Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Affärsmannen flydde med lyxklockor för 1,4 miljoner

Foto: POLISEN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Max Serwin – utpekad som en av nyckelpersonerna i pensionshärvan kring Falcon Funds – har blivit av med några av sina käraste ägodelar.

Kronofogden har lagt beslag på affärsmannens tre exklusiva klockor med nypris på 1,4 miljoner kronor.

Klockorna hade Serwin med sig när han försökte fly över den ungersk-ukrainska gränsen.

– Efter kontroll kan konstateras att samtliga tre klockor är äkta, säger kronokommissarie Liselotte Pettersson.

Den svenske affärsmannen Max Serwin sitter sedan en månad tillbaka på Kronobergshäktet i Stockholm, misstänkt för bland annat för sju fall av grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i pensionshärvan kring Falcon Funds.

Serwin, som förnekar brott, beskrivs som en av nyckelpersonerna i härvan.

Tre av hans vänner, som samtliga befinner sig i Storbritannien ska utlämnas till Sverige.

Trion, väntas bli förd till Stockholm inom kort och då ställas inför en svensk häktningsdomare. Max Serwin skulle ha ingått i gruppen, men lyckades lura brittisk polis och flydde landet innan han fick beskedet att han ska överlämnas till svensk polis.

Bilden med Max Serwin skickades ut till alla världens polisorganisationer efter hans flykt från London.
Foto: POLISEN

Det var ungersk polis som upptäckte de exklusiva klockorna när Max Serwin i början av januari försökte fly in i Ukraina via Ungern.

Serwin, som tidigare rymt från sin elektroniska husarrest med botboja i London, hade enligt ungerska polisuppgifter till Expressen, betalt 4 000 Euro, vilket motsvarar ungefär 40 000 kronor för att få hjälp med att fly från Europa. Kvar i den exklusiva London-bostaden blev Serwins flickvän, lilla barn och hund.

”Falcon-mannen” flydde med lyxklockorna

Flykten genom Europa gick med lätt bagage, men med de exklusiva lyxklockorna.

När Max Serwin med hjälp av två ukrainska fixare försökte ta sig från Ungern till Ukraina via en mindre gränsövergång möttes han av vaksamma gränskontrollanter. 

Serwins svenska pass fanns i beslag hos polisen i London och han reste med två förfalskade pass, ett Sydafrikanskt och ett som visade att han var medborgare i Paraguay. Det pass Serwin lämnade fram avslöjades ganska omgående.

Flyktlyckan var slut.

När affärsmannen Max Serwin greps av ungersk polis bar han ett pass från Paraguay och ett från Sydafrika.
Båda passen är förfalskade.

Serwin gjorde dock ett sista desperat försök att ta sig vidare genom att fly till fots, men gav senare upp sedan han spårats av polisen till en liten stad nära gränsen.

Serwin kunde nästan uppfattas som en klockförsäljare som krängde falska klockor. Men allt var äkta och värd en mindre förmögenhet.

Klockorna är äkta

Kronfogden har låtit en expert granska klockorna.

– Efter kontroll kan konstateras att samtliga tre klockor är äkta, säger kronokommissarie Liselotte Pettersson, vid myndigheten specialverkställighetsavdelning.

Experten kom fram till följande om klockorna:

• En Hublot Fusion kronograf limiterad i stål som kostar ny ungefär 135 000 kronor. Marknadsvärde efter värdering: 60 000 kronor.

• En Audermars Piguet Royal Oak kronograf i 18k med länk 18k kostar ny 640 000 kronor. Marknadsvärde cirka 350 000 kronor.

När den ungerska polisen grep Max Serwin hittade man bland annat en exklusiv Audermars Piguet Royal Oak kronograf liknande den på bilden, med ett nypris på cirka 640 000 kronor.

• En Audermars Piguet Royal Oak Offshore kronograf i 18k gummiband kostar ny i butik 518 000 kronor. Marknadsvärde cirka 250 000 kronor.

Den ungerska polisen gjorde även en del andra fynd när Max Serwin greps, fynd som nu finns i Kronofogdens förvar:

• Cartier Love Bracelets, 2 st, den ena i 18k rödguld, den andra i vitguld, herrstorlek. Andrahandsvärdet uppskattas till 35 000 kronor enligt en anlitad expert.

• Louis Vuitton manschettknappar, värda 1 000 kronor paret.

Oväntat ”klipp” för Kronofogden

För Kronofogdemyndigheten har klockfynden blivit ett oväntat ekonomiskt kap i jakten på tillgångar som kan omfattas av kvarstaden på hela 800 miljoner kronor.

Av de drygt två miljarder av pensionsspararnas pengar i PPM-systemtet som ”försvann” är 800 miljoner forfarande borta och anses vara försvunna för gott.

Resten av pengarna har Ekobrottsmyndigheten, EBM, i samarbete med andra polisorganisationer lyckas spåra och återföra till de svenska pensionsspararna.

Max Serwin - som tidigare hette Emil Amir Ingmanson - misstänka ha haft en nyckelroll i härvan med de försvunna pensionspengarna i Falcon Funds.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Max Serwin har tidigare vid flera tillfällen visat att han gillar ett liv i lyx, bland genom att färdas i privatjet, Under tiden i flykt från polis och åklagare i Sverige hyrde han bland annat ett mycket exklusivt hus i  ett avskilt bostadsområde i Walton-on Thames utanför London.

– Enligt uppgift betalade han 100 000 kronor i månaden, har den tidigare förundersökningsledaren, kammaråklagare Arne Fors, sagt.

Lyxhuset till salu för 53 miljoner

Huset ligger i det engelska grevskapet Surrey. Den slottsliknande byggnaden, där han enligt brittiska polisuppgifter bodde fram till en kort tid innan flykten, var nyligen till salu för närmare 53 miljoner kronor.

Lyxhuset på den adress som Serwin uppgav i brittisk domstol, är i tre våningar, har sex badrum och sju sovrum och fem vardagsrum. Huset är också utrustad med ett väl tilltaget dubbelgarage.

Inne i centrala London har Max Serwin också en våning på en dyr adress. Den våningen har Ekobrottsmyndigheten, EBM, spårat med hjälp av engelsk polis och är nu belagd med kvarstad.

Det är oklart när utredningen är klar med åtal. ”Någon gång innan årsskiftet” har förundersökningsledaren, kammaråklagare Jerker Asplund tidigare sagt. 

Fakta Falcon Funds och Max Serwin

I november 2013 bildades det maltesiska fondbolaget Falcon Funds som riktar sig till svenska PPM-sparare. Den tidigare budbilschauffören Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm är en av de som är med när bolaget bildas. Officiellt finns den självlärde affärsmannen inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

22 februari 2016 fattar Pensionsmyndigheten beslutet att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard kronor i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

20 juni 2017. Patent och registreringsverket, PRV, ger klartecken till att Ingmanson får byta namn till Emil Max Serwin.

På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmanson/Serwin i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

I december 2017 grips Serwin på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk arresteringsorder. Namnbytet har inte hjälpt honom.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Serwin fri men Westminister Magistrates Court i London beslutar att han ska förses med fotboja och husarrest nattetid.

Natten mellan den 3 och 4 november flyr Ingmanson/Serwin  från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

Den 5 januari grips Serwin av ungersk polis. Han har då två falska pass med sig. Gripandet blir dramatiskt eftersom han lyckas fly från gränspoliserna. 

Den 8 februari meddelar Ekobrottsmyndigheten, EBM, att kammaråklagare Jerker Asplund tar över utredningen.

Den 28 februari dömer en lokal domstol i Ungern honom för de falska passen och beslut tas om att han ska överlämnas till Sverige.

Den 7 mars: Max Serwin anländer under poliseskort till Stockholm med ett specialchartrat flygplan och förs till Kronobergshäktet.

Den 11 mars häktas Max Serwin av Stockholms tingsrätt, bland annat för sju fall av grova bedrägerier.

Tre personer ska överlämnas från Storbritannien till Sverige. Männen är häktade i sin frånvaro.

Annons: