Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

4 av 10 är oroliga för hur krisen slår mot pensionen

Tisdagens program under ledning av Emelie Lundgren.
Foto: Nordnet / Nordnet

Fyra av tio svenskar känner sig oroliga för hur coronakrisen slår mot deras pension. Det framkommer i en undersökning från Yougov, som gjorts på uppdrag av nätbanken Nordnet.

– Vi ser hur en hel del känner oro – men samtidigt är det faktiskt hälften som känner sig lugna. Det kan bero på att de har lång tid kvar till pensionen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Fyra av tio svenskar känner sig mycket eller ganska oroliga för sin pension, visar en undersökning från undersökningsföretaget Yougov. Yougov har låtit ett representativt urval på över 1 000 svenskar svara på frågan ”Den senaste tiden har börsen gått ned kraftigt på grund av coronaoron – är du orolig för hur detta påverkar din pension?”.

Hon påpekar att många inte känner till att inkomstpensionen, den pension som staten betalar in i form av pensionsrätter, inte direkt påverkas av börsfall. Istället räknas den upp med inkomstökningarna i samhället.

– Men en tvärnit för svensk ekonomi lär resultera i högre arbetslöshet, och det kan i sin tur med viss eftersläpning ha en effekt på inkomstpensionerna, säger Frida Bratt.

”Där är vi inte i dag”

Ett riktigt blodbad på börsen kan dessutom resultera i att mycket av värdet på AP-fondernas kapital raderas ut, och då kan den så kallade ”bromsen” slå till.

– Men där är vi inte i dag. Den direkta effekten ser vi istället i tjänstepensionssparandet och det privata sparandet, särskilt om det är placerat i aktiefonder eller aktier, säger Frida Bratt.

Mest oroliga för hur coronakrisen slår mot pensionen är personer i åldrarna 50-59 år. Bland dem är varannan person ganska eller mycket orolig.

Kvinnor är mer oroliga än män och unga vuxna i åldrarna 18–29 år är, trots att de ju har lång tid kvar till pensionen, mer oroliga än personer i åldrarna 30–39 år.

 

Frida Bratt: Tänk så här kring dina pensionspengar

Logga in på minpension.se för att se var du har din tjänstepension. Överblick och kontroll kan minska oron.

Har du den placerad i traditionell livförsäkring påverkas ditt pensionskapital i lite mindre utsträckning än om du har den i fondförsäkring, och i fondförsäkringen valt aktiefonder. Har du förmånsbestämd pension påverkas den inte av börsen. 

Hur du ska agera om du har allt i aktiefonder nu i oron beror på hur lång tid du har kvar till pensionen. Har du lång tid kvar så still i båten. Börsen kommer att vända upp någon gång, även om vi inte vet när.

Har du kort tid kvar kan det kännas sent att sälja av nu efter den stora nedgången. Men det kan mycket väl komma nya nedgångar. Kanske kan du sälja av en liten del och lägga i räntefonder alternativt i en traditionell livförsäkring? Men sälj inte av allt, förhoppningsvis har du många år som pensionär framför dig och pengarna ska ju växa under den tiden också.

Samma tänk gäller i ditt privata pensionssparande – har du kort tid kvar till pensionen så vikta om successivt till tryggare placeringar; korträntefonder eller helt enkelt sparkonto med insättningsgaranti.

Ska du gå i pension i år eller nästa? Vi vet inte om börsen hunnit återhämta sig. Börja plocka ut från försäkringen som är placerad i traditionell livförsäkring eller korträntefonder först.

TV: Eivor, 84, pantar burkar för att köpa mat