Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Ernstberger ska sättas i fängelse

– Vi friades på samtliga punkter och tingsrättens kritik mot åklagarens är massiv, säger Alexander Ernstberger.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Alexander Ernstberger är kritisk till åklagaren agerandeFoto: ALEX LJUNGDAHL
Allras verksamhet är i dag avvecklad och skyten nedplockad.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Alexander Ernstberger och hans tre kollegor kan inte andas ut.

De friande domarna i Allra–målet överklagas.

Ernstberger fick beskedet via Expressen:

– Åklagaren har bränt över 100 miljoner av skattebetalarnas pengar på att driva en tes som tingsrätten i sin dom sågar.

Kammaråklagare Thomas Hertz om sitt beslut:

– Tingsrätten har underlåtit att pröva väsentliga delar av åtalen.

De friande domarna i målet mot de inblandade i Allra–härvan överklagades strax efter lunch på fredagen.

Kammaråklagare Thomas Hertz skriver i överklagandet:

”Tingsrätten har underlåtit att pröva väsentliga delar av åtalen och de omständigheter som åberopats till stöd för dessa.

Tingsrätten har prövat omständigheter som inte omfattats av åtalen – att grunden för påståendena om mutbrott och trolöshetsbrott utgörs av en bedömning av marknadsvärde hos värdepapper och aktier – och dessutom gjort felaktiga bedömningar av dessa omständigheter.

Tingsrätten har gjort felaktiga rättsliga bedömningar av innebörden av rekvisiten i bestämmelserna om mutbrott, trolöshetsbrott och bokföringsbrott”.

Ernstberger: Märkligt med överklagandet

När Expressen når Allra–profilen Alexander Ernstbeger är han ovetande om att åklagaren precis överklagat den friande domen:

– Åklagaren har bränt cirka 100 miljoner av skattebetalarnas pengar på att driva en tes som tingsrätten sågar i sin dom, vi friades på samtliga punkter och tingsrättens kritik mot åklagarens är massiv.

 – Att åklagaren nu överklagar till hovrätten med motiveringen att ingen har förstått är märkligt, han pratar ändå om två väldigt erfarna rådmän och en nämnd på fyra personer. Alla var eniga. Därtill ett enat försvar med ytterst kompetenta advokater. Frågan blir ju retorisk, men är det sannolikt att åklagaren är ensam om att förstå juridiken?

Alexander Ernstberger är övertygad om att även hovrätten kommer med en friande dom.

- Överklagandet kom inte som någon överraskning, vi är förberedda på en process i hovrätten och övertygade om att hovrätten kommer landa i samma bedömning som tingsrätten.

– Vi är orubbligt övertygande om att den friande domen står sig, säger advokat Slobodan Jovicic.Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG

Stjärnadvokaten Slobodan Jovicic, som försvarar Ernstberger, är medveten om att åklagaren tidigt signalerat att det skulle komma ett överklagande.

– Det här är en konsekvens av att åklagaren har en uppfattning om att han är den enda som har varit med under rättegången som har vad det handlar om. Ingen av oss andra har gjort det. Därför är det väntat med den här åtgärden från hans sida, men samtidigt anser jag det beklagligt. Vi är orubbligt övertygande om att den friande domen står sig.

De fyra åtalade i Allra–härvan, från vänster: Alexander Ernstberger, David Persson Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgård.Foto: Alex Ljungdahl

Fiaskot i tingsrätten

I tingsrätten blev det totalt fiasko för åklagarsidan när domarna mot de fyra åtalade blev offentliga. Alla blev frikända på samtliga punkter.

Pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren krävde sju års fängelse för honom i tingsrätten.

David Persson Rothman, Allras medgrundaren och Alexander Ernstbergers kompanjon‚ åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott.  Riskerade 5–6 års fängelse om åklagaren fått sin vilja igenom.

Direktör Olle Marcusson, vd för mäklarföretaget Oak Capital när de misstänkta brotten utspelades 2012, stod åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Åklagarens krav i tingsrätten: sju års fängelse.

Johan Bergsgård, förvaltare hos Allra–föregångaren Svensk fondservice 2012, anklagas för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren yrkade på ett fyra år långt fängelsestraff.

De friande domarna var ett hårt slag för åklagarsidan som dock redan samma dag som de friande domarna blev offentliga antydde att det skulle bli ett överklagande.

– Den utredning som jag presenterade för tingsrätten tycker jag visade i alla delar vad som har hänt, sa kammaråklagare Thomas Hertz till Expressen, när domarna blev offentliga. Och slog fast:

– Jag vill att hovrätten ska pröva målet eftersom det är så betydelsefullt. Han kritiserade samtidigt domstolen.

– Jag tycker tingsrätten lite väl lättvindigt har avfärdat fem vittnen som samtliga uttalade sig och sa att avgifterna som togs ut av Oak Capital var fullständigt absurda. De uttalade sig alla och sa att nivåer på 1 till 2 procent hade varit rimliga i stället för 40 procent. Jag kan inte komma till samma slutsats som tingsrätten att de saknar erfarenhet. Tvärt om berättade åtminstone två av dem att de hade mycket lång erfarenhet av just den här typen av produkter i Sverige 2012.

Kammaråklagare Thomas Hertz efter de friande domarna.
Annons: