Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagarens krav: Maxstraff för Falcon Funds-profilen

Åklagarens krav: Åtta års fängelse för Ma Serwin som tidigare hette Emil Amir Ingmanson.Foto: POLISEN
Mark Bishop. Åklagaren kräver fängelse i 7 år och 9 månader för amerikanen.

Åklagarna kräver långa straff för de inblandade i pensionshärvan kring Falcon Funds.

Åklagaren yrkar på åtta års fängelse för affärsmannen Max Serwin.

– Aldrig förr har så få stulit så mycket från så många på så kort tid, sa kammaråklagare Jerker Asplund när han beskrev härvan som en mycket avancerad brottsplan.

Serwin – och en av hans kollegor – kärvs också på närmare 300 miljoner i skadestånd.

Den process som nu är på väg in i sitt slutskede i Stockholms tingsrätt gäller första delen av Falcon Funds–härvan - även kallad förspelet.

22 000 pensionssparare misstänks ha blivit blåsta på 230 miljoner kronor, i den första delen. Den andra delen gäller det som utspelade sig på Malta med Falcons tre fonder. Åtal är ännu inte väckt i den delen.

800 miljoner av pensionsspararnas pengar är fortfarande borta i härvan kring det Maltabaserade pensionsbolaget Falcon Funds.

Klockan var strax efter 16 på måndagseftermiddagen när kammaråklagare Jerker Asplund och med åklagaren Gunnar Stetler vid sin sida, avslutade åklagardelen av processen med plädering. Sal 8 var nästan fylld med åhörare.

De två utpekade huvudpersonerna i härvan är:

Affärsmannen Max Serwin, 42, som tidigare hette Emil Amir Ingmanson, älskade ett liv i lyx och bodde omväxlande i London och på Malta och drog sig inte för att beställa privatjet på vissa av sina affärsresor. Han tog till och med sig sin hund Alice vid åtminstone en av sina resor med privatjet. Max Serwin stod åtalad för grovt bedrägeri, försök till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta. Han har förnekat brott. 

På bilden flyger Max Serwin privatjet med sin älsklingshund Alice.

Åklagarkravet på åtta års fängelse för Max Serwin gäller samtliga misstänkta brott.

– Det ytterst höga skadebeloppet, de pengar de tjänat och att det var en oerhört sinnerik brottsplan, är anledningen till att jag kräver maxstraff, säger kammaråklagare Jerker Asplund till Expressen.

Mark Bishop, 63, amerikan bosatt i Sverige och som en gång i tiden ansågs vara intresserad av att köpa konkursade biltillverkaren Saab, pekades ut som den andra nyckelpersonen i pensionsdramat med de svenska pensionsmiljarderna. 

Åtalet mot amerikanen gällde grovt bedrägeri, grovt givande av muta och grov trolöshet mot huvudman. Han har förnekat brott.

Mark Bishop riskerar inte bara ett långt fängelsestraff utan även utvisning vid en fällande domFoto: VALDEMAR LÖNNROTH / TTELA

Kammaråklagare Jerker Asplund krävde egentligen samma strafflängd för Mark Bishop, men sa i rätten att han yrkade på 7 år och 9 månaders fängelse för honom.

– Det är maxstraff där också. Men i och med att jag också yrkat på utvisning så är jag av uppfattningen att han kan få ett visst avdrag för det men som utvisningen innebär, säger Jerker Asplund till Expressen.

Enligt Jerker Asplund bör Max Serwin och Mark Bishop dömas för 17 fall av grov trolöshet mot huvudman, ett fall av grovt bedrägeri och 19 fall av grovt givande av muta.

– Aldrig förr har så få stulit så mycket från så många på så kort tid, sa Jerker Asplund när han talade till rättens ledamöter.

Åklagarens plädering innehöll också ett krav på att Max Serwin och Mark Bishop ska betala närmare 300 miljoner i skadestånd till pensionsspararna.

