

Bo Andersson har jobbat mycket som egen företagare – han har drivit kiosk, varit musiker och trädgårdsarbetare. Trots att han gått i pension får han fortfarande hoppa in och göra lite trädgårdsarbete då och då för att få ekonomin att gå ihop. 

– Jag kan inte köpa några nya grejer. Man får leva som man kan.

Lever på 8 500 kronor

Bo berättar att han har en inkomstpension på 2 411 kronor. En tilläggspension på 585, garantipension på 3 901 och en premiepension på 80 kronor. Han får ett bostadsbidrag på 2274 kronor. Efter skatt lever han på 8 545 kronor. 

 

LÄS OCKSÅ: Carina började planera sin pensionering redan vid 40 - nu flyttar hon till Florida 

 

Bo gick i pension redan vid 61 års ålder och är medveten om att han har förlorat lite på det. 

–  Men jag tyckte att jag hade jobbat nog. Jag har jobbat alltid och ibland när jag var ung jobbade jag tjugo timmar om dygnet nästan. 

Jobbar extra 

Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten och säger att det kan få stora konsekvenser att gå några år tidigare i pension. 

– För varje år man jobbar längre så ökar pensionen med sju till åtta procent per år. Så för varje år du går tidigare kan du alltså förlora sju till åtta procent per år. Men det är svårt att säga exakt, det skiljer sig mellan olika individer. Går man vid exempelvis 61 års ålder ska pengarna fördelas på fyra år längre än om du hade gått vid 65. Då blir månadsbeloppet lägre livet ut.

 

LÄS OCKSÅ: Därför är din bostad inte en bra pensionsförsäkring

 

Bo Andersson bor i sin mors gamla hus mellan Sjöbo och Ystad i Skåne. Dit flyttade han när hon gick bort för fyra år sedan. Att han inte har något bostadslån gör att han oftast kan klara sig på sin knapra pension. Men under vintern, när elen är dyrare, blir det svårare och Bo Andersson säger att han då får ta de viktigaste räkningarna först. 

– Ibland får jag jobba extra, då ringer jag folk och frågar om de behöver lite trädgårdsarbete. Sen försöker jag sälja grejer på loppis och ibland får jag försöka ringa folk och göra upp en avbetalningsplan.

 

"Sälja på loppis"

Bo Andersson önskar att han hade kunnat fixa till huset – kanske renovera köket som är gammalt. Men det går inte. Det finns bara en sak han kan unna sig. 

– Jag försöker gå och fika på Ica i Sjöbo ibland. Då tar jag en bakelse och en kopp choklad och tröstar mig lite.