Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alexander Ernstberger riskerar 6 års fängelse

Expressens reporter Leif Brännström och Alexander Ernstberger.
Allras vd Alexander Ernstberger på ett allt ödsligare kontor.
Foto: Erik Rönnqvist
Alexander Ernstberger hade som mest drygt 300 personer under sig på Allra.
Foto: Erik Rönnqvist
Alexander Ernstberger fick beskedet om åtalet via en nyhets-flash.
Foto: Erik Rönnqvist
David Persson Rothman.
Foto: ALLRA
Olle Marcusson.
Foto: ALLRA
Johan Bergsgård.
Foto: ALLRA
Alexander Ernstbergers hus.
Foto: FREDRIK SJÖSHULT
1 / 9

Alexander Ernstberger är fånge i Allra-härvan.

Det medger han själv några timmar efter att de första åtalen i pensionshärvan blivit offentliga.

– Processerna kommer att ta flera år, säger han.

Själv riskerar han sex års fängelse vid en fällande dom.

Åtalen mot Alexander Ernstberger och tre av hans kolleger handlar om en misstänkt muta på hela 100 miljoner kronor i samband med en affär 2012 mellan Allras föregångare, Svensk Fondservice och kapitalförvaltningsbolaget Oak Capital.

Kammaråklagare Thomas Hertz påstår i åtalet att Ernstberger och Persson Rothman fick 50 miljoner var av pengarna i muta, något de själva förnekar.

Alexander Ernstberger fick beskedet om åtalet via en nyhets-flash.

– Det har inte begåtts några fel, det har jag sagt hela tiden. Det som är bakgrunden till stämningsansökan är en åklagare som är extremt tes-driven. Han har i princip inte ruckat en millimeter på de påståenden han först framförde. Han har varit totalt ointresserad av att lyssna på hur saker och ting fungerar.”


Samtliga pusselbitar i en kedja” 

Kammaråklagare Thomas Hertz känner till kritiken, men säger att han är nöjd med åtalet.

– Jag är nöjd att jag har lyckats fånga in vad jag uppfattar, samtliga pusselbitar i en kedja. Det är sällan man lyckas gör det. Det är väldokumenterat.

– Jag är nöjd med utredningen säger kammaråklagare Thomas Hertz.
Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV

Allra-profilen Alexander Ernstberger är övertygad om att han blir rentvådd vid rättegången som troligen hålls framåt våren 2019 – två år efter att han och de övriga inblandade blev polisanmälda.

Allras vd Alexander Ernstberger på ett allt ödsligare kontor. Bakom sig finns en vägg med utmärkelser som han och bolaget fått innan avslöjandet och polisanmälningarna.
Foto: Erik Rönnqvist

Det har i dag gått närmare två år och sex månader sedan Alexander Ernstberger och hans kolleger stod på toppen av karriären. De var något av kungar inom pensionsförvaltning och Allra på väg mot börsen.


”Nästan som en prinsessa”

Det stora ekonomiska klippet låg runt hörnet.

"Helt sinnessjukt fint, man känner sig nästan som en prinsessa i denna kungliga miljö”, skrev en av ägarnas sambor om livet med Allra-männen när de fortfarande var på väg mot toppen.

Flera av de inblandade åkte omkring i lyxbilar. Allras vd Alexander Ernstberger köpte det som skulle kallas Sveriges dyraste villa 2016 för 50 miljoner kronor med sjöutsikt på Lidingö.


LÄS MER: Allraägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet  

Men det omtalade lyxlivet, bland annat med privatjet, och en vardag där miljonerna strömmade in har tagit ett abrupt slut.

Riskerar sex års fängelse

De nu offentliggjorda åtalen kan leda till sex års fängelse vid fällande domar. 

– Men pensionsspararna har inte förlorat några pengar, hävdar Alexander Ernstberger. Han säger att både han och hans nu åtalade kolleger är oskyldiga.

Alexander Ernstberger anser att åklagaren inte förstått sig på hur det fungerar med den typen av verksamhet. Han är också kritisk till hur utredarna jobbade.

Det som nu är på Alexander Ernstbergs agenda är att bemöta åtalet. Vid sidan av det finns den civilrättsliga delen där Pensionsmyndigheten stämt Allras fondbolag i Luxemburg.

– Det är huvudfokus. Sedan är jag formellt koncernchef för en koncern som för var dag blir mindre och mindre.

Det som är kvar är att ni kränger tandvårdsförsäkringar?

– Bolaget förmedlar tandvårdsförsäkringar, bland annat. Det finns fyra olika försäkringsprodukter som är aktiva för tillfället. Det är ett affärsområde som vi har haft sedan 2013 och som är det enda som blev kvar efter de omställningar vi tvingats att genomföra efter allt som har hänt det senaste året.


LÄS OCKSÅ: Allra-chefen Ewran Mersin skriver om sitt lyxliv  

Ernstberger fånge i Allra

I dag är Alexander Ernstberger i praktiken fånge i Allra – oavsett om han skulle vilja hänga av sig bolagsrocken eller inte. Och han är fast för flera år framåt. Ett faktum som han också medger när Expressen träffar honom på Allras kontor på Sveavägen i Stockholm.

– Det Allra är i dag är egentligen ett processbolag där jag och Olle Marcusson arbetar, där vi ska försvara vår fondverksamhet och jobba med bevisningen i brottmålet. Sedan har vi en liten verksamhet kvar med försäkringsförmedling som heter Allra Försäkring.

Alexander Ernstberger hade som mest drygt 300 personer under sig på Allra. I dag finns ett 40-tal personer kvar varav många försöker kränga tandvårdsförsäkringar.
Foto: Erik Rönnqvist

Du var lite av ungt geni, guldgosse i mars 2017, precis innan  kraschen.

– Jättetråkigt att det livsverk som man byggt upp slås i bitar. Även om man vissa stunder skulle vilja börja med något annat så är man fast i Allra. De processer som nu inleds kommer att ta flera år. Dels den civilrättsliga processen riktad mot bolaget, dels brottmålet. Det hade varit enklare att lämna Allra och starta ett nytt kapitel i sitt yrkesliv. För mig blir det inte så även om man skulle vilja börja med något annat. Jag är fast vid Allra eftersom processerna kommer ta flera år. De är både riktade mot bolaget i form av den civilrättsliga processen och brottsprocessen.

I värsta fall kan det sluta med sex års fängelse för dig.

– Jag tänker inte så, det finns inte på kartan. Jag hävdar att bevisläget är så oerhört starkt från vår sida. Vänder man på det så kan man säga att åklagaren bara viftat med tomma påståenden. Det har från dag ett varit oerhört tydligt att han totalt saknar kompetens och erfarenhet från finansbranschen. 

Samtidigt är det inte bara åklagaren som påstår, en domstol har prövat kvarstad och du har suttit häktad i sju veckor.

– Alla vet att bli häktad i Sverige är oerhört lätt.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och Allras vd Alexander Ernstberger. Bilden togs när Allra-profilen var på departementet för att prata pensioner och hur man skulle kunna höja säkerheten för pensionsspararna.
Foto: ALLRA

2015 utsågs du till årets unga entreprenör. Från 2016 finns det bilder på dig med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. 2017 är allt på uppgång inför den då stundande börsintroduktion men så kommer kraschen. Hur ser du nu på framtiden?

– Jag ser optimistiskt på framtiden, men det som har hänt är oerhört tråkigt. Det är ändå det livsverk som jag jobbat på att bygga upp. Det har tagit hårt både på mig, mina medarbetare och företaget.


LÄS ÄVEN: Kronofogden tog Alexander Ernstbergs lyx-Rolex på häktet 

”Bitter och förbannad”

Du säger att du är oskyldig, samtidigt anklagas du och dina kolleger för att ha lurat pensionsspararna på pengar. 

– Men jag påstår att det finns inga fel eller lurade sparare, det har jag sagt sedan första början. Det är ingen idé att vara bitter eller förbannad över att åklagaren och media vägrat att ta till sig fakta, nu gäller det att blicka framåt och fokusera på den rättsliga prövningen.

Nu är du åtalad.

– Jag är övertygad om att det kommer att visa sig hur nakna åklagarens påståenden är. 

Alexander Ernstberger under intervjun med Expressens Leif Brännström.
Foto: Erik Rönnqvist

Men det är inte bara åklagaren som anser att ni har blåst pensionsspararna. Pensionsmyndigheten anser att Allra lurat spararna och kräver 242 miljoner kronor plus ränta.

– När man nämner siffror låter det så brutalt. Men i grund och botten handlar det om okunskap och det kommer vi att reda ut. Vårt bevisläge är oerhört starkt.

Men det är inte bara åklagaren som anser att ni har blåst pensionsspararna. Pensionsmyndigheten anser att Allra lurat spararna och kräver 137 miljoner kronor plus ränta.

– Det stämmer inte, i grund och botten handlar det om okunskap och det kommer vi att reda ut. Det är absurt att påstå att vi har blåst pensionssparare när det hela handlar om en investering som givit spararna 28 procents avkastning efter avgifter. Vårt bevisläge är oerhört starkt.


LÄS MER: Thomas Bodströms jättehyllning av Allra – hör den här

Tidigare justitieministern Thomas Boström (S) ingick i Allras styrelse, sedan hoppade han av. Varför kom han in i styrelsen? Hur är en kontakt i dag?

– Ingen kontakt i dag. Det fanns en tanke med att bredda styrelsen, det fanns en tanke med valet av Thomas. Vi tyckte att Thomas och de andra ledamöterna var ett bra komplement till den styrelse som satt inför den kommande börsintroduktionen. Sedan kom läget att kort därefter att ändras.

Hur rekryterades Thomas Bodström?

– Vi hade möten. Jag presenterade verksamheten och Thomas ställde många bra frågor, han fick ta del av allt material som han önskade. Jag ska säga att han var ganska skeptisk till att sitta i styrelsen från början. Men vi kom bra överens och Thomas tyckte att den verksamhet som Allra bedrev var spännande och intressant. Han tackade efter några möten ja till att sitta som ledamot i styrelsen.

Många har lyssnat på reklaminslaget för Allra med Thomas Boströms röst. Hur kom den till?

– Vi gjorde en film för personalen och då frågade vi om Thomas ville vara med med sin röst. Det blev en bra och uppskattad film.

Filmen bidrag sedan till att han gick miste om landshövdingejobbet i Stockholm.

– Det känner jag inte till.

I Allrahärvan är två personer häktade i sin frånvaro, däribland Ewran Mersin som fortfarande är på flykt. Vad har du för kontakt med honom?

– Vi har lite kontakt, både med Ewran och Mattias. Man säger att de är på flykt och håller sig undan. Men sanningen är att de inte har bott i Sverige på mycket länge och har familjer utomlands. De finns definitivt tillgängliga för de som vill kontakt med dem, men jag tror inte de ser någon uppsida av att komma till Sverige med risk för att under tortyrliknande förhållanden sitta häktade.

– Varför Ewran och Mattias valt att stanna utomlands kan jag bara spekulera i.

Ewran Mersin misstänks gömma sig i Turkiet. Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.
Foto: ALLRA

Du blev omtalad för att 2016 ha köpt Sveriges dyraste hus, ett hus som visade sig vara belånad över skorstenen. Ångrar du köpet?

– Det är klart att köpet har orsakat en massa frågor och onödigt bekymmer. Men det är lätt att vara efterklok. Men varför ska man skämmas över att man köper ett dyrt hus. Man kan köpa dyra hus, man kan köpa dyra resor eller bara dyra bilar. Bara man gör det för pengar som man tjänat på ärligt sätt och betalat skatt för. Det har jag gjort.

De åtalade i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, brovt brott samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

På flykt – de har inte åtalats

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.