Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

5 avgörande råd till kvinnor: Så kan du rädda pensionen

Att vara den förälder som oftast är hemma med sjuka barn och kanske jobba deltid visar sig den dag pensionen ska tas ut.
Foto: SANDRO DI CARLO DARSA / ALTOPRESS / MAXPPP MAXPPP
Pensionen grundar sig på livsinkomst, och kvinnors livsinkomst är lägre än männens.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Den genomsnittliga pensionen för kvinnor var 12 000 kronor per månad efter skatt (2018).

Det är 5 000 kronor mindre än den genomsnittliga pensionen för män.

Enligt en ny undersökning är det bara 13 procent av kvinnorna som uppger att de skulle klara sig på den genomsnittliga pensionen för kvinnor.

Kvinnor har generellt lägre löner än män och en konsekvens av det är lägre pensioner.

Kvinnors pension är i genomsnitt bara 70 procent av männens.

– Pensionen grundar sig på livsinkomst, och kvinnors livsinkomst är lägre. Det kan bero på att kvinnor ofta jobbar i yrken med lägre löner och oftare deltid, säger Madelén Falkenhäll, analytiker på Swedbank.

Enligt en ny undersökning Swedbank och sparbankerna låtit göra är det bara 13 procent av kvinnorna som uppger att de skulle klara sig på den genomsnittliga pensionen för kvinnor – 12 000 kronor i månaden efter skatt.

Samtidigt uppger 43 procent av männen att de skulle klara sig på den nivå som motsvarar deras genomsnittspension: 17 000 kronor efter skatt.

Kompensera den som tjänar mindre

Eftersom den ena partnern då man lever tillsammans oftare tar större ansvar när det gäller vab och och föräldraledighet, och därtill ofta med lägre inkomst, kanske arbetar på deltid dessutom, är det rimligt att den som tjänar mest kompenserar den andra – även med tanke på att man går i pension en dag.


Så mycket behöver män och kvinnor i pension

Kantar Sifo har ställt denna fråga till svenska lönearbetare:

Om du skulle gå i pension i dag, vilken inkomst efter skulle du behöva för att klara dig?

(Svaren i kronor per månad och efter skatt)

Mindre än 10 000: 3 % (kvinnor), 5 % (män)

10 000–12 500: 10 % (kvinnor), 9 % (män)

Summa upp till 12 500: 13 % (kvinnor), 13 % (män)

12 501–15 000: 17 % (kvinnor), 14 % (män)

15 001–17 500: 17 % (kvinnor), 16 % (män)

Summa upp till 17 500: 47 % (kvinnor), 43 % (män)

17 501–20 000: 20 % (kvinnor), 19 % (män)

20 001–25 000: 14% (kvinnor), 17 % (män)

Mer än 25 000: 8 % (kvinnor), 11% (män)

Källa: Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna


Det menar Madelén Falkenhäll:

– Lever man tillsammans med någon, tjänar olika mycket och om dessutom den ena tar ett större ansvar för hus och hem genom att till exempel arbeta deltid, är en stark rekommendation att även inkludera pensionen i den gemensamma ekonomin, säger hon och tillägger:

– Genom att överföra pensionsrätter eller genom att spara som enskild egendom i den andres namn kan den som tjänar mer kompensera den andra.

Madelén Falkenhäll, Swedbank.
Foto: Pressbild

”Den andra” kan givetvis vara av vilket kön som helst, pensionssystemet tar inte hänsyn till sådant. Men oftast är det en kvinna, även i Sverige 2020. Det är en klassisk kvinnofälla.


5 råd till kvinnor: Så kan du förbättra din pension

• Om möjligt försök jobba heltid, längre perioder av deltidsarbete ger lägre pension.

• Försök jobba något eller några år efter 65. Varje år i arbete spelar roll, och varje år du skjuter på att ta ut den allmänna pensionen påverkar positivt.

• Börja spara privat till din pension så tidigt som möjligt, om du kan. Om du fondsparar, se till att avgifterna inte är för höga.

• Inkludera pensionen i den gemensamma ekonomin om ni lever tillsammans. Det kan göras genom att starta ett pensionssparande åt den person som tjänar mindre, men som kanske tar ett större ansvar i hemmet.

• Gifta eller registrerade partners kan överföra sin premiepension till den förälder som tar större delen av föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete. På så sätt kan man kompensera det pensionsbortfall som den föräldern annars skulle få.


Många kvinnor sparar till sin pension, men de sparar lägre belopp än män. Av de som inte sparar till sin pension är främsta anledningen bland kvinnor att man inte har råd.

– Att försöka jobba heltid om det går, se till att man får tjänstepension och kanske jobba några till efter 65, är tre tips för att höja sin pension, förklarar Falkenhäll.

Gå ner i risk inför pensionen

Den som sparar långsiktigt till pensionen kan göra klokt i att placera dem där det finns möjlighet till avkastning, till exempel aktiefonder.

– När man närmar sig 55–60 är det dags att se över sparandet så att man inte ligger med för mycket risk. Så att man inte riskerar att pengarna minskar i värde när man ska börja ta ut sina sparpengar, säger Madelén Falkenhäll.

TV: ”Min mamma sköts framför mina ögon”