Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alexander Ernstberger slår tillbaka mot medierna

Alras grundare Alexander Ernstberger antyder att det i vissa fall kan bli tal om stämningar för förtal.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Kammaråklagare Thomas Hertz ska framåt sommaren ta ett första delbeslut om Alexander Ernstberger och öviga ska åtalas.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Allra bedriver inte längre någon fondverksamhet i premiepensionssystemet. Men för ett år sedan hade bolaget 130 000 pensionssparare i sina fonder.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Allra-grundaren Alexander Ernstberger slår tillbaka mot det han anser vara rena felaktigheterna i massmedias rapportering av Allra-härvan.

I nio punkter på Allras egen hemsida beskriver han ett antal påståenden som han inte anser är korrekta.

– Det är ganska grova övertramp som gjorts i princip alla medier, säger Alexander Ernstberger till Expressen.

Alexander Ernstberger har tidigare i en lång intervju i Expressen avvisat kritiken och misstankarna om att han eller någon i kretsen kring honom skulle ha gjort sig skyldig till något olagligt eller skott sig på de pengar som Allras 130 000 pensionssparare satsade i bolagets fonder.

– Våra fonder (på Pensionsmyndighetens fondtorg) har aldrig varit dyrare än 55 punkter, d v s 0,55 procent. Det tycker jag är väldigt billigt, säger Alexander Ernstberger.

Om kritiken säger han:

– Det handlar om okunskap om hur branschen fungerar och hur Allras verksamhet förhåller sig till branschstandard.

Alexander Ernstberger bjöds vid ett tillfälle in till departementet av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att berätta om Allras verksamhet.
Foto: / ALLRA

Riskerar sex års fängelse

Brottsutredningen pågår fortfarande och ett delbeslut i åtalsfrågan väntas framåt sommaren. Misstanken gäller grov trolöshet mot huvudman med ett maxstraff på sex års fängelse. Ernstberger har suttit häktad under sju veckor, men är nu fri med reseförbund. Han får inte lämna landet.


LÄS OCKSÅ: Allraägarnas lyxliv - åkte på partyresa i privatjet


Alexander Ernstberger antyder otålighet när det gäller rättsprocessen.

– Varje dag som går nu är onödigt lång. Det är bättre om man kan komma till skott snabbt och bevisa sin oskuld, säger han.

I avvaktan på någon form av delbeslut från kammaråklagare Thomas Hertz, som leder ekobrottsmyndighetns utredning, går han nu själv till motoffensiv.

Alexander Ernstberger slår tillbaka

Det sker i ett öppet brev till "svenska redaktioner" där Allra-grundaren angriper det han betraktar som felaktigheter i bevakningen av Allra-härvan.

Alexander Ernstberger har fortfarande kvar sin omtalade lyxvilla på Lidingö

– Det är ganska grova övertramp som gjorts i princip av alla medier med förenkling efter förenkling och till slut blir det en felaktig sanning som sprids, säger han.

Varför detta brev?

– Syftet med brevet är att gå ut med information som stämmer. Därför har jag också gjort många källhänvisningar så att man själv kan bilda sig en uppfattning.


LÄS OCKSÅ: Ålandsbankens panik när Ernstberger greps


I nio punkter radar Alexander Ernstberger upp det han själv anser vara de "grövsta faktafelen" i bevakningen av det som skrivits.

Brevet, som i sin helhet finns utlagt på Allras hemsida, inleds i en personlig ton:

"Jag, Alexander Ernstberger, hade under mina två månader i häktet inte någon möjlighet att följa eller bemöta det som har skrivits om Allra-koncernen, eftersom jag i praktiken var helt isolerad. Nu har jag haft möjlighet att läsa i kapp det som skrivits om Allra-koncernen. Jag kan konstatera att det förekommer en stor mängd faktafel vid sidan av påpekanden att vi varit kriminella, trots att inget prövats rättsligt eller någon dom avkunnats".

I inledningen av brevet antyder han också att det i vissa fall kan bli tal om stämningar för förtal.


Expressen återger här Alexander Ernstbergers punkter i förkortad form.


1. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Kunderna är lurade/Det har varit dålig avkastning.

Allras fonder har i snitt givit spararna 11 procent årlig avkastning efter alla avgifter, vilket kan jämföras med börsen som i snitt avkastar kring 7 procent årligen. Fondavgiften för premiepensionsspararna har aldrig överstigit 0,55 procent per år.

2. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Det har försvunnit pengar från Allra.

Att pengar har försvunnit stämmer inte. Några pengar i har inte lämnat spararnas konton. Det har även hävdats att vi har belastat fonderna – och därmed i praktiken spararna – genom att göra dyra transaktioner med bolag inom vår koncern. Även detta är felaktigt.

3. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allra har ”mjölkat” sina sparare.

Detta är ett helt felaktigt och grundlöst påstående, lika fel som att påstå att Ikea skulle mjölka sina kunder på pengar bara för att de gör en vinst varje gång någon köper en vara från dem. 

4. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allra har betalat ofattbara 40-60 procent i avgifter vid derivataffärer.

Påståendet stämmer inte och baseras på en helt felaktig och irrelevant beräkning. Sant är att Allra har haft kostnader på mellan 0,075 procent och 1,30 procent för dessa transaktioner. Kostnaden för de derivat som Allra har investerat i ska beräknas på värdepapprets exponeringsbelopp och löptid och inte i relation till premiebeloppet.

5. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allra har köpt komplicerade finansiella produkter för att berika ägarna.

Det stämmer inte. Den kritiserade produkten (Natixis-certifikatet som SvD skrev om 21 februari 2017) som Allra Capital Markets 2015 tjänade cirka 80 miljoner kronor på har efter avgifter givit spararna en halv miljard kronor i avkastning.

6. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allras säljmetoder har varit lurendrejeri.

Allra har precis som alla andra banker och värdepappersbolag följt de lagar och regler som gäller vid förmedling av finansiella tjänster, däribland kravet på behov, kundens lämplighet och transparent informationsgivning om risker och avgifter.

7. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allra har haft ett ovanligt upplägg.

Nej, att en finansiell koncern som bedriver fondverksamhet även har ett mäkleri är vanligt förekommande. 

8. FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Allra har haft sina fonder i Luxemburg, vilket skulle vara tveksamt eller skumt

Att ha fonder i Luxemburg är mycket vanligt, och kostnadseffektivt för spararna. Luxemburg är det land i Europa som flest antal fonder har sitt säte i.

9 FELAKTIGT PÅSTÅENDE: Ägarna har tagit pensionärernas pengar och stoppat i egen ficka.

Allra är precis som bankerna ett vinstdrivande aktiebolag. Genom att vi fått ett stort antal kunders förtroende har vi också tjänat stora summor, något som inte är olagligt. Vi anser inte att det heller varit omoraliskt eftersom att vi har levererat en god avkastning till våra sparare – i snitt 11 procent årligen.