Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

41-årig man häktad för pensionskupp för miljarder

Den 41-årige mannen misstänks för inblandning i en omfattande miljardkupp med kopplingar till fondbolaget Falcon funds.

Nu har han lämnats ut från Spanien – och häktats i Sverige.

Men det är bara en del i den komplicerade härvan.

– Totalt har 18 000-20 000 svenska pensionssparare drabbats, säger åklagare Arne Fors.

Mannen var precis på väg att kliva på ett flyg till Argentina när han den 19 oktober greps på flygplatsen El Prat i Barcelona.

Nu – efter två månader – har han förts över till Sverige.

På onsdagen häktades han av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri. Han förnekar brott.

41-åringen kopplas till den så kallade Falcon Funds-härvan, och häktades i sin frånvaro den 17 oktober. Därefter utfärdades en internationell arresteringsorder, och två dagar senare kunde mannen gripas i Spanien. 

Tisdagen den 18 december, klockan 14.05, anlände han till Sverige.

 

LÄS MER: Hemlig källa slog larm om pensionshärvan 

 

Det här är Falcon Funds-härvan

Falcon Funds är en omskriven och omfattande härva, där åklagaren misstänker att tre huvudmän svindlat till sig drygt två miljarder kronor från 18 000-20 000 svenska pensionssparare.

Totalt misstänks 21 personer i flera olika länder för inblandning.

Förundersökningen leds av Arne Fors vid Ekobrottsmyndigheten. Utredningen består enligt honom av tre delar:

Insamlingsfasen – där de misstänkta samlar in pengar.

– Den här delen gäller en olovlig fondflytt på två miljarder kronor. Bedrägeriet har genomförts med hjälp av pensionsspararnas pinkoder som man har kommit över illegalt, påstår vi.

Detta skedde under 2013.

Arne Fors fortsätter:

– Med hjälp av pinkoderna har man flyttat spararnas pengar från en fond med en viss inriktning till en annan fond med inriktning mot värdepapper och sedan använt pengarna för att köpa värdepapper i egna syften.

Paketeringsfasen.

– Efter att ha flyttat pengarna har man paketerat värdepapper för att sen kunna plocka ut pengar till egna bolag och till privat konsumtion. Den fasen har skett på Malta, säger Arne Fors.

Penningtvättsfasen.

– I den här delen finns konton i flera länder, där pengarna studsar. Men varje gång vi kommer fram till ett konto har det avslutats. Därför är många länder berörda i utredningen, men främst rör det sig om Sverige, Storbritannien, Malta.

 

LÄS MER: Sparare har fått tillbaka 80 miljoner av Falcon Funds 

 

Det här är den misstänkte 41-åringen

Den 41-årige man som på onsdagen häktades i Stockholms tingsrätt är misstänkt i den första av de tre delarna i utredningen, för medhjälp till grovt bedrägeri.

Han jobbade enligt åklagaren under 2013 på ett företag som heter Strategi placering. Där misstänks han ha haft en position som gjort att han kunnat ”lämna instruktioner till personal i företaget att på ett tekniskt sätt genomföra flytt av pengar”.

– Han har gett instruktioner om knapptryckningar, säger Arne Fors.

Emil Amir Ingmanson ser ut att ha gått under jorden.

41-åringen är också barndomsvän med affärsmannen Emil Amir Ingmanson – numera Max Serwin – som har pekats ut som hjärnan i Falcon funds-härvan. Serwin har hela tiden förnekat brott.

Pengarna som 41-åringen ska ha hjälpt till att flytta 2013 hamnade i Optimus High Yield, som då ingick i Optimus fonder. Optimus fusionerades senare – i mars 2015 – med Maltabaserade Falcon funds efter att Finansinspektionen börjat granska bolaget. 

– Men det är samma personer som är med i alla delar. Det finns enligt mig en gemensam brottsplan, säger Arne Fors.

 

LÄS MER: Åklagaren: Så förde de över två miljarder från spararna 

 

Max Serwin i Falcon funds-härvan försvunnen

Förutom mot 41-åringen har det inletts rättsprocesser mot ytterligare fyra personer: två britter och två svenskar, där alla befinner sig i Storbritannien. Max Serwin är en av dem.

Alla satt tidigare häktade men är sen en tid tillbaka släppta mot borgen. Serwin har försvunnit – och jagas nu av polisens specialgrupp FAST.

Övriga tre har överklagat att de ska lämnas över till Sverige.

Den 41-årige man som häktades i Stockholm under onsdagen har även tidigare suttit häktad i Sverige, misstänkt för grovt bedrägeri under våren 2009. Han var frihetsberövad i två veckor, men släpptes sen på fri fot och efter ytterligare två veckor la åklagaren ner förundersökningen.

Mannen ansökte om ersättning för frihetskränkning – och beviljades 14 835 kronor.

41-åringen förekommer inte i belastningsregistret, men dömdes i januari 2015 av förvaltningsrätten i Stockholm att tillsammans med ett bolag som gått i konkurs betala drygt en halv miljon kronor till Skatteverket. Detta på grund av obetalda skatter och avgifter i bolaget.

Mannen har inte bott i Sverige på ett par år, utan utvandrade enligt Skatteverket i maj 2016. Han har i dag en registrerad postadress i Barcelona.

 

LÄS MER: Hittad: Försvunnen affärsman gömmer sig i lyxkvarter 

 

Detta är Falcon Funds-härvan

2013 är den 39-årige affärsmannen Emil Amir Ingmanson med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds.

Bolaget startar tre fonder som registreras på Pensionsmyndighetens ppm–lista. De praktiska turerna sköts av en advokatfirma i Stockholm.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för förskingring.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

Misstankarna mot Tonio Fenech och övriga i Falcons styrelse på Malta skrivs  av.

Den 15 december 2017 grips Ingmanson av brittisk polis på Heathrow-flygplatsen utanför London. Han har då precis kommit från Dubai och ska till sin bostad i London.

Ingmanson och en annan misstänkt inblandad är begärd utlämnad från Storbritannien. Båda, som  vägrar att åka hem, är häktade i sin frånvaro i Sverige. De har också suttit i brittiskt häkte, men är fria mot borgen i avvaktan på utlämningsförhandling.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!