Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras plan: Stämma sin tidigare revisionsbyrå

Allra har fortfarande sitt huvudkontor i centrala Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Det skandalomsusade före detta pensionsbolaget Allra planerar att stämma sin tidigare revisionsbyrå Deloitte på minst 1, 9 miljarder kronor-
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Härvan kring skandalomsusade Allra fortsätter.

Nu planerar bolaget att stämma sin tidigare revisionsbyrå Deloitte på minst 1,9 miljarder kronor, enligt ett brev som Dagens Industri tagit del av.

”Vi är väl förberedda; har valt ombud och avvaktar nu den rättsliga processen”, skriver Deloittes svenska presschef Christer Ahlgren till Di.

I fredags sände Allras advokater ett brev till Allras tidigare tidigare revisionsbyrå där skandalbolaget gör klart att man har planer på att inleda en skadeståndsprocess mot Deloitte. Samtidigt lägger Revisorsinspektionen ner sin granskning av Deloitte. 

I våras valde Deloitte att hoppa av uppdraget för Allra och i samma veva polisanmälde man sin tidigare uppdragsgivare för de transaktioner som Allras fondbolag gjort med sitt värdepappersbolag i Dubai.

Minst 1,9 miljarder kronor

Polisanmälan fick Pensionsmyndigheten att kasta ut Allra från premiepensionens fondtorg.


LÄS OCKSÅ: Allraägarnas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet


Dagens industri har tagit del av brevet från det före detta pensionsbolaget. 

”Det är i dagsläget för tidigt att bedöma våra klienters skador, men redan Allra Sveriges skadeståndsanspråk torde uppgå till cirka 1,9 miljarder kronor med hänsyn tagen till värderingen av koncernen vid årsskiftet 2016/17", står det bland annat.

Allra anser att revisionsbyrån tidigare granskat transaktionerna, bland annat i månadsskiftet januari-februari 2017 när bolaget planerade inför en börsnotering, och då inte haft några invändningar. 


LÄS MER: Så vill politikerna stoppa pensionsskojarna i PPM  


"Revisorerna var av uppfattningen att det inte förelåg några missförhållanden, än mindre misstänkt brottsliga transaktioner, i Allrakoncernen som förhindrade en börsnotering”, skriver Allras advokater i brevet.

Deloittes svenska presschef Christer Ahlgren säger i en kommentar till Di att revisionsbyrån står redo om Allra lämnar in en stämningsansökan.

”Vi är väl förberedda; har valt ombud och avvaktar nu den rättsliga processen”, skriver Ahlgren till Di.