Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

9 tips för alla som närmar sig pension

Foto: ANN JONASSSON

Planerar du att sluta jobba inom några år men har insett att pensionen kommer att bli oroväckande låg? 

Det finns några knep för att höja pensionen så gott det går på upploppet.

Dina pengars ekonomireporter och krönikör Frida Bratt ger nio lönsamma sista minuten-tips.

1. Jobba lite längre

På Minpension.se kan du laborera med olika pensionsåldrar och uttagstider. Kolla - vad händer med din pensionsnivå om du stannar kvar i arbetslivet i något eller några år till? Alla har inte denna möjlighet, men har du det kan du höja pensionen väsentligt. Mellan tummen och pekfingret blir inkomstpensionen mellan 7-8 procent högre per år du arbetar extra. Dessutom fortsätter du inbetalningarna till tjänstepensionen, åtminstone till och med 65 års ålder. 

2. Jobba extra

Har du möjlighet att jobba deltid på din nuvarande arbetsplats? Eller finns det någon annan möjlighet att hoppa in extra några timmar i månaden? Veteranpoolen,  Veterankraft och Pensionärspoolen är några av de pooler som exempelvis erbjuder hantverkstjänster, barnpassning, städning, läxhjälp med mera. 

3. Se över utgifterna

Vår allra största utgift är boendet, så här finns mest att göra om du vill kapa kostnaderna. Skulle du kunna minska kostnaderna genom att flytta till något mindre? Se också till att du har förhandlat din bolåneränta med banken så gott det går, så att du inte betalar mer än nödvändigt. Gör också en budget över din ekonomi i övrigt och se var det finns utgifter du kan dra in på. 

4. Välj bort återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd innebär att din familj får dina inbetalda sparpengar i tjänstepensionen om du skulle gå bort. Skyddet har dessvärre en prislapp i form av en lite lägre pension för dig varje månad. Det beror på att du inte får ta del av så kallade arvsvinster, som är pengar från försäkringar som tillhört personer som gått bort. 

Fundera kring skyddet. Kanske har du vuxna barn med egen god ekonomi som skulle klara sig väl även om du gick bort? 

5. Välj lägre avgifter

Logga in på Minpension.se med e-legitimation för att se var din pension finns placerad. Har du inte gjort något val ligger din eventuella tjänstepension förmodligen placerad i en traditionell livförsäkring hos något av pensionsbolagen, beroende på vilket kollektivavtal du eventuellt tillhör. Kolla sedan vad din traditionella livförsäkring kostar och jämför med andra pensionsbolag, något du kan göra hos Konsumenternas fösäkringsbyrå. Har du själv valt fonder i en fondförsäkring? Välj billiga indexfonder som inte kostar med än 0,4 procent i avgift. 

6. Rata PPM-skojarna

Har du anlitat ett så kallat PPM-förvaltningsbolag som "hjälper" dig att placera pengarna i form av en dyr fond-i-fond försvinner viktiga pensionskronor i avgifter i onödan. 

Lägg istället pengarna i statens förvaltningsalternativ AP7 Såfa, om du inte själv vill välja fonder. Vill du själv välja fonder så väljer du med fördel indexfonder som kostar omkring 0,2-0,3 procent, som exempelvis Swedbank Robur Access Global eller SPP Aktiefond Sverige. Ändringarna gör du med e-legitimation på Pensionsmyndighetens hemsida. 

7. För över premiepension

Har du arbetat mycket deltid under ditt arbetsliv för att kunna ta hand om barnen? Prata med din partner. Kanske kommer ni fram till att det vore rättvist om han eller hon nu förde över sin premiepension till dig under de sista åren innan pensionen. Det ordnar ni med e-legitimation på Pensionsmyndighetens hemsida. 

8. Starta ett sparande

Har du möjlighet att sätta undan lite pengar nu medan du fortfarande arbetar? Starta i så fall ett sparande på ett konto med högre ränta, som finns hos någon av de mindre bankerna. Eftersom pengarna, förmodligen, ska användas inom bara några år är inte börsen ett alternativ. Det kan finnas en poäng med att sparandet görs till enskild egendom om du är gift. 

9. Kolla om du kan få bostadstillägg

Enligt tumregeln kan du som är ensamstående och har en lägre månadsinkomst än 15 000 kronor efter skatt ha rätt till bostadstillägg. Kolla på Pensionsmyndighetens hemsida.