”Systematisk brottsplan”

 Kammaråklagare Jerker Asplund använde under den dryga halvtimmen ord som ”systematisk brottsplan”, ”synnerligen välplanerat och systematiskt angrepp på det svenska pensionssystemet”, ”ett automatbedrägeri av en kaliber som aldrig tidigare setts dokumenterat i svensk rättshistoria” och ”undergrävt förtroendet för det svenska pensionssystemet”, när han beskrev de misstänkta brottsdelarna.

För en tredje åtalad, en kapitalförvaltare, krävde åklagaren fängelse i sju år och nio månader för 17 fall av av grov trolöshet med huvudman och 19 fall av tagande av muta.

Ytterligare en åtalad, som är släkt med kapitalförvaltaren, vill åklagaren ha fälld för grovt penningtvättsbrott och krävde två år och sex månaders fängelse för honom.

Max Serwin var länge på flykt och internationellt efterlyst. Men Serwin greps oväntat när han landade med flyg från Abu Dabi på Heatrow–flygplatsen utanför London den 14 december 2017. Han var då på väg till familjen och våningen i centrala London där han bodde. Efter att först ha suttit häktad och sedan fri mot fotboja i avvaktan på utlämning till Sverige lyckades han senare fly och ta sig vidare genom Europa till Ungern. Fotbojan hade han klippt av sig utan att larmet gått. Det skulle dröja flera dygn innan brittiska myndigheten insåg att svensken flytt. 

Max Serwins lyxliv i London

Livet i husarrest innan flykten från London var en behaglig tillvaro för Max Serwin med ett omfattande lyxliv i fotboja. Han hyrde bland annat en gigantisk villa i Walton on Thames utanför London. Men vid en gränsstation mellan Ungern och Ukraina tog flyktlyckan slut i januari 2019.

Max Sewins falska pass där han uppträdde som medborgare i Paraguay.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Max Serwins falska pass från Sydafrika.

De ungerska gränskontrollanterna upptäckte Serwins falska paraguanska pass. Han försökte dock undkomma och flydde till fots med gränspolisen jagandes efter. Serwin ringdes in, men försökte på nytt undkomma genom att visa upp ett annat falskt pass, den här gången från Sydafrika. Polisen lät sig dock inte luras utan Max Serwin kunde gripas. Den långa flykten var över.

Max Serwin och övriga misstänkta sitter häktade.

På onsdag inleder försvararna sina pläderingar i Stockholm tingsrätt.

 

Falcon Funds-härvan

I november 2013 bildades det maltesiska fondbolaget Falcon Funds som riktar sig på svenska PPM–sparare. Den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm är med när bolaget bildas. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

• Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

• 22 februari 2016 fattar Pensionsmyndigheten beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

• 15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon. Fonden hade då sålts till cirka 27 500 sparare som investerat 3,65 miljarder kronor.

• 13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

• Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

• Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

• 20 juni 2017. Patent och registreringsverket, PRV, ger klartecken till att Ingmanson får byta namn till Emil Max Serwin.

• På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson/Serwin i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

• I december 2017 grips Serwin på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Namnbytet har inte hjälpt honom.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Serwin fri men Westminister Magistrates Court i London beslutar att han ska förses med fotboja och husarrest nattetid.

• Natten mellan den 3 och 4 november 2018 flyr Ingmanson/Serwin  från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

• Den 5 januari 2019 grips Serwin av ungersk polis. Han har då två falska pass med sig. Gripandet blir dramatiskt eftersom han lyckas fly från gränspoliserna. 

• Den 8 februari meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, att kammaråklagare Jerker Asplund tar över utredningen.

• Den 28 februari dömer en lokal domstol i Ungern honom för de falska passen och beslut tas om att han ska överlämnas till Sverige.

• 7 mars: Max Serwin anländer under poliseskort till Stockholm med ett specialchartrat flygplan som landar på Bromma flygplats. Han förs till Kronobergshäktet.

• Den 11 mars häktas Max Serwin av Stockholms tingsrätt, bland annat för sju fall av grova bedrägerier. Tre personer överlämnas senare från Storbritannien till Sverige. Männen var häktade i sin frånvaro.

• 16 oktober. Max Serwin och flera andra personer i härvan, åtalas.

Annons: