Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Affärsmannen åtalas för miljardkupp med pensioner

– Det planeras en huvudförhandling. Fallet är tänkt att köras i två delar, säger kammaråklagare Jerker Asplund som leder Falcon Funds-utredningen.
Polisens efterlysningsbild som skickades ut via Interpol när han flydde undan husarresten i London.Foto: POLISEN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Affärsmannen Max Serwin greps på flykt till Ukraina med falskt pass – nu kommer han åtalas för sin misstänkta del i pensionshärvan kring Falcon Funds.

Det står klart att ytterligare tre personer kommer åtalas för delaktighet i härvan.

– Vår plan är att åtala för en del under hösten, bekräftar kammaråklagare Jerker Asplund.

Tre av de fyra som nu väntar åtal sitter sedan en tid häktade på Kronobergshäktet i Stockholm. För Max Serwins del handlar misstankankarna bland annat om grova bedrägerier.

Den av Sverige efterlyste Max Serwin – som tidigare hette Emil Amir Ingmanson – greps i London i december 2017 men flydde från husarresten för att i början av januari i år bli gripen av ungersk gränsplis. Serwin försökte försökte då ta sig in i Ukraina med falskt pass.

Senare fördes Max Serwin till Sverige och häktades för sin misstänkta inblandning i miljardkuppen.

22 000 pensionssparare misstänks ha blivit lurade i härvan när två miljarder av deras sparpengar i PPM-systemet slussades via olika fonder till det Maltabaserade bolaget Falcon Funds.

Drygt 1,2 miljarder av pengarna har spårats och förts tillbaka till pensionsspararna. Pensionsmyndigheten uppger dock att 800 miljoner kronor är spårlöst borta – pengar som anses vara borta för gott.

Tingsrättens hemliga planering av rättegången mot de inblandade i Falcon Funds-härvan.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Åklagare, försvarare och Stockholms tingsrätt har haft planeringsmöte inför den kommande rättegången. Mötet har hållits bakom stängda dörrar.

”Helt sanslöst”

Hela härvan är uppdelad i två utredningsdelar. Den del som nu närmar sig åtal gäller det som utspelade sig i Sverige när två miljarder kronor slussades från PPM-spararna.

Med hjälp av pensionsspararnas egna koder genomfördes första akten i miljardkuppen till det som skulle bli Falcon Funds kommande fonder.

På knappt 18 dygn tog de misstänka kontrollen över två miljarder kronor.

– Helt sanslöst, sa dåvarande förundersökningsledaren, kammaråklagare Arne Fors, då.

Vad hade då hänt? Jo, Falcon Funds på Malta med tre fonder hade skapats. 

Affärsmannen Max Serwin misstänks vara en av de ansvariga för kuppen, något som han själv förnekat under förhören som häktad.

Fondbolaget Falcon Funds hade dock inga fondsparare fram till att tvåmiljardskuppen genomfördes.

Max Serwin.Foto: TV4/Kalla Fakta

1,2 miljarder har spårats

Av de två miljarder som försvann vid kuppen har drygt 1,2 miljarder spårats och förts tillbaka till Sverige.

Enligt vad Expressen erfar är den första delen av polisutredningen nu ute på så kallad delgivning.

– Det planeras en huvudförhandling. Fallet är tänkt att köras i två delar, säger kammaråklagare Jerker Asplund som leder utredningen.

Han vill inte närmare uttala sig om de kommande åtalen.

Men här är en del av brottsmisstankarna mot affärsmannen Max Serwin:

Grovt givande av muta i Stockholm mellan den 1 juli 2012 och den 31 december 2013.

Grovt bedrägeri i Stockholm mellan den 1 juni 2013 och den 31 december 2013 som gäller flytt av pensionsspararnas pengar.

Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i Stockholm mellan den 15 augusti 2012 till den 31 december 2012.

Advokat Thomas Olsson är en av två försvarare som ska sköta försvaret av Max Serwin.

– Vi har inte sett åtalet ännu. Vi utgår från att allt fortfarande är öppet. Men han har ingen annan inställning än den han har redovisat tidigare: Han nekar till anklagelserna.

Polisens efterlysningsbild på Max Serwin.Foto: POLISEN

När Max Serwin greps vid den ungersk-ukrainska gränsen upptäckte gränspolisen snabbt att det inte stod rätt till med hans pass. De hann dock inte göra någon närmare kontroll av Serwin eftersom han tog till flykten, men kunde gripas några timmar senare i en by intill, fortfarande inne i Ungern.

Max Serwin reste på två olika pass.

När Max Serwin flydde från London i början av november förra året för att undgå överlämnade till svensk polis, var han passlös. Passet hade tagits i beslag av engelsk polis i samband med att han greps på Heathrow-flygplatsen i december 2017 och förvarades hos utredarna på Metropolitan Police inne i London.

Max Serwin sitter inlåst

De två falska passen visade att Max Serwin rört sig med dubbla identiteter under sin flykt från London. Vilket pass Serwin först visade upp vid gränskontrollen i Beregsurány är oklart.

Max Serwin hade ett paraguanskt pass där han kallade sig Sebastian i förnamn med Bodkyrka som födelseort.

Det andra passet som Max Serwin använde under flykten från London var ett sydafrikanskt pass som den ungerska gränspolisen i Beregsurány lade beslag på när han flydde från polisen vid gränsövergången mot Ukraina.

Max Serwin sitter i dag isolerad på Kronobergshäktet i Stockholm. Endast hans allra närmaste anhöriga tillåts besöka honom och då under övervakning av polisens utredningspersonal i Falcon-härvan.

📷 Max Serwins paraguanska pass där han kallade sig Sebastian i förnamn med Botkyrka som födelseort.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Max Serwins falska sydafrikanska pass.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Annons